Velux Fonden støtter nyt forskningsprojekt om prostatakræft med 5,5 millioner kroner
26.11.2015 |
Mange mænd bliver opereret unødigt for prostatakræft, fordi lægerne mangler en test, der kan forudsige, hvordan en prostatakræft vil udvikle sig hos den enkelte mand. Et nyt forskningsprojekt på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital om prostatakræft skal derfor udvikle en helt ny strategi for behandling af patienter, der har - eller er under mistanke for at have - prostatakræft.
Det 4-årige forskningsprojekt har netop modtaget 5,5 mio. kroner fra Velux Fonden. Projektet ledes af professor Torben Ørntoft og lektor Karina Dalsgaard Sørensen fra Molekylær Medicinsk Afdeling (MOMA) ved Aarhus Universitetshospital (AUH), og foregår i samarbejde med Urinvejskirurgisk og Klinisk Epidemiologisk Afdeling ved AUH, samt med Forskningsenheden for Almen Praksis ved Aarhus Universitet.
Forskergruppen har udviklet en genetisk risikotest, som kan bruges til at identificere de mænd, som har størst risiko for at få prostatakræft. Den nye genetiske test vil forskerne nu afprøve på i alt 5000 danske mænd i Region Midtjylland i forbindelse med, at de går til læge for at blive tjekket for prostatakræft. Denne undersøgelse involverer typisk en blodprøve (en såkaldt PSA test), men erfaringen har vist, at overdreven brug af PSA tests fører til både overdiagnose og overbehandling af mange fredelige prostatakræft-tilfælde.
Projektets formål er derfor at bruge den nye gentest til at finde de 10 % af mænd i befolkningen, som har størst risiko for at få prostatakræft, og dernæst tilbyde dem en årlig PSA screening, så man kan sikre tidlig diagnose af den aggressive form af sygdommen, mens den stadig kan kureres. På den anden side, vil mænd med normal genetisk risiko for at få prostatakræft blive anbefalet ikke at få målt PSA igen, med mindre de udvikler symptomer, så man kan man mindske overdiagnose og overbehandling af fredelig prostatakræft.
Et andet vigtigt aspekt af projektet er at udvikle og afprøve nye avancerede blod- og urinprøver, som kan forudsige sygdommens aggressivitet. MOMA har allerede identificeret nogle meget lovende molekylære markører (såkaldte DNA metylerings- og mikroRNA markører), som vil blive testet yderligere i det nye forskningsprojekt.
Med de nye aggressivitets-tests, håber forskerne i fremtiden at kunne sikre, at kun de mænd, der har gavn af operation, bliver tilbudt en sådan, mens de mænd der har en langsomtvoksende prostatakræft i stedet kan tilbydes overvågning - og altså slippe for de ubehagelige bivirkninger (primært impotens og inkontinens) fra en operation, de reelt ikke har gavn af.
Professor Torben Ørntoft
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Molekylær Medicinsk Afdeling (MOMA)
Mobiltelefon: 2819 2680
Privat telefon: 8615 6201
orntoft@ki.au.dk