Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev 36 fra Institutlederen

Kære alle, velkommen tilbage på instituttet og velkommen til et nyt studieår som nok desværre fortsat vil være præget af corona-virus’ greb om verden. Men vi har taget vores forholdsregler, som vi kan navigere sikkert efter, og det er dejligt at se jer alle i virkelig udgave med arme og ben - og glade og forventningsfulde studerende og elever i huset igen.

07.09.2020 | Siri Beier Jensen

INTERNT PÅ INSTITUTTET

Allerførst - det er dit ansvar

Når du færdes på instituttet – hold afstand - minimum 1 meter - og håndhygiejne. I de særlige situationer, hvor afstanden ikke kan overholdes, skal der bæres mundbind, men mundbind erstatter ikke, at du skal forsøge at holde 1 meters afstand. Som underviser har du pligt til at afbryde undervisningen, hvis sikkerheden ikke kan overholdes.

Brug mailen med omtanke
Vi er nok nødt til at indstille os på, at vi igen kan blive bedt om i videst muligt omfang at arbejde hjemmefra. Restriktioner og retningslinjer, opgaveløsning og samarbejde på distancen giver forståeligt anledning til mange spørgsmål i huset, men svaret er ikke at sende (flere) mails. Mailstrømmen har de seneste uger antaget nye højder, og det giver en urimelig arbejdsbelastning hos nogle medarbejdere. Så overvej en ekstra gang:
• Er det nødvendigt at sende en mail – kan du finde informationen andet sted selv, eller ville det være bedre at ringe.
• Hvor mange modtagere skal egentlig involveres og have mailen – de fleste cc-modtagere kan undværes.
• Vær tydelig om dit ærinde, hvis du sender en mail – hvorfor skriver du, og hvad skal du have svar på. Gør det kortfattet og præcist.

Sekretariatet udarbejdede sidste år  10 tommelfingerregler for god mail-kultur. De ligger på hjemmesiden og tåler absolut en gentagelse.

Ny hjemmeside for vores core-facilitet IOOS forskningslaboratorierne
Vores højtspecialiserede forskningslaboratorier er i særklasse, og derfor er de også blevet en af fakultetets såkaldte core-faciliteter. Det viser vi nu omverdenen med en  splinterny hjemmeside på dent.au.dk, som leder af forskningslaboratorierne David Kraft og laborant Anette Aakjær Thomsen har stået i spidsen for. Forskningslaboratorierne er ikke kun tilgængelige for os, der er ansat på instituttet, men kan også – mod betaling – benyttes af forskere fra andre institutter og universiteter og af kommuner, regioner, hospitaler og erhvervslivet. Så tøv ikke med at gøre jeres netværk og samarbejdspartnere opmærksom på muligheden, nu hvor præsentationen af forskningslaboratoriernes kunnen og ekspertise har fået et flot løft.

Valg til institutforum afholdes i november – attention ph.d.-studerende
Den 9.-12. november i år skal vi vælge fem medlemmer til vores institutforum på IOOS. I år er det de studerende (fire medlemmer) og ph.d.-studerende (et medlem), der er på valg, og de vælges for et år. Valget skulle egentlig have fundet sted i foråret, men blev aflyst på hele fakultetet som følge af corona-situationen. I stedet bliver Institutforum-valget nu afholdt i november, hvor også andre AU-valg finder sted, og med en lidt ændret og forenklet valgprocedure. Opstillingsinteresserede ph.d.-studerende kan finde mere valginformation på instituttets hjemmeside. Tvivlsspørgsmål og udfyldte opstillingsblanketter eller -tilkendegivelser skal afleveres til institutsekretær Camilla Bonnevie: camilla@dent.au.dk senest den 30. oktober 2020.

Kantinen er åben igen
Til glæde og sultne maver – kantinen er åben igen - mandag til torsdag fra kl. 8-14.30 og fredag kl. 8-14. Velbekomme!

FORSKNING, UDDANNELSE & UNDERVISNING

Visions- og revisionsprocessen for vores uddannelser: Snuden er fortsat i sporet
Med en kick-off workshop på Sandbjerg Gods i oktober 2017 indledte vi hele visions- og revisionsprocessen for vores uddannelser – det vi nu kender som The Aarhus Model of Dental Education. Det er omfattende og komplekst, da vi jonglerer med fem uddannelser i tandplejeteamet, som hver især skal have deres tydelige individuelle fagprofil og samtidig have sammenhæng og samspil med hinanden på tværs af fag og studieretninger – både på visionsniveau og i opbygningen af studierne og eksamenerne. Det er et gigantisk puslespil og et udviklingsarbejde af dimensioner, som kræver indsigt, overblik og dedikation af vores kolleger, som varetager opgaven. Vi er kommet rigtig langt, men vi er ikke i mål endnu. Når vi er færdige, står vi med en unik uddannelsesmodel på det orofaciale område. Det er ambitiøst, og det kan vi være stolte af. Jeg oplever et kæmpe engagement på alle uddannelserne og i større og større grad på tværs af uddannelserne og vil gerne opfordre jer til fortsat at tage del i projektarbejdet og holde jer orienteret om processen, nu hvor vi kan skrue op for udviklingsarbejdet igen efter COVID-19 fuldstændig dominerede foråret 2020. Viceinstitutleder for uddannelse Caroline Hørsted og de fire delprojektledere Irene Dige, Ulla Bæk Lindtoft, Lene Martinussen og Birgitte Lüttge, giver her en kort status på hvert projekt – i en liveoptagelse.

Se statusvideo for:



Om at forske i effekten af egen undervisning
Center for Sundhedsvidenskabelige Uddannelser (CESU) på Health satte i deres nyhedsmail fra juni fokus på det overlap og den gensidige afsmitning, der er mellem forskning og undervisning, og på hvordan selve undervisningen også kan blive til et forskningsområde, hvoraf der udspringer evidens for læring og nye idéer til bedre undervisning. Professor Ann Wenzel bidrog til artiklen med sine erfaringer og perspektiver, og dem kan I læse til inspiration vedhæftet dette nyhedsbrev.

Forskningsnetværket om personlig medicin inviterer til årsmøde
Som I ved, har fakultetsledelsen på Health etableret fem faglige netværk, og ét af dem, netværk om personlig medicin, holder årsmøde den 6. oktober 2020 kl. 9. Her kan I høre oplæg fra bl.a. Mark Daly fra University of Helsinki om vejen fra biobank-forskning til personlig medicin og Ulrik Lassen fra Rigshospitalet om præcisionsmedicin i onkologi. Efter mødet inviterer netværket til uformel frokost.

Netværkene skal bane vej for nye samarbejder om forskning og uddannelse på tværs af institutter og i forvejen etablerede forskningsgrupper. Derfor er de også åbne for alle, der har lyst. Læs mere om arrangementet og tilmeld jer senest 25. september. Arrangementet afvikles fysisk med mindre andet meldes ud.


NYT OM NAVNE

Peter Stoustrup bliver ny konstitueret leder af Sektion for Ortodonti

Lektor Peter Stoustrup tiltræder som konstitueret sektionsleder for Ortodonti og leder af videreuddannelsen i ortodonti fra den 1. september 2020 og et år frem. Marie Cornelis er fortsat fungerende leder frem til den 30. september, hvor hun fratræder sin stilling på IOOS. Som konstitueret sektionsleder indgår Peter Stoustrup også i instituttets tværgående ledelse og i forskningsledergruppen på vegne af fagområdet ortodonti. Tak til Marie Cornelis for en dedikeret og ambitiøs indsats, der har sikret instituttet en førende position inden for ortodontien.

Ny ph.d.-studerende på Sektion for Tandsygdomslære

Velkommen til Pernille Rikvold der den 1. august er begyndt som ph.d.-studerende på Sektion for Tandsygdomslære. Pernille Rikvolds ph.d.-projekt handler om kontrol af dentale biofilm ved hjælp af behandling med enzymer og omfatter både laboratoriestudier og kliniske forsøg. Lektor Sebastian Schlafer er hovedvejleder, og Rikke Meyer fra iNANO, Aarhus Universitet og Mette Rose Jørgensen fra Novozymes A/S er medvejledere. Pernille Rikvolds ph.d. er en del af et større projekt, der støttes af Novozymes A/S og Innovationsfonden Danmark. Den samlede projektvolumen er på godt syv mio. kr., hvoraf knap 3,5 mio. kr. går direkte til Aarhus Universitet.

Helle Hornhaver medvirker i artikel om tandblegning

Kort før sommerferien blev Helle Hornhaver, koordinator for IOOS Efter- og Videreuddannelse, interviewet til en artikel om tandblegning til Sygeforsikringen Danmarks nyhedsbrev. Artiklen ligger nu også på Netdoktor.dk. Det er langt fra første gang, Helle Hornhaver bliver brugt som ekspertkilde i medierne om blegning – hun var bl.a. også med i DR-programmet ’Kontant – snydt af skønne løfter’.



Rigtig god weekend,
Siri

Administrativt, Sundhed og sygdom, Teknisk/administrativ medarbejder, IOOS, IOOS, Arrangement, Videnskabelig medarbejder, Forskning, Ph.d.-studerende, Navnenyt