Kære alle, jeg håber, I har haft en god tilbagevenden til instituttet fra i sidste uge og en god grundlovsdag – her er første nyhedsbrev med omfattende genåbning af Jylland.
08.06.2020 |
INTERNT PÅ INSTITUTTET
Hvad kan vi tage med fra 11 ugers tvungen hjemmearbejde?
Vi er tilbage på instituttet, og de tvungne hjemmearbejdsdage er nu en saga blot. Selv om corona-nedlukningen ind i mellem satte os, ergonomien og opgaveløsningen under pres, har vi formentlig også opdaget visse fordele og nye muligheder, som det ville være ærgerligt ikke at arbejde videre med, nu hvor vi er fysisk tilbage.
Vores lokale samarbejdsudvalg (LSU) har indsamlet evalueringer fra tiden hjemme, men nu hvor vi arbejdsmæssigt nærmer os ’post-corona’, er der måske nogle tiltag eller erfaringer, som står særligt frem. Skal vi afholde flere af vores møder online, kan vi dele vores nye viden om digital undervisning bedre, eller har vi måske opdaget praktiske værktøjer, som letter vores planlægning og arbejdsgange? Del gerne gode forslag, input og erfaringer fra arbejdsdagen på distancen med nærmeste leder eller vores LSU-medlemmer, så vi kan diskutere det på de kommende møder.
En blinkende rød lampe fra universitetets informationssikkerhedschef
Som universitet er vi under konstant angreb fra cyber-kriminelle og ditto spioner, der enten vil stjæle vores forskning, ødelægge vores data eller hacke sig ind i vores systemer og derefter afkræve betaling for at give os adgang igen. De cyber-kriminelle har vejret morgenluft under hjemmearbejdsperioden, hvor bl.a. antallet af de lumske ’phishing-mails’ er steget betragteligt.
Universitetets informationssikkerhedschef, Thomas Kaaber, råber nu vagt i gevær og beder os tage IT-truslen meget alvorligt. Jeg vil derfor igen understrege, at det er et absolut no go at arbejde på private computere, at hente filer, journaler eller andre af instituttets data ned på eksempelvis bærbare harddiske, og at det udelukkende er @dent.au.dk-mailen, vi bruger på IOOS.
FORSKNING, UDDANNELSE OG UNDERVISNING
Fábio Leite er ny formand for PhD Day-komiteen
Lektor Fábio Leite, Sektion for Parodontologi, er udpeget som formand for den organiserende komite bag den årlige PhD Day for alle fakultetets 600 ph.d.- og forskningsårsstuderende. Fábio Leite og resten af komiteen har i år stillet sig selv den udfordring dels at gøre arrangementet mere bæredygtigt og dels at skabe bedre mulighed for feedback til de ph.d.- og forskningsårsstuderende, så de i et trygt og genkendeligt miljø kan få kommunikations- og konferencetræning.
PhD Day løber af stablen d. 22. januar 2021. Mere information følger, men plot allerede nu dagen i kalenderen, så IOOS kan være stærkt repræsenteret i fakultetets videnskabelige miljøer.
Invester jeres viden i Healths interdisciplinære netværk
Fakultetet har fire relativt nye interdisciplinære forskningsnetværk; det kardiovaskulære, fødevarer og ernæring, personlig medicin og neurocampus Aarhus. Et femte netværk er på vej under temaet ’inflammation’. Her sidder lektor Fábio Leite med i den 12 personer store styrekomiteen, og jeg selv er observatør på vegne af fakultetsledelsen. IOOS viceinstitutleder for forskning Lene Baad-Hansen er næstformand i netværket om fødevarer og ernæring.
Netværkene skal være med til at fremme det tværgående akademiske miljø, forsknings- og uddannelsessamarbejdet på tværs af Aarhus Universitet, internationalt og sammen med industrien. Der er meget at hente i netværkene og ikke mindst meget at bidrage med, så overvej om det ikke er investeringen værd at tage del i netværksaktiviteterne. Tiden er mere end moden til, at det orofaciale område bliver tydeligt som en integreret del af det hele menneske, og det er oplagt at bringe vores viden i spil i netværkene og få gode kontakter i mangeartede miljøer.
Spring køen over hos TTO
Som nogle af jer har erfaret, kan der være lang ventetid i universitetets Technology Transfer Office (TTO), når samarbejdsaftaler skal vurderes og godkendes. Derfor har TTO udviklet nogle standard-aftaler – fast track-aftaler – som kan benyttes ved visse typer aftaler uden yderligere involvering af TTO. Se om der er nogle af fast track-aftalerne, som passer til jeres projekter: Fast track-aftalerne ligger på dansk og engelsk på universitetets hjemmeside.
NYT OM NAVNE
Hele Østjylland hørte om vores erfaringer med online-eksamener
I midten af maj blev lektor og studieleder på tandlægeuddannelsen Irene Dige interviewet til P4 Østjylland for at fortælle, hvordan det har været at afholde mundtlige eksamener via skærmen. To af vores tandlægestuderende deltog også, og de havde begge positive erfaringer. Én af dem kunne endda fortælle, at hun havde lagt en grøn dug på bordet derhjemme for at gøre situationen så naturtro som muligt:
Indslaget fra P4 Morgen Østjylland d. 13. maj kan høres her.
Rubens Spin-Netos ansøgning om introduktionsstipendium gav pote
Lektor Rubens Spin-Neto, Sektion for Oral Radiologi, har sammen med lektor Brian Hansen fra Institut for Klinisk Medicin (Center of Functionally Integrative Neuroscience) fået godkendt en fælles ansøgning om et introduktionsstipendium til Joao Marcus de Carvalho e Silva Fuglsig. Med introduktionsstipendiet bevilger fakultetet tre måneders løn, svarende til 120.000 kr., til en potentiel ph.d.-studerende, som skal bruge stipendiet på at udvikle, planlægge og søge penge til det kommende tværfaglige ph.d.-projekt.
Bedste hilsener
Siri