Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny rapport: Indsatser der fremmer ældres mentale sundhed

Center for Sundhedssamarbejde ved Aarhus Universitet lancerer i samarbejde med Sundhedsstyrelsen en ny rapport om indsatser, der fremmer ældre menneskers mentale sundhed.

23.01.2017 | Signe Herbers Poulsen

Mange ældre mennesker oplever, at alderdommen medfører store ændringer i forhold til det liv, de levede tidligere og flere undersøgelser peger på, at mange ældre ikke trives. Rapporten ”Indsatser der fremmer ældres mentale sundhed” præsenterer en gennemgang af den videnskabelig litteratur på området.

Tilpas indsatser til den enkelte ældre og fokuser på sociale aktiviteter

”Vores gennemgang af litteraturen viser, at indsatser der tager udgangspunkt i den enkelte ældres behov og inddrager sociale og gruppebaserede aktiviteter har positiv effekt på ældres mentale sundhed. Samtidigt er det særligt fordelagtigt at anvende en helhedsorienterede tilgang, der omfatter både fysiske, kognitive, psykologiske og sociale områder,”  fortæller medforfatter Janni Niclasen, lektor hos Center for Sundhedssamarbejde ved Aarhus Universitet.

Rapporten anbefaler desuden et øget fokus i hjemmeplejen på en ”hjælp-til-selvhjælps”-tilgang, der tager udgangspunkt i støtte- og helbredsplaner baseret på ældres egne målsætninger i forhold til deres hverdag.

Professor MSO ved Aarhus Universitet og Centerchef ved Center for Livskvalitet Lars Larsen er medforfatter på rapporten og udtaler: ”Vi håber, at de danske kommuner i fremtiden vil sætte mere fokus på at fremme ældre menneskers mentale sundhed, og at rapporten kan bidrage med kvalificeret viden til, hvordan de kan udvikle effektive indsatser i praksis”.

Stort potentiale for forebyggende indsatser til yngre og velfungerende ældre

Gruppen af ældre over 65 år vokser markant som følge af en forbedret sundhedstilstand og en række politiske satsninger på sundhed og velfærd. Det indebærer, at mange ældre i dag ikke passer på et ofte karikeret og ensidigt billede af ældre som en plejekrævende ”byrde”.

Vi ser et stort potentiale for at udvikle forebyggende indsatser, der fremmer mental sundhed hos de yngre ældre. Dermed kan vi sikre, at de får flere år med en god livskvalitet, hvor de ikke har brug for behandling og pleje,” udtaler Mille Kathrine Pedersen, fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen.

Læs rapporten: Indsatser der fremmer ældres mentale sundhed – et systematisk litteraturstudie af internationale undersøgelser


Kontakt

Janni Niclasen, Ph.d., lektor ved Center for Sundhedssamarbejde ved Aarhus Universitet
Telefon: 4081 7776
Mail: janni@au.dk 

Mille Kathrine Pedersen, fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen
Telefon: 72227551
Mail: mikp@sst.dk

Forskning, Alle grupper, Susa, Susa, Samarbejde