Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev 37 fra Institutlederen

Kære alle,   tiden flyver, og vi er allerede halvvejs gennem efterårssemestret i 2020 – i den grad et år fyldt med omvæltninger.

09.10.2020 | Siri Beier Jensen

INTERNT PÅ INSTITUTTET

Vi accepterer ikke sexisme på IOOS
Den seneste tid har vi i Danmark taget hul på en vigtig debat om sexisme. Den startede med en personlig beretning fra tv-værten Sofie Linde og har siden bredt sig fra medieverdenen til mange andre brancher, bl.a. hospitalsverdenen, hvor over 900 læger har sagt fra over for sexisme og universitetsverdenen.

Sexisme og krænkende adfærd findes på universiteterne, men lad mig slå helt og aldeles fast: Vi accepterer ikke sexisme på IOOS. Ingen skal derfor være i tvivl om, at vi på instituttet har nul-tolerance over for enhver krænkende adfærd. Det er min og de øvrige lederes pligt at sikre et godt og sikkert arbejdsmiljø, og målet skal være at skabe en kultur, der forebygger sexisme. Som medarbejder og studerende skal man kunne sige fra over for sexisme, magtmisbrug og grænseoverskridende opførsel uden at frygte for sin karriere. På Aarhus Universitet har vi allerede håndfaste regler for håndtering af krænkende adfærd. De står i vores personalepolitik, som jeg vil opfordre alle – både ledere og medarbejdere – til at orientere sig i. Som medarbejder skal man vide, at man trygt og i fortrolighed kan henvende sig til sin nærmeste leder, lederen over denne eller til sin  tillidsrepræsentant, hvis man føler sig forulempet.

Fakultetsledelsen på Health vil nu også kigge nærmere på, om der er anledning til at iværksætte yderligere tiltag på tværs af fakultetet. På Health og flere andre steder på Aarhus Universitet er der taget initiativ til en ’sig-fra-knap’ på studieportalerne, så det bliver let for de studerende at finde ud af, hvor de kan få hjælp. Se eksempelvis studieportalen på odontologi. I forhold til vores studerende vil uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen også undersøge, hvor mange studerende, der set over en bred kam oplever upassende og krænkende adfærd på deres uddannelsessteder – se fx artikel fra DR. Det kommer vi til at høre mere om.

Forebyggelse og håndtering af krænkende adfærd på IOOS
På instituttet har vi også taget sagen i egen hånd og har udarbejdet en ny folder om, hvordan vi skal forebygge, håndtere og følge op på krænkende adfærd – som medarbejder, kollega og leder.

Vores tilgang er at skabe åbenhed og dialog om håndtering af krænkende adfærd, så vi sikrer et trygt og godt arbejdsmiljø. Folderen er et meget konkret hands on-redskab, der bl.a. skal bruges i forbindelse med medarbejderudviklingssamtaler (MUS) og være med til at forebygge og håndtere krænkende adfærd og dårligt arbejdsmiljø generelt. Vi sætter altså helt formelt fokus på emnet. Et godt og trygt arbejdsmiljø er afgørende for, at vi kan have fokus på at løse vores kerneopgaver.

Den nye folder om krænkende adfærd er udarbejdet på initiativ fra vores lokale arbejdsmiljøudvalg (LAMU) og samarbejdsudvalg (LSU), som opfølgning på resultaterne af vores arbejdspladsvurdering (APV) 2019. Folderen er blevet gennemprøvet af medlemmerne af vores LSU og LAMU (medarbejder- og ledelsesrepræsentanter).  Folderen om forebyggelse og håndtering af krænkende adfærd ligger på hjemmesiden – lige som folderen om trivsel og stress-håndtering, der også blev brugt på sidste års MUS. Tak til daglig arbejdsmiljøleder, lektor David Kraft og øvrige medlemmer af LAMU og LSU, der sammen med Aarhus Universitets HR, er drivkraft bag initiativet og udarbejdelsen af folderen.

Valg til studienævnene: Stil op!
I november i år er der valg til vores to studienævn; Studienævn for Odontologi (bachelor- og kandidatuddannelserne i odontologi) og Studienævn for Oral Sundhed (klinisk tandtekniker- og tandplejeruddannelserne). Vi går en afgørende periode i møde, da vi bl.a. skal have godkendt nye studieordninger på baggrund af uddannelsesrevisionsarbejdet, så vi har brug for gode kræfter. Det er både studerende og VIP, DVIP og TAP-undervisere, der er på valg denne gang, og man vælges for en treårig periode. Overvej selv at stille op eller du kan opfordre en god kollega til at stille op.

Opstillingsperioden løber fra d. 19. oktober kl. 9.00 til d. 23. oktober kl. 12.00. Ønsker I at stille op, skal I oprette jer på universitetets digitale valgsystem E-vote og oprette en kandidatliste. I kan blive klogere på studienævnenes opgave på fakultetets hjemmeside, læse mere i artiklen ’Stil op som kandidat til universitetsvalget’, og er der stadig spørgsmål, så kontakt AU’s valgsekretariat: valg@au.dk.

Nyt sektionsnavn
Sektionen tidligere kendt som ’Sektion for Tandsygdomslære’ skifter navn til ’Sektion for Oral Økologi og Carieskontrol / Section for Oral Ecology and Caries Control’ pr. 1. oktober 2020. Navneændringen bunder i et ønske om, at sektionens navn i højere grad afspejler forskningslinjen, og det paradigmeskifte som fagområdet undergår og er frontløbere for, hvilket også har betydning for den internationale profilering. Arbejdet med at ændre navnet på hjemmesider, i mailsignaturer mv. er i fuld gang.

FORSKNING, UDDANNELSE & UNDERVISNING

Første trin i ansøgning om professionsbachelor i klinisk tandteknik er godkendt af Aarhus Universitet

Universitetsledelsen godkendte i september vores ansøgning om at udvikle uddannelsen i klinisk tandteknik til en professionsbachelor. Ifølge prodekan for uddannelse på Health, Lise Wogensen Bach, blev ansøgningen rost for gennemarbejdelsen. Stor cadeau til delprojektgruppen med uddannelsesleder Ulla Bæk Lindtoft, ansvarlig for IOOS Efter- og Videreuddannelse Helle Hornhaver og uddannelsesrådgiver Eline Skjøttgaard Lorentzen som stærke drivkræfter. Ansøgningen er nu sendt ind til Styrelsen for Videregående Uddannelse under Uddannelses- og Forskningsministeriet, som forventer at vende tilbage med et svar i slutningen af november. Det er en vigtig milepæl i revisionsarbejdet med vores uddannelser, og vi afventer spændt afgørelsen.

Forskningsophold ved NIOM til Bahram Ranjkesh
Postdoc Bahram Ranjkesh, Sektion for Protetik, er lige hjemvendt fra en måneds fuldt finansieret forskningsophold ved det toneangivende Nordic Institute of Dental Materials (NIOM) i Oslo. Her har Bahram undersøgt og sammenlignet mekaniske egenskaber af langtidsprovisorier, fremstillet ved printning og ved fræsning. Det er tredje gang, at Bahram får et forskningsophold ved NIOM – et nordisk samarbejdsorgan, der sikrer at medikotekniske produkter, som benyttes i tandplejen i Norden, opfylder de sundhedsmæssige og tekniske krav. Ved siden af sin stilling som underviser og forsker på IOOS, har Bahram desuden opnået dansk autorisation og ret til selvstændigt virke som tandlæge. Der er mange flotte bolde i luften.

Dimitteret hjemme fra stuen og IOOS
I slutningen af september viste opgørelser fra AU Uddannelse, at studerende fra Aarhus Universitet havde klaret forårets eksaminer lige så godt som sidste år, skønt meget af undervisningen og flere eksaminer var foregået online og under vanskelige forhold. DR bragte i den anledning en artikel, hvor en af vores tandlæge-dimittender, Benjamin Harter, medvirkede. Han tog sin afsluttende eksamen hjemme under meget afslappede forhold – og han var ganske tilfreds: ”Det foregik under rolige omstændigheder i min stue, mens jeg sad i underbukser. Så kunne jeg få en god kop kaffe og tulre lidt, inden jeg skulle i gang”, fortalte han til DR. Eksamensresultaterne vidner om, at vi har stærke og dygtige studerende – og ditto undervisere.

NYT OM NAVNE

Irene Dige hædret med Zendiums Forskningspris 2020
Zendiums Forskningspris uddeles som en faglig anerkendelse til forskere, der har opnået gennembrud eller har gjort sig særligt bemærket inden for odontologiens verden. I år modtager lektor og studieleder Irene Dige, Sektion for Oral Økologi og Carieskontrol, prisen for sin banebrydende strukturbiologiske forskning inden for bakteriebelægningers struktur, sammensætning og funktion in vivo. I indstillingen til prisen står der bl.a., at Irene Dige: ”har som en af de første i verden udforsket bakteriers identitet og rumlige fordeling under biofilmdannelse på naturlige tandoverflader og i carieslæsioner ved hjælp af konfokal laserscanning-mikroskopi og fluorescensmærkningsteknikker” og at hendes ”videnskabelige studier bidrager med ny værdifuld viden til forståelsen af tandbelægningernes økologi i relation til sundhed og sygdom - fænomener, som vi ikke umiddelbart kan forklare ved hjælp af klassiske molekylærbiologiske studier og studier af mikrobiomets metabolom.” Med prisen følger 50.000 kr. Stort tillykke til Irene Dige.

Bud efter vores ekspertviden – igen
Det er en kendt sag, at vi huser nogle af de dygtigste folk og bedste kompetencer inden for odontologi og oral sundhed. Det ved de i fagverdenen, i uddannelsesverdenen, og det ved de efterhånden også i medieverdenen. Professorerne Bente Nyvad og Peter Svensson har i den forgange måned delt ud af deres viden i pressen. Bente Nyvad deltog i en artikel i Politiken om test af tandpasta (d. 16. september), mens Peter Svensson gjorde os klogere på tænderskæren i P4 Østjyllands morgenudsendelse (d. 14. september).

God weekend og god efterårsferie til de af jer, som har mulighed for det,

Siri

Administrativt, Sundhed og sygdom, Teknisk/administrativ medarbejder, IOOS, IOOS, Forskning, Administration (Faglighed), Videnskabelig medarbejder, Navnenyt, Ph.d.-studerende