Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev / News letter April 2021

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the departement

07.04.2021 | Pernille Brink Csösz

See English below

Kære medarbejdere

Jeg håber, I har nydt påsken og er ved godt mod, uanset om I møder ind på hospitalet, skal i gang med kritisk forskning eller bare fortsætter som I plejer fra privatadressen. Heldigvis får vi gradvist lov til at løse stadig flere opgaver ved fysisk corona-sikret fremmøde – læs mere om AU’s og AUH’s forskellige teststrategier nedenfor. Jeg vil også fremhæve en interessant mulighed for at møde en række Nobelprismodtagere inden for det sundheds- og naturvidenskabelige område – og så er der kommet en ny hjælpsom hjemmeside til de af jer, der vil netværke strategisk i EU-regi.

Genåbning på IKM – sådan gør vi hos os

Som I ved, genåbner samfundet og – HURRA - universitetet, så vi langsomt og forsigtigt får mulighed for at varetage flere arbejdsopgaver ved fysisk fremmøde. I sidste måned åbnede vi for kritisk dyreforskning i en kontrolleret form, og nu følger vi op med yderligere forskning, der på grund af ventetiden er blevet kritisk. Blandt andet åbner vi for, at ph.d.-studerende og postdocs, som er i tidsnød, kan genoptage laboratorieforskning under forudsætning af, at vilkår og mødetidspunkter aftales med nærmeste leder. Jeg beder fortsat om, at computerarbejde laves hjemmefra, og at møder afvikles online. Administrative medarbejdere arbejder fortsat hjemmefra, med mindre supportfunktionen kræver fysisk fremmøde. Vær opmærksom på, at AU’s medarbejder-coronaside er blevet afstemt med myndighedernes og universitetsledelsens nye retningslinjer for genåbning. Jeg vil ikke slæbe jer igennem alle ændringer, men blot opfordre jer til at tjekke ved selv den mindste tvivl.

 

Testregler på AU og AUH
For alle forskere og undervisere gælder selvfølgelig, at I skal overholde gældende retningslinjer for afstand, hygiejne og testfrekvens, der for det sidstes vedkommende afhænger af jeres arbejdssted.

  • Med arbejdssted på hospitalet eller i hospitalets bygninger følger I AUH’s (uændrede) testregler. De siger i kort form, at medarbejdere med direkte patientkontakt skal tilbydes systematisk ugentlig podning for SARS-CoV-2 på afdelingen. Studerende i klinik regnes i den forbindelse som ansatte på AUH, mens studerende, som ikke er i klinik, men ’bare’ modtager undervisning på AUH, skal følge universitetets regler. Tjek selv AUH’s intra.
  • Med arbejdssted i universitetets bygninger (parken eller det tidligere kommunehospital) følger I AU’s nye skærpede retningslinjer for test, hvor alle skal kunne fremvise en negativ COVID-19-test (PCR eller antigentest), der maksimalt er 72 timer gammel. Dokumentation skal vises på forespørgsel, og det er jeres nærmeste leders ansvar at sikre, at I overholder kravet. Kan I ikke fremvise en frisk test, vil I bedt om at forlade campus.

Når alt det er sagt, anser jeg det som en selvfølge, at man uanset arbejdssted og grad af arbejdspladskontrol lader sig teste løbende, så vi sammen værner om arbejdsmiljø, uddannelsesaktiviteter og forskning.

 

Undervisningen fortsætter, som I kender den 

På forårssemesteret er der ikke registreret en eneste smittekæde med medicinstuderende i klinik. Enkelte er smittet privat, men har ikke bragt smitten videre i forbindelse med undervisning. Blandt andet derfor kan vi fortsætte undervisningen uændret resten af semesteret. Det vil på hospitalet sige i henhold til AUH’s regelsæt. Der skrues ikke op for yderligere fysisk fremmøde med hensyn til  forelæsninger og holdtimer, og eksamen bliver virtuel (desværre). De eneste undtagelser er mundtlig eksamen på 4. og 6. semester, samt OSCE (men ikke MCQ) på 5. semester, hvor fysisk fremmøde vil være tilladt. Hvis I har spørgsmål til undervisningen, bedes I kontakte viceinstitutleder for uddannelse Niels Uldbjerg på  uldbjerg@clin.au.dk / 20679420.

 

Mød en nobelpristager. Første gæst er Peter C. Agre
Professor, læge og nobelpristager i kemi Peter C. Agre besøger Health – virtuelt – onsdag den 21. april 2021. Her fortæller han om vejen til Nobelprisen og kommer bl.a. ind på motivation, udfordringer, karriereveje og etik – og på vigtigheden af at arbejde i forskellige akademiske miljøer, nationalt og internationalt. Der er mulighed for at stille spørgsmål efter oplægget. Arrangementet med Peter C. Agre, som modtog Nobelprisen for sin banebrydende opdagelse af aquaporiner, er en såkaldt Nobel Laureate Talk – den første i rækken af en serie akademiske ’talks’ med nobelpristagere inden for det sundheds- og naturvidenskabelige felt, som Health står bag. Denne første gang foregår det via Zoom, og oplægget er målrettet yngre, ambitiøse forskere, men alle er velkomne.
I kan se programmet i Healths kalender og tilmelde jer direkte via Conference Manager. Sidste frist for tilmelding er den 15. april 2021.

 

Især til yngre forskere: Lad EU-netværk fremme karrieren

Find et COST-netværk med det formål, I brænder for at fremme, invester noget energi i netværket, og øg ad den vej sandsynligheden for nye afgørende forskningssamarbejder med de fremmeste eksperter på jeres felter. Sådan kan man sammenfatte rådet fra tre af jeres forskerkolleger, herunder en af instituttets professorer Christoffer Laustsen, der på en ny, hjælpsom hjemmeside sætter ord på, hvad man som forsker har ud af at involvere sig i netværkene under The European Cooperation in Science and Technology. Eller kort og godt: Et COST-netværk i EU-regi.
Jeg har reklameret for COST-netværk ved en tidligere lejlighed og vil blot rette jeres opmærksomhed mod Healths nye COST-website, der samler alt, hvad der er værd at vide i ord, lyd og billede. Så brug et par minutter på at lytte til kollegernes erfaringer – ikke blot med de personlige netværk, men også med fx at sende studerende på træningsophold i nogle af de laboratorier, man ad den vej får kontakt med. Ud over vores egen site er der hjælp at hente på EU-hjemmesiden COST og på Uddannelses- og forskningsministeriets informationssite om COST.

 

Skal hjemmearbejdspladsen være permanent?

Lad mig slutte med en overvejelse som udspringer af en snak, jeg har haft med nogle medarbejdere, som trives så godt med hjemmearbejde, at de – også efter genåbningen – kunne tænke sig at arbejde hjemme to-tre dage om ugen eller efter behov. Det er i mine øjne suboptimalt både fagligt og socialt. Det går ud over sammenhængskraften og er en dyr og uholdbar løsning for universitetet – at der skal stå en arbejdsplads på AU, som kun benyttes en gang eller to om ugen. Det er derfor ikke en løsning, jeg kommer til at bakke op. Når det er sagt, vil jeg selvfølgelig ikke udelukke, at der er medarbejdere, som kan flytte arbejdspladsen permanent hjem a la Google. Den diskussion må vi tage i de relevante fora, når verden genåbner helt igen. 

 

Til sidst en tak til de af jer, som har gennemført kurset Research Integrity at Aarhus University siden sidst. Vi er nu oppe på 72 procent, så det går den rigtige vej. Jeg vil bede den sidste fjerdedel om at tage kurset hurtigst muligt via ovenstående hyperlink, der også informerer om de tekniske krav til webbrowsere med mere.

Mange hilsner

Jørgen


Dear all,

I hope you have enjoyed Easter and are in good spirits, whether you come to the hospital, start critical research or just continue as you usually do from the private address. Fortunately, we are gradually allowed to solve more and more tasks by physically corona-secured attendance - read more about AU's and AUH's different test strategies below. I would also like to highlight an interesting opportunity to meet a number of Nobel Prize winners in the field of health and science - and then there is a new helpful website for those of you who want to network strategically under the auspices of the EU.

Reopening at IKM - this is how we do it

As you know, society and the university are reopening, so that we slowly and carefully have the opportunity to carry out more work tasks in the event of physical attendance. Last month, we opened up for critical animal research in a controlled form, and now we are following up with further research that has become critical. Among other things, we allow PhD students and postdocs who are short of time to resume laboratory research, provided that terms and meeting times are agreed with the immediate supervisor. I continue to ask you to do as much work from home as possible and that meetings be held online. Administrative staff continue to work from home, unless the support function requires physical attendance. Please note that the AU employee corona page has been aligned with the authorities' and university management's new guidelines for reopening.

 

Test rules at AU and AUH

For all researchers and lecturers, of course, you must comply with current guidelines for distance, hygiene and test frequency, which ultimately depends on your workplace.

• With a workplace at the hospital or in the hospital buildings, you follow AUH's (unchanged) test rules. They briefly state that employees with direct patient contact should be offered systematic weekly inoculation for SARS-CoV-2 on the ward. In this connection, students in the clinic are considered employees at AUH, while students who are not in the clinic, but ‘just’ receive tuition at AUH, must follow the university's rules. Check out AUH's intra.

• With a workplace in the university's buildings (the park or the former municipal hospital), you follow AU's new stricter guidelines for testing, where everyone must be able to present a negative COVID-19 test (PCR or antigen test) that is a maximum of 72 hours old. Documentation must be shown on request, and it is your immediate manager's responsibility to ensure that you comply with the requirement. If you cannot present a fresh test, you will be asked to leave campus.

Having said all that, I take it for granted that, regardless of workplace and degree of workplace control, you will be tested on an ongoing basis, so that together we take care of the working environment, educational activities and research.

 

The teaching continues as you know it

During the spring semester, not a single chain of infection has been registered with medical students in a clinic. Some are infected privately, but have not passed on the infection in connection with education. This is one of the reasons why we can continue teaching unchanged for the rest of the semester. That is, at the hospital, according to AUH's set of rules. There will be no further physical attendance in terms of lectures and team hours, and the exam will be virtual (unfortunately). The only exceptions are oral exams in the 4th and 6th semester, as well as OSCE (but not MCQ) in the 5th semester, where physical attendance will be allowed. If you have questions about the teaching, please contact the deputy head of department for education Niels Uldbjerg at uldbjerg@clin.au.dk  / 20679420.

 

Meet a Nobel Laureate First guest is Peter C. Agre
Professor, Medical Doctor and Nobel Prize winner in chemistry Peter C. Agre will visit Health – virtually – on Wednesday April 21 2021. Here, he will talk about the path to the Nobel Prize as well as topics including motivation, challenges, career paths and ethics – and the importance of working in different academic environments, both nationally and internationally. He will also be taking questions after the presentation. The event with Peter C. Agre, who received the Nobel Prize for his groundbreaking discovery of aquaporins, is a so-called Nobel Laureate Talk and is the first in a series of academic talks with Nobel Laureates from the field of health and natural sciences, which we at Health are behind. This initial talk will take place via Zoom, and the presentation is aimed at younger, ambitious researchers – although everyone is welcome. You can see the programme in Health’s calendar and register directly via Conference Manager. Deadline for registration is April 15.

Especially for younger researchers: Let EU networks advance their careers

Find a COST network with the purpose you are passionate about promoting, invest some energy in the network, and thereby increase the likelihood of new crucial research collaborations with the leading experts in your fields. This is how you can summarize the advice from three of your research colleagues, including one of the department's professors Christoffer Laustsen, who on a new, helpful website puts into words what you as a researcher will gain of getting involved in the networks under The European Cooperation in Science and Technology . Or in short: a COST network under the auspices of the EU.

I have advertised for COST networks on a previous occasion and just want to draw your attention to Health's new COST website, which brings together everything worth knowing in words, sound and image. So spend a few minutes listening to colleagues' experiences - not only with the personal networks, but also with, for example, sending students on training stays in some of the laboratories that you get in touch with along the way. In addition to our own site, there is help available on the EU website COST and on the Ministry of Education and Research's information site on COST.

 

Should the home workplace be permanent?

Let me end with a thought that stems from a conversation I had with some employees who thrive so well on working from home that they - even after reopening - would like to work from home two to three days a week or as needed. It is in my eyes suboptimal both academically and socially. It goes beyond coherence and is an expensive and unsustainable solution for the university - that there should be a workplace at AU, which is only used once or twice a week. It is therefore not a solution I am going to back up. That said, I would of course not rule out the possibility that there may be employees who can move the workplace permanently home a la Google. We must take that discussion in the relevant forums when the world reopens completely.

 

Finally, a thank you to those of you who have completed the course Research Integrity at Aarhus University since last. We are now up to 72 percent, so it is going the right way. I would ask the last quarter to take the course as soon as possible via the hyperlink above, which also informs about the technical requirements for web browsers and more.

Best wishes, 

Jørgen

Administrativt, Alle grupper, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Klinisk Medicin