Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny tidssvarende prisopgave skal ære akademia

De gamle guldmedaljeopgaver har overlevet sig selv så eftertrykkeligt, at Health nu indfører en ny tidssvarende prisopgave, Health Studenterforskningspris, for studerende, der leverer noget ekstraordinært.

10.12.2018 | Nanna Jespersgård

Guldopgaven var meningsfuld i en analog fortid, hvor det at søge litteratur var tidskrævende og besværligt, men en nutidig pris skal kunne rumme noget andet, siger professor Helle Prætorius Øhrwald, der er formand for Akademisk Råd. Foto: AU.

En medalje af det pure guld med indgraveringer af universitetets segl og ”Solidum petit in profundis” klinger lidt af noget fra en svunden tid. Og det er heller ikke helt forkert.

I dag er der så langt imellem, at Health-forskere udskriver de traditionelle guldmedaljeopgaver, at Akademisk Råd har udtænkt en ny og mere tidssvarende erstatning, nemlig Health Studenterforskningspris, der nu er behandlet og godkendt af dekanatet og Health Uddannelsesforum. Prisen uddeles første gang på ph.d.-dagen i januar 2020.

”Den store forskel bliver, at Healths forskere fremover skal indstille de studerende, hvor det tidligere var forskerne selv, der udskrev guldmedaljeopgaver,” siger Helle Prætorius Øhrwald, der er formand for Akademisk Råd.

”Og så vil vi gerne udvide paletten, så det fremover også bliver muligt at hylde en studerende, der har lavet for eksempel en fremragende bacheloropgave,” siger hun.

Hvem kan få og hvordan?

Ud over bacheloropgaver kan prisen gives for særlig gode specialeopgaver, opgaver fra talentsporet eller til studerende, der har forsket og publiceret som medforfattere i deres fritid, altså uden for formaliseret program. Også forskningsårsstuderende og kandidat-ph.d.-studerende, der fortsat er indskrevet på kandidatuddannelsen, kan komme i betragtning.

Tanken er, at der hvert år skal uddeles én Studenterforskningspris pr. institut på Health, dog puljes det lille Institut for Retsmedicin med Institut for Klinisk Medicin. De fire prisuddelinger forudsætter selvfølgelig, at der er værdige kandidater, og om det er tilfældet, afgør bedømmelsesudvalget, der bliver et underudvalg fra Akademisk Råd.

Alle forskere, der kan være hovedvejledere på studenteropgaver, må indstille deres studerende, som bedømmes på

  • Originalitet i tilgang til emne
  • Indsigt og overblik over originallitteratur
  • Evne til at opstille originale testbare hypoteser og/eller stille relevante videnskabelige spørgsmål
  • Evne til at formulere sig på akademisk højt niveau
  • Evne til at formidle klart samt
  • At arbejdet repræsenterer en substantiel, enestående indsats

Ideen opstod sidste år

Frøene til den nye pris blev sået i december sidste år, hvor Akademisk Råd diskuterede berettigelsen af fakultetets traditionelle prisopgaver – altså de typer opgaver, der hædres med guldmedalje eller med bedømmelsen ”accessit”, som det er beskrevet på AU-hjemmesiden Er din opgave guld værd?

”Vi blev enige om, at det må være muligt at ære den universitære tradition på en måde, som passer bedre ind i de studerendes og forskningsgruppernes arbejdsform. Guldopgaven var meningsfuld i en analog fortid, hvor det at søge litteratur var tidskrævende og besværligt – og i dag laver de fleste forskning som et team, og det skal også kunne rummes i prisen,” siger Helle Prætorius Øhrwald.

Detaljerne om Health Studenterforskningspris vil sammen med de relevante tidsfrister blive annonceret bredt blandt både vejledere og studerende i løbet af det kommende år.


Kontakt

Professor Helle Prætorius Øhrwald
Formand for Akademisk Råd
Telefon: 87 16 77 12
Mobil: 31 55 88 10
Mail: hp@biomed.au.dk

Rådgiver Lene Bøgh Sørensen
Fakultetssekretariatet, Health
Telefon: 20 33 85 79
Mail: lbs@au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Health, Talentudvikling, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Folkesundhed, Institut for Klinisk Medicin, IOOS