Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny rapport om cyberkriminalitet skærper AU's fokus på sikker netadfærd

En ny rapport fra Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste konkluderer, at cybertruslen mod danske offentlige forskningsinstitutioner er høj og reel. Ledelsen opfordrer til øget opmærksomhed på sikker netadfærd.

02.12.2016 | Mette Helm

Fremmede stater har både interesse, evner og ressourcer til at spionere mod dansk offentlig forskning eller udnytte forskningsinstitutionernes infrastruktur til andre formål, skriver en ny rapport cyberkriminalitet. Foto: Colourbox

Ifølge rapporten ”Hackere fra udlandet truer danske offentlige forskningsinstitutioner” er de væsentligste trusler spionage mod forskningsdata, der kan udnyttes kommercielt eller politisk, tyveri af personfølsomme oplysninger og sabotage af it-infrastruktur. Universiteterne vurderes at have en særlig sårbarhed som følge af, at institutionerne og deres forskere har tradition og behov for stor åbenhed.

Rapporten har været drøftet blandt universitetsdirektørerne i Danske Universiteter, som er enige om, at arbejdet med informationssikkerhed er et fælles ansvar for alle medarbejdere og ledere – ikke kun it-afdelingerne. Det handler ikke om at bryde med traditionen for åbenhed, men om at øge kendskabet til sikker netadfærd.

Aarhus Universitet følger i forvejen rapportens anbefalinger og arbejder dagligt på at forbedre sikkerheden. En væsentlig del af det arbejde er at gøre medarbejderne opmærksomme på de stadigt mere avancerede forsøg på at hacke sig ind i universitetets systemer. Lige nu og i den kommende tid sætter AU IT fokus på bl.a. phishing, kodesikkerhed og håndtering af data gennem en række informationskampagner til medarbejdere. Alt materiale er allerede nu tilgængeligt på universitetets website om informationssikkerhed.

Aarhus Universitet er hver eneste dag udsat for angreb, og i nogle tilfælde har hackerne desværre succes med deres forehavende. Universitetsledelsen opfordrer til, at alle medarbejdere udviser forsigtighed online og sætter sig ind i arbejdet med at forbedre universitetets informationssikkerhed. Kontakt din lokale it-support, hvis du har mistanke om, at du har været udsat for et it-angreb.

Læs mere

Administrativt, Teknisk/administrativ medarbejder, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Politik og strategi, Videnskabelig medarbejder, Ph.d.-studerende