Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny viden: Parkinsons starter sandsynligvis i maven

Et stort registerstudie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital tyder på, at Parkinsons sygdom starter i mave-tarm-kanalen. Studiet er det hidtil største på området.

23.06.2015 | Ida Hammerich Nielson

Post.doc. Elisabeth Svensson står bag det første og største studie i mennesker af sammenhængen mellem Parkinsons sygdom og vagus-nerven.

Et stigende antal danskere rammes af den kroniske hjernesygdom Parkinsons. Man ved stadig ikke, hvorfor nogle mennesker udvikler Parkinsons, men nu er forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital kommet et vigtigt skridt nærmere forståelsen af sygdommen.

Ny forskning tyder nemlig på, at Parkinsons sygdom starter i mave-tarmkanalen og herfra spreder sig gennem den såkaldte vagus-nerve op til hjernen.

”Vi har lavet en registerundersøgelse af knap 15.000 patienter, der har fået vagus-nerven i maven skåret over. Dette indgreb var fra ca. 1970-95 en meget almindelig behandling af mavesår. Hvis det virkeligt er rigtigt, at Parkinsons starter i tarmen og spredes gennem vagus-nerven, må disse vagotomi-patienter jo være beskyttede imod udvikling af Parkinsons sygdom”, siger Elisabeth Svensson, der er post.doc. ved Aarhus Universitet, om hypotesen bag studiet.

Og det viste sig at være rigtigt:

”Vores undersøgelse viser, at patienter, der har fået hele vagus-nerven skåret over ved toppen af mavesækken, var beskyttede mod Parkinsons sygdom. Deres risiko var halveret efter 20 år. Derimod var patienter, der kun havde fået overskåret en lille del af vagus-nerven, ikke beskyttede. Dette passer også med hypotesen om, at sygdomsprocessen er stærkt afhængig af en hel eller delvist intakt vagus-nerve for at nå ind i hjernen”, siger hun.

Forskningsprojektet er netop publiceret i det anerkendte internationale tidsskrift Annals of Neurology.

Den første kliniske undersøgelse

Forskningen er således kommet med stærke beviser for, at Parkinsons sygdom starter i mave-tarm kanalen og spredes via vagus-nerven til hjernen. Mange patienter viser sig da også at have lidt af maveproblemer, før Parkinsons-diagnosen bliver stillet.

”Parkinson-patienter er ofte forstoppede mange år, før de får diagnosen, hvilket netop er et symptom på forstyrret funktion af vagus-nerven”, siger Elisabeth Svensson.

Der har tidligere været hypoteser om sammenhængen mellem Parkinsons og vagus-nerven, og man har foretaget dyre-studier og celle-studier på området. Dette studie er imidlertid det første og største studie i mennesker.

Forskningsprojektet er en vigtig brik i puslespillet om årsagerne til sygdommen. Forskerne forventer, at den nye viden i fremtiden vil kunne bruges til at identificere risikofaktorer til Parkinsons og dermed også forebygge sygdommen.  

”Nu hvor vi har bevist, at der er en sammenhæng mellem vagusnerven og udviklingen af Parkinsons sygdom, er det vigtigt at forske i, hvad der udløser denne neurodegeneration, så vi kan forebygge udviklingen af sygdommen. Det vil selvfølgelig være et stort gennembrud, hvis man kan det”, siger Elisabeth Svensson.

 


Fakta

  • Parkinsons sygdom er en kronisk og fremadskridende hjernesygdom, som rammer ca. 1 ud af 1000 mennesker.
  • I Danmark findes ca. 5.000-6.000 patienter med Parkinsons sygdom.
  • De første tegn på sygdommen opstår oftest i 50-60 års alderen
  • Forskerne foretog registerstudier på 14.883 patienter med vagotomi
  • Parkinsonforeningen og PROCRIN (Program for clinical research infrastructure) har støttet forskningsprojektet

 

Læs den videnskabelige artikel her

 


 

Kontaktoplysninger

Post.doc. Elisabeth Svensson, ph.d.

Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin, Klinisk Epidemiologisk Afdeling og

Aarhus Universitetshospital

871 56351/29883626
elisabeth.svensson@clin.au.dk

 

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Offentligheden/Pressen, Alle AU-enheder, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin