Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev 16 fra Institutlederen

Kære alle I regn og slud, i sne og frost – her er vinternyhedsbrevet.

21.03.2018 | Siri Beier Jensen

INTERNT PÅ INSTITUTTET

Vores eksterne hjemmeside er i luften
Vores nye hjemmeside rettet mod omverdenen, dent.au.dk, er nu i luften. Den erstatter de tidligere sider skt.au.dk og odont.au.dk. Alt indholdet fra de to gamle sider er samlet og revideret, så det passer til IOOS. Skriver man de tidligere hjemmesideadresser eller bruger gamle links, ledes man automatisk videre til dent.au.dk. Mette Provstgaard, Kirsten Sender og Enette Knudsen fra vores institutsekretariat har i samarbejde med Health Kommunikation forestået det store arbejde. Vi mangler stadig et par småting på den eksterne hjemmeside, men med den og medarbejdersiden, som vi lancerede i efteråret 2017, kan vi vist godt konkludere, at fusionen nu også er fuldbyrdet på internettet.

Status på fælles værdier og samarbejde på tværs
Der bliver arbejdet videre med resultaterne fra vores seminar om fælles værdier og samarbejde på tværs. Vores lokale samarbejdsudvalg, LSU, har samlet og behandlet de mange input fra gruppearbejderne, og den tværgående ledelsesgruppe har afholdt et opfølgende seminar med drøftelse af resultaterne og vil gå videre i de kommende måneder til alle medarbejdere og drøfte disse. Materialet herfra bliver sendt ud til alle. På vores medarbejder-hjemmeside opretter vi et link til en liste over forslag til fælles projekter, der går på tværs af IOOS. Listen indeholder forslag fra vores seminar for alle medarbejdere og de fusionstiltag, som allerede er i gang eller afsluttede. Listen og projekterne bliver løbende opdateret, så man kan se hvilke projekter, der er afventende, igangværende og afsluttede/implementerede. Den tværgående ledelse har besluttet, at alle i det tværgående ledelseslag (professorer, sektionsledere, studieledere, uddannelsesledere og driftsledere) følger op med et konkret tværgående projektforslag, som de er tovholdere på. I midten af marts arbejder LSU videre med de overordnede værdier for IOOS, og inden sommerferien afslutter vi sammen den formelle del af processen. Herefter venter så arbejdet for os alle med at implementere værdierne og agere efter dem i hverdagen på instituttet.

Økonomi
Vi afventer i øjeblikket årsregnskabet for 2017 og herefter udarbejdelsen af det endelige budget for 2018-2021. Når vi har årsregnskabet for 2017 bliver det fremlagt for samarbejdsudvalget (LSU) og den tværgående ledelse. I løbet af 2017 blev vi underlagt reduktioner i uddannelsesindtægterne. Selv om budgettet for de næste år ikke er færdigt endnu, ved vi dog allerede på nuværende tidspunkt, at disse uddannelsesindtægter også vil mangle fremadrettet i budgettet. Vi udviser derfor rettidig omhu og overvejer bl.a. nøje hvorvidt stillinger, som bliver vakante, skal genbesættes eller ej. Skal stillingerne genbesættes, kigger vi på, om de skal slås op, eller om stillingerne kan genbesættes ved intern rokade, fordi vi først og fremmest ønsker at inddrage vores egne medarbejderes kompetencer. Når stillinger ikke bliver genbesat, er der medarbejdere, som føler sig mere pressede arbejdsmæssigt end vanligt. Derfor skal vi på nogle områder se på mulighederne for at løse vores arbejdsopgaver på en anden måde med de ressourcer, som vi har til rådighed, og det vil vores tværgående ledergruppe gøre i dialog med medarbejderne på de berørte områder. Jeg vil løbende holder jer underrettet om vores økonomi.

Videndelingsmøderne ligger nu kun om eftermiddagen
Vi har erfaret, at dette tidspunkt passer de fleste bedst. Vi veksler stadig mellem forskellige ugedage og tidspunkter (kl. 14.30, 15.00 eller 15.30) for at tilgodese så mange som muligt. Alle har fået en indkaldelse via Outlook-kalenderen, og jeg vil gerne opfordre jer til så vidt muligt at deltage i møderne, da de er en kilde til information og videndeling i huset. Husk at præsentationerne fra videndelingsmøderne efterfølgende bliver lagt på vores hjemmeside, så I til stadighed har mulighed for at følge med i, hvad der foregår på instituttet, også selvom I ikke har haft mulighed for at være med til videndelingsmøde. Næste møde finder sted onsdag d. 21. marts kl. 15.30-16.00 i auditorium 1. Dagens tema er vores tværgående IOOS ”Klinisk vejledning i brug af forsegling og klinisk procedure for forsegling” præsenteret af lektor Irene Dige på vegne af den tværgående arbejdsgruppe, som har udviklet vejledningen: Irene Dige, lektor, tandlæge, ph.d, Marie-Louise Milvang Nørregaard, afdelingstandlæge, Helle Hornhaver, tandlæge, koordinator for efter- og videreuddannelse, Gitte Brink, tandplejer, undervisningsassistent, Niels Mark, undervisningstandlæge, Sebastian Schlafer, lektor, tandlæge, ph.d., Bente Nyvad, professor, tandlæge, MPH, ph.d., dr.odont.

Link til referater IOOS lokale samarbejdsudvalg (LSU)
Referater fra alle LSU-møder ligger på vores hjemmeside, så alle medarbejdere nemt kan holde sig orienteret: http://dent.medarbejdere.au.dk/organisation/moedefora/det-lokale-samarbejdsudvalg-lsu/

Ny HR-partner
Pr. 9. marts 2018 bliver Pia Lind Lunau Kristensen: http://pure.au.dk/portal/da/persons/pia-lind-lunau-soerensen ny HR-partner for instituttet. Pia overtager posten efter Annett Bülow Aagaard, som skal på barsel.

Høstfest i Stakladen d. 21. september
Sidste år holdt vi en fest i sensommeren for at markere det første år som fusioneret institut. Høstfesten gør vi til en tradition, og I kan allerede nu sætte kryds i kalenderen fredag d. 21. september 2018, hvor vi holder festen i Stakladen. Der kommer naturligvis mere information, når vi nærmer os. Har nogen af jer lyst til at hjælpe med planlægningsarbejdet, så giv lyd til Lise Hove: hove@dent.au.dk

’Rwanda viser stadig tænder’ på IOOS
Vi har fået mulighed for at beholde billederne fra fotoudstillingen ’Rwanda viser tænder’. De 22 billeder er taget af den ugandiske fotograf Jjumba Martin og viser den indsats, som Tandsundhed Uden Grænser og SOS Børnebyerne gør for skolebørn i Rwanda. I Rwanda er der blot 23 tandlæger til en befolkning på 11,7 millioner, og sygdomme i tænder og tandkød er primær årsag til, at rwanderne søger hospitalshjælp. Indsatsen har betydet, at 18.000 børn nu børster tænder dagligt med fluortandpasta og vasker hænder i skoletiden. Billederne hænger i vores hovedindgang og kantinen. 

UDDANNELSE, UNDERVISNING OG FORSKNING

Visionsprocessen for uddannelserne: Høringsperioden er slut
I starten af januar blev første udkast til ’vision og strategisk grundlag for IOOS-uddannelserne’ sendt til kommentering i etablerede fora på instituttet, hos vores aftagerpaneler, blandt workshopdeltagere, de faglige organisationer og i Health-ledelsen. Der er kommet mange gode og interessante høringssvar, inden høringsperioden sluttede i begyndelsen af februar. Styregruppen gennemgår alle svar enkeltvis, og alle indsendere får svar og besked om, hvorvidt forslaget bliver ført ind i det endelige dokument. I midten af marts overgår den endelige version af visionen og det strategiske grundlag til vores to studienævn, som holder visionen op imod de nuværende studieordninger og vurderer, om det giver anledning til tilpasninger af uddannelserne.

Efter- og videreuddannelses (EVU)-tilbuddene er flyttet til fakultetets hjemmeside
Vores mange efter- og videreuddannelser er nu samlet på et EVU-univers på Healths eksterne hjemmeside. Fakultetet har ønsket at samle alle Healths EVU-tilbud i et fælles katalog på fakultetshjemmesiden, så brugerne får én indgang til sundhedsvidenskabelige efter- og videreuddannelsestilbud, og så det bliver overskueligt, hvilke valgmuligheder man har. Samtidig bliver det også synligt, hvor meget IOOS bidrager med på EVU-siden. EVU-tilbuddene ligger altså ikke længere på vores instituthjemmeside, men på vores fakultetshjemmeside, og vi linker naturligvis videre til dem, lige som man dirigeres videre, hvis man bruger gamle links. Helle Hornhaver og Paolo Cattaneo har superviseret arbejdet.

Presseomtale af Akademiuddannelsen i Odontologisk Praksis
Klinikassistent Bente Kristensen fra Struer, som har taget modulerne ”Kommunikation i tandplejen” og ”Administration og drift af tandklinikker” på Akademiuddannelsen i Odontologisk Praksis har holdt oplæg om vores videreuddannelse på HK-konferencen og er blevet interviewet til HK Kommunal-bladet. Artiklen har affødt fin respons fra mange sider, selv fra borgmesteren i Struer. Artiklen ligger på vores hjemmeside: se link her.

Sebastian Schlafer og Irene Diges forskning på forsiden af Caries Research
En forskningsartikel fra Sektion for Tandsygdomslære er udvalgt til at pryde forsiden af et af de store forskningstidsskrifter; Caries Research. Det er blandt andre lektor Sebastian Schlafer og lektor Irene Dige, der står bag forskningen og artiklen ”Extracellular DNA contributes to dental biofilm stability”: https://www.karger.com/Article/Abstract/480670 

NYT OM NAVNE

50.000 kr. til undersøgelse af arkæers tilstedeværelse
Tandlægeforeningen har bevilget 50.000 kr. til et forskningsprojekt, der skal undersøge tilstedeværelsen af arkæer i forskellige regioner af mundhulen. Arkæer ligner bakterier mht. størrelse og morfologi, men deres cellevæg og stofskifte adskiller sig så meget fra bakterierne, at de udgør et særskilt domæne i livets træ. Arkæer er i de seneste år blevet associeret med både parodontitis og endodontiske infektioner. Gruppen, der gennemfører projektet, består af professor Bente Nyvad og lektor Sebastian Schlafer fra Sektion for Tandsygdomslære, professor Rodrigo Lopez fra Sektion for Parodontologi og professor Andreas Schramm fra Institut for Bioscience.

Maja Alm og tandlægeuddannelsen var i TV-Avisen
D. 1. februar bragte TV-Avisen på DR1 et indslag om ’dual careers’ og elitesportsudøvere på AU. En af dem var orienteringsløber Maja Alm, som også er tandlægestuderende hos os. Der var både interview og billeder inde fra klinikken og uden for instituttet.

Bedste hilsener Siri

Administrativt, Administration (Faglighed), Teknisk/administrativ medarbejder, IOOS, IOOS, Navnenyt, Videnskabelig medarbejder, Forskning, Ph.d.-studerende