Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev 23 fra Institutlederen

Kære alle, Vi har nået meget i 2018 – blandt mange spændende arbejdsopgaver, har vi ud over vores daglige dont, arbejdet intenst på den nye forskningsstrategi, vision og strategi for IOOS-uddannelserne som ramme for vores nye studieordninger for tandlæge-, tandplejer- og klinisk tandtekniker, værdierne for vores samarbejde, omfattende forarbejde og start på etableringen af state-of-the-art simulationsklinik, og fejret vores 2-års fødselsdagsfest sammen med Aarhus Universitets 90-års fødselsdag.

19.12.2018 | Siri Beier Jensen

Her på kanten af 2018 vil jeg gerne sige kæmpe tak til jer alle. Jeres daglige indsats er højt værdsat - det er den fælles indsats, der holder niveauet så højt på instituttet hele året rundt. Både forskningsstrategi- og studieordningsarbejdet fortsætter ind i 2019, og jeg glæder mig til at invitere jer til indvielse af den nye simulationsklinik i foråret – den kan I læse mere om herunder.

INTERNT PÅ INSTITUTTET

Simulationsklinikken flytter ind
Hvis I har bemærket støv og støj på 2. sal, så er det fordi arbejdet med at gøre klar til den nye simulationsklinik er i fuld gang. Selv om byggeprojekter har tendens til at trække ud, så ser det på mirakuløs vis ud til, at klinikken kommer til at stå klar til april, som det har været planlagt. Jeg har været forbi lokalet og se, hvordan arbejdet skrider frem, og det mindede mig om, hvor meget den kommer til at betyde for instituttet: alle vores uddannelser kommer til at bruge den topmoderne klinik, der indeholder de nyeste AV-undervisningsfaciliteter, og hvor man kan arbejde firhændigt. Den vil helt sikkert give et stort løft til alle uddannelserne og understøtte potentiel synergi i huset.

UNDERVISNING, UDDANNELSE OG FORSKNING

Tandplejerstuderende i medierne
Vores dygtige tandplejerstuderende har både været en tur forbi P4 og TV2 Østjylland. Her kan du høre Laura Mark Gothe og Sanne Kusk Nielsen fortælle om deres tur til Gambia, og hvorfor det kan være meningsfuldt at tage til udlandet som del af uddannelsen. (I skal lige spole forbi trafiknyheder og musik, første del af indslaget begynder klokken 01.31.40): www.dr.dk/radio/p4aarhus/p4aarhus-morgen-radio/p4-morgen-2018-11-19-06-05-2 Og her kan I se og læse om Mie Riis og Frederikke Messmann og deres tur til Filippinerne – også med kufferten fyldt med tandbørster. TV: www.tv2ostjylland.dk/nyheder/21-11-2018/1930/tandplejere-rejser-ud-i-verden Artikel: www.tv2ostjylland.dk/artikel/kufferten-pakket-med-1257-tandboerster

Klinikassistent nummer 500 på Akademiuddannelsen i Odontologisk Praksis
Akademiuddannelsen i Odontologisk Praksis rundede i efteråret studerende nummer 500 og interessen er stigende. Det kan I læse mere om her: health.au.dk/uddannelse/efter-og-videreuddannelse/akademiuddannelser/akademiuddannelsen-i-odontologisk-praksis/udtalelser-om-uddannelsen/

NYT OM NAVNE

Der er rigtig meget navnestof i denne omgang. Hæng i – det er gode nyheder!

Årets undervisere er valgt
De studerende har igen valgt årets undervisere på tandteknikeruddannelsen, tandplejeruddannelsen og tandlægeuddannelsen. Valget faldt på:
- Dorte Snog Nielsen fra tandplejeruddannelsen.
- Chris Ejlerskov fra klinisk tandteknikeruddannelsen.
- Morten Kaarup-Christensen fra tandlægeuddannelsen.
Med den velfortjente titel følger et diplom og 5.000 kroner. Stort tillykke til alle tre.

Rodrigo López får 150.000,- fra Gigtforeningen
På Sektion for Parodontologi har professor Rodrigo Lopez modtaget en forskningsbevilling på 150.000 kr. fra Gigtforeningen. Teamet skal undersøge sammenhængen mellem leddegigt og risikoen for udvikling af parodontitis.

Tre bevillinger fra Tandlægeforeningen
Tandlægeforeningen har givet hele tre forskningsbevillinger til IOOS-medarbejdere.
- Ph.d.-studerende Luise Jungnickel, 58.800 kroner til projektet ”Udvikling i endodontisk status i en voksen dansk befolkning”.
- Lektor og viceinstitutleder for forskning og talentudvikling Lene Baad-Hansen, 45.000 kroner til et projekt om modulation af orofacial smerte ved applikation af standardiserede behagelige, ubehagelige og smertefulde stimuli.
- Ph.d.-studerende Mathilde Frost, 45.000 kroner til et projekt, der har til formål at karakterisere den bakterielle sammensætning i sure områder af den dentale biofilm.

Novozymes-bevilling til Sebastian Schlafer
Lektor Sebastian Schlafer fra Sektion for Tandsygdomslære har fra Novozymes fået grønt lys til fase to af projektet ”Undersøgelse af den biofilm-kontrollerende effekt af enzymatisk behandling”. Dermed er den samlede bevilling nu på godt 500.000 kroner, hvoraf 159.000 kroner er på IOOS. Projektets formål er at identificere en række enzymer/enzymkombinationer, der er i stand til at forebygge dental biofilmdannelse og fjerne biofilm.

Rubens Spin-Neto får 75.000,- fra Agnes og Poul Friis Fond
Lektor Rubens Spin-Neto, Sektion for Oral Radiologi, har modtaget bevillingen til projektet: “Impact of motion - and correction of motion artefacts - on the diagnosis of periapical bone lesions and implant planning using CBCT images”.

Endnu en rådgiver i Styrelsen for Patientsikkerhed

I forrige nyhedsbrev fortalte jeg, at IOOS havde fået hele tre repræsentanter beskikket som sagkyndige rådgivere inden for odontologi i Styrelsen for Patientsikkerhed. Nu har vi fået en mere, nemlig professor Rodrigo López, Sektion for Parodontologi – så vi nu bidrager til patientsikkerhed med fire rådgivere fra instituttet.

Det var alt til årets sidste nyhedsbrev. Hvis I mangler lidt julestemning, vil jeg anbefale et gensyn med den her skønne video, jeg har fundet frem fra gemmerne: newsroom.au.dk/nyheder/vis/artikel/syngende-lektor-spreder-julestemning-paa-aus-facebook/

I ønskes en glædelig og afslappende jul og et lykkebringende nytår,

Siri

Administrativt, Administration (Faglighed), Videnskabelig medarbejder, IOOS, IOOS, Navnenyt, Sundhed og sygdom, Teknisk/administrativ medarbejder, Forskning