Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny viden kan hjælpe læger med et skadeligt alkoholforbrug

Forskere fra Aarhus Universitet har i en ny undersøgelse kortlagt lægers alkoholforbrug. Undersøgelsen bidrager med vigtig viden til at hjælpe de læger, som har et skadeligt forbrug.

27.08.2015 | Helle Horskjær Hansen

En gruppe forskere fra Aarhus Universitet har netop offentliggjort resultater fra en ny spørgeskema- og interviewundersøgelse i Danish Medical Journal. Undersøgelsen som er den første af sin slags i Danmark kortlægger lægers alkoholforbrug.

”Vi har fundet ud af, at 2,5 procent af deltagerne har et skadeligt forbrug af alkohol. Samlet set er 19 procent af deltagerne screenet til at have et såkaldt ”risikobetonet” alkoholforbrug - det vil sige et forbrug, som er potentielt skadeligt og kan forårsage afhængighed,” siger antropolog ph.d., Johanne Korsdal Sørensen fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, som står bag undersøgelsen, der er den første af sin slags i Danmark.

Undersøgelse viser også, at tre procent af lægerne har et risikoforbrug af stoffer, blandt andet lægemidler, som anvendes uden medicinsk indikation.

Med til billedet hører, at danskere generelt har et højt alkoholforbrug. Næsten 21 procent af befolkningen har et forbrug, der ligger over Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser, som er syv for kvinder og 14 for mænd pr. uge.

Tabuet skal brydes

Forskerne bag undersøgelsen håber, at resultaterne kan være med til at bryde et tabu om lægers forbrug af alkohol.

”Der er resultater fra undersøgelsen, som peger på, at det er svært for læger at søge hjælp. Alkoholmisbrug blandt læger er stærkt tabuiseret, og der er behov for at kigge på, hvordan man får mere dialog omkring problematikkerne,” fortæller Johanne Korsdal Sørensen.

I de følgende måneder udkommer flere studier af lægers alkoholforbrug. Her har Johanne Korsdal Sørensen og hendes kollegaer resultater, der blandt andet belyser, hvordan læger, der tidligere har været i misbrug, har oplevet og håndteret de stigma, som følger med et misbrug på deres arbejdsplads.

”Desuden har vi foreløbige resultater, der tyder på, at der i nogle tilfælde er sammenhæng mellem arbejdsrelateret udbrændthed og misbrug. Disse sammenhænge skal analyseres nærmere og vi har ideer til en interventionsudvikling, som vi kan iværksætte, så snart vi har den fornødne finansiering på plads,” fortæller hun.

Du kan læse mere om undersøgelsen i artiklen i Danish Medical Journal.

Yderligere oplysninger

Johanne Korsdal Sørensen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
2130 1787
jks@ph.au.dk

Forskning, Ph.d.-studerende, Institut for Folkesundhed, Health, Offentligheden/Pressen, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder