Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny professor: Vi får forskellige sygdomsforløb af infektioner

Nogle mennesker får hyppigt infektioner og bliver meget syge af dem, mens andre stort set aldrig bliver ramt. I et nyt professorat vil Trine Hyrup Mogensen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital undersøge, hvorfor det hænger sådan sammen.

06.08.2020 | Sabina Bjerre Hansen

Trine Hyrup Mogensen er ny professor i infektionsimmunologi på Institut for Biomedicin. Foto: Jann Thiele Zeiss/Health.

Trine Hyrup Mogensen er ny professor i infektionsimmunologi på Institut for Biomedicin. Foto: Jann Thiele Zeiss/Health.

Er du en af dem, der rager infektioner til dig og altid bliver meget syg? Så er du særligt interessant for Trine Hyrup Mogensen, speciallæge og ny professor i infektionsimmunologi. Hun studerer bl.a. patienter med defekt immunforsvar, som på grund af manglende immunceller eller defekte cellulære signalveje er særligt udsatte for at få alvorlige sygdomsforløb af infektioner.

Infektioner skyldes mikroorganismer, som invaderer og formerer sig i kroppen. Trine Hyrup Mogensen og hendes forskerkolleger undersøger, hvordan mikroorganismer genkendes, og hvordan immunsystemet aktiveres og bekæmper infektioner som eksempelvis influenza, COVID-19 og hjernebetændelse forårsaget af herpesvirus eller skoldkoppevirus.

Den nye viden om og indsigt i sygdomsmekanismer og immunologi er vigtig for patienterne, som fx har brug for vaccination og antibiotika til forebyggelse, og for lægernes mulighed for at tilbyde kvalificeret diagnostik, målrettet individuel behandling og undersøgelse og rådgivning af familiemedlemmer med samme immundefekter.

Kontakt

Professor, dr.med. og speciallæge Trine Hyrup Mogensen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Aarhus Universitetshospital, Infektionsmedicinsk Afdeling Q
Mobil: 20 12 52 80
Mail: trine.mogensen@biomed.au.dk

Navnenyt, Forskning, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Health, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Health