Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev 33 fra Institutlederen

Kære alle, jeg håber, I har det godt og holder modet oppe, selvom det jeg hører fra mange af jer er, at der vokser et stærkere og stærkere savn frem af at mødes og være sammen med kollegaer, studerende, elever og patienter....

07.05.2020 | Siri Beier Jensen

....men på en måde er det en god følelse at opdage, hvor betydningsfuld hverdagen og arbejdslivet er for os som mennesker.

Her er nyhedsbrevet, så vi stadig kan følge med i hinandens gøren og laden på instituttet.

INTERNT PÅ INSTITUTTET

Pas (stadig) rigtig godt på vores internationale kolleger
Langt de fleste af os har vores familie tæt på til at agere lynafleder for bekymring og spørgsmål om corona-pandemien og til at stille vores mest basale sociale behov. Sådan er det ikke nødvendigvis for vores internationale kolleger, der er langt fra familie, venner og hjemland. Tag derfor (stadig) vare på hinanden og drag gerne ekstra omsorg for vores internationale kolleger. Et telefonopkald kan måske gøre en forskel, og så kan vi jo godt mødes i det fri og gå en tur – med god afstand, selvfølgelig – eller samles til en virtuel fredagsbar. Allersidst i nyhedsbrevet er der en række links med målrettet corona-information til internationale medarbejdere.

Nethandlen går strygende hos os
Som led i digitaliseringsstrategien har universitetsledelsen besluttet, at vi skal tilstræbe at minimum 80% af alle indkøb skal foregå online. Vores fælles indkøbsaftale om dentalmaterialer med Aarhus Kommune har givet os et ordentligt skub i den rigtige retning, og vi er faktisk allerede nået op over det forjættede tal og gennemfører nu 85% af vores handler online. Samarbejdsaftalen og e-handlen har også haft den sidegevinst, at vi har frigjort flere arbejdstimer, fordi vi bruger mindre tid på indkøbene.

FORSKNING, UDDANNELSE OG UNDERVISNING

Begrænset, gradvis åbning af vores forskningslaboratorier
Uddannelses- og Forskningsministeriet gav 23. april grønt lys til, at vi kunne begynde en delvis genåbning af forskningslaboratorierne. Ministeriet har nøje fastsat omfanget af den delvise genåbning, og summa summarum betyder det, at vi på IOOS kan åbne forskningslaboratorierne for i alt seks forskere, PhD-studerende, bioanalytikere og laboranter. Vi er underlagt ekstremt skrappe retningslinjer og krav for at forebygge lokal smittespredning, og vi skal til ethvert givent tidspunkt kunne dokumentere, hvem der er i bygningerne og hvornår. Alle medarbejdere med laboratorieadgang har fået direkte besked, ligesom alle medarbejdere som er engageret i enten nødvendige patientbehandlinger eller de delelementer af klinisk undervisning, som vi har fået lov til at gennemføre – resten af os skal fortsat blive hjemme. Jeg krydser fingre for, at vi snart må øge antallet af medarbejdere i laboratorierne – og på resten af instituttet – så vi igen kan vende tilbage til hverdagen, instituttet og hinanden.

Klinisk undervisning og simulationstræning er delvist genoptaget for færdiggørelse af vores uddannelser
Vores tandlægestuderende og kliniske tandteknikerstuderende på sidste semester – og deres undervisere –  har pr. 13. april fået lov til at vende tilbage til instituttet. Dog kun for at modtage den absolut nødvendige kliniske undervisning og simulationstræning for at de studerende kan færdiggøre deres uddannelse. Også her gælder de skærpede retningslinjer, og at skulle efterleve de strikse krav om afstand, maks. antal personer pr. kvadratmeter i huset, rengøring af enheder etc. har krævet et ekstraordinært planlægningsarbejde, som har fordret stort overblik og dybt detailkendskab fra medarbejdergruppen. Det har I løst på fornemste vis.

Undervisningen skrider nu planmæssigt frem, og det ser ud til, at de fleste tandlægestuderende på sidste år af deres uddannelse bliver færdige med fantomarbejdet i denne uge, og herefter mangler der blot implantatkronebehandling på nogle patienter. Også her er det takket være en intens indsats fra fagområdernes videnskabelige medarbejdere og vores kliniske lærere.

Artiklen ’Sådan åbner tandlægeskolerne for de kommende tandlæger’, til Ansatte Tandlægers Organisation, ATO, giver et indblik i, hvordan vi håndterer den lille uddannelsesåbning på IOOS. 

Status på arbejdet med instituttets forskningsstrategi
I sensommeren 2019 etablerede vi tre overordnede strategiske forskningsområder, hvor vi gerne vil gå sammen om at blive endnu stærkere forskningsmæssigt og sætte strategisk retning. Vi udpegede tre strategiske forskningskoordinatorer til at stå i spidsen for dem: 1) Diagnostics & Imaging – Rubens Spin-Neto, 2) Oral Ecology & Inflammation – Vibeke Bælum og 3) Function, Pain & Rehabilitation – Peter Svensson. De strategiske forskningskoordinatorer har siden arbejdet på at tegne forskningstemaernes profil og er sammen med forskergrupperne nu i gang med at planlægge aktiviteter, fx inspirationsseminar og online-konference, og opdyrke nye muligheder for samarbejde både inden for, men også på tværs af forskningstemaerne, og med eksterne samarbejdsparter fra andre discipliner. Som led i arbejdet med forskningsstrategien kigger vi også på, hvordan vi langsigtet sikrer ekstern forskningsfinansiering, så vi kan gennemføre den forskning, som vi gerne vil lykkes med, og hvordan vi skaber større synlighed udadtil – vi er bl.a. i gang med at opdatere forskningsdelen af IOOS-hjemmesiden. Den glæder vi os til at præsentere i løbet af sommeren.

Tine Brink Hansen er ny formand for Akademisk Råd
Vores Akademiske Råd på Health, Aarhus Universitet, har fået ny formand; det er Tine Brink Henriksen, klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin og overlæge på børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital, der skal stå i spidsen for forskningens fortalere på Health. Se mere i artiklen ’Ny formand for Akademisk Råd: Universitetet spiller en større rolle end nogensinde’. Tine Brink Henriksen bestrider formandskabet frem til 2024.

 

NYT OM NAVNE

Hattrick til Line Staun Larsen
Den 21. april var en rigtig god dag for postdoc Line Staun Larsen, Sektion for Tandsygdomslære. Først tikkede der en længe ventet mail ind fra Lægemiddelstyrelsen med den endelige godkendelse til at gå i gang med et ’wash-out fluorid’-forsøg, der skal undersøge fluoridkoncentrationen i saliva under og efter regelmæssig tandbørstning med højdosis fluoridtandpasta. Dernæst kom beskeden fra Patentmedelsfonden för Odontologisk Profylaxforskning om en forskningsbevilling på 200.000 svenske kr. Fondsmidlerne skal bruges til et fluorid-projekt, der bygger bro til det kliniske og skal bidrage til vores viden om effekten af højdosis fluoridtandpasta på rodcaries. Og endelig publicerede magasinet Samvirke en artikel om dårlig ånde, hvor Line Staun Larsen (og professor Bente Nyvad) medvirker som ekspert. Tillykke med hattricket.

Pankaj Taneja forsvarer sin ph.d.-afhandling virtuelt
Vores ph.d.-studerende Pankaj Taneja, Sektion for Orofacial Smerte og Kæbefunktion, forsvarer sin ph.d.-afhandling med titlen ’Multisensory integration of orofacial stimuli with possible implications for orofacial pain’ i dag torsdag d. 7. maj kl. 10.30. I disse corona-tider foregår forsvaret online via Zoom: https://aarhusuniversity.zoom.us/j/61384415502, meeting ID: 613 8441 5502. Forsvaret er offentligt og alle er velkomne fra hjemmekontoret.

Forskning fra Ellen Frandsen Lau vækker anseelig interesse
To forskningsartikler af lektor i mikrobiologi Ellen Frandsen Lau, Sektion for Parodontologi, publiceret i det velestimerede Oral Diseases er blandt tidsskriftets mest downloadede artikler. Det er artiklerne ’World Workshop on Oral Medicine VII: Targeting the microbiome for oral medicine specialists—Part 1. A methodological guide’ og ’World Workshop on Oral Medicine VII: Targeting the oral microbiome Part 2: Current knowledge on malignant and potentially malignant oral disorders’, der i 2018 og 2019 lander blandt de 10% mest hentede forskningsartikler fra tidsskriftets online del. Flot impact.

Kirsten Sender går på pension
Tidligere sekretariatsleder Kirsten Sender går på pension d. 31. juli. Kirsten har forventeligt sidste arbejdsdag torsdag d. 25. juni efter næsten 40 år på instituttet. Vi siger ordentligt farvel og tusind tak for indsatsen og et godt samarbejde, når vi får lov til at vende tilbage i Universitetsparken. Tid og sted melder vi ud, når vi ved mere.

Linksamling med corona-information og -nyheder
…og andre gode sider, platforme og netværk at kende som international medarbejder. Listen er udarbejdet af Aarhus Universitets International Academic Staff Team (første del) og suppleret af vores egen Rubens Spin-Neto.

  • Corona information page with special information for international staff, containing relevant information on Covid-19, including access to special Covid-19 issues of the UIC-newsletter and relevant news sources in English on recent developments in Denmark:

https://ias.au.dk/coronaviruscovid-19/

  • UIC (University International Club) Newsletter sent out every other Tuesday at 12:00. Information for international staff, guest researchers and PhDs at Aarhus University, accompanying partners and families. Special issues have been made during the current period. Sign up to the UIC Newsletter here: https://ias.au.dk/uic/uic-newsletter/
  • AU International Academic Staff support, reach out to us! If you as an international PhD student or staff member at AU have any questions or concerns about the situation at the university or in Denmark in general, you are always welcome to reach out to the International Academic Staff team. We are here to help!
  • Facebook group named ‘Aarhus Internationals’ in which people who speak Danish add shortened and translated versions of the prime minister’s talks and announcements – always up-to-date and almost real time. This has been a very good asset, for those non-Danish readers.

  • WhatsApp-group called ‘Brazil in Denmark’ but quite often, people from other places than Brazil is added. Normally, people from the group meet for coffee, bears, walk in the city etc. and they help each other with relevant information on simple everyday questions and doings as a newcomer in Denmark. Rubens has contact with several other groups from other countries. You are welcome to contact him if you want to join: rsn@dent.au.dk.

Mens vi holder vejret i spændt forventning om, hvad statsministeren melder ud om næste skridt i den gradvise genåbning af vores samfund, så vil jeg ønske jer alle en god St. Bededagsferie.

 

Bedste hilsener

Siri

Administrativt, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, IOOS, IOOS, Arrangement, Teknisk/administrativ medarbejder, Bevillinger og priser, Ph.d.-studerende, Forskning