Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev / News letter December 2018

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the department

18.01.2019 | Pernille Brink Csösz

For English version - see below

Kære alle

Hermed årets sidste nyhedsbrev fra instituttet. I denne udgave kan I bl.a. læse om tyveri på instituttet, de nye viceinstitutlederes opstart, gode råd til ansøgningerne fra Novo Nordisk Fonden og om nye undervisningsformer på medicinuddannelsen.

Alvorligt tyveri i De kirurgiske forskningslaboratorier
Som nogle af jer måske har hørt, har der været en kedelig hændelse i De kirurgiske forskningslaboratorier, hvor der er blevet stjålet 46 kasser med stoffet fentanyl. Det er en alvorlig sag, ikke mindst fordi det er et meget stærkt stof, der er 100 gange stærkere end morfin. Derfor har politiet advaret om det i pressen. Hvis nogen har set eller hørt noget, der kan have betydning for opklaringen, så kontakt endelig mig eller dyrlæge Birgitte Kousholt.

Nye viceinstitutledere er startet
I sekretariatet har vi sagt velkommen til instituttets tre nye viceinstitutledere Vibeke Hjortdal (talent og de regionale hospitaler), Niels Uldbjerg (uddannelse) og Jens Christian Hedemann Sørensen (forskning), der indtog deres nye stillinger d. 3. december. Sammen med Linda Ibsen og jeg udgør de således instituttets ledelse. Jeg er sikker på, at Vibeke, Niels og Jens Christian bliver en kæmpestor ressource for instituttet og samarbejdet med dem bliver vigtigt for at sikre fremdrift på alle instituttets arbejdsområder. Noget af det første vi sammen vil arbejde på er at udvikle instituttets governance- og forskningsstrategi, hvilket også vil være med til at definere viceinstitutledernes arbejdsopgaver mere præcist.

En forskningsstrategi var også en af de anbefalinger, vi fik fra Healths Advisory Board-møde i november. Boardet består af ledere fra andre europæiske universiteter. De besøgte alle fakultetets institutter og så på os med friske øjne. Læs artiklen om deres gode råd. I kommer til at høre mere om planerne efterhånden, som de falder på plads.

AUH kåret som Danmarks bedste hospital igen-igen
Dagens Medicin kårer traditionen tro Danmarks bedste hospital i december. Og – traditionen tro fristes man til at sige – er AUH blevet kåret om landets bedste hospital for nu 11. gang. Det er utrolig flot, og I fortjener alle et meget stort skulderklap for at holde den faglige fane højt og skabe høj patienttilfredshed. Læs mere om kåringen i denne artikel

Opfordring til bedre ansøgninger fra Novo Nordisk Fonden
Samarbejde mellem forskere på tværs af fagområder er noget, der i stigende grad lægges vægt på af bl.a. Novo Nordisk Fonden. Der er store bevillinger at hente i deres Tandem og Synenergi-programmer, hvis man søger i fællesskab, men fonden oplever, at det kniber med det fælles. Desuden fremhæver fonden, at mange ansøgninger generelt bærer præg af, at forskerne ikke har sat sig ordentlig ind i vejledningen. Begge dele fører til afslag.  Det mener jeg bestemt godt, vi kan gøre bedre. Der er udsigt til stigende bevillinger fra Novo Nordisk Fonden, da deres indtjening er stærkt stigende. De vil i øvrigt også begynde at bruge midler på at støtte uddannelse. Se anbefalingerne fra Novo Nordisk Fonden i denne artikel.

Nemmere at bruge ReAp
Understøttelse af jeres forskningsindsats er helt central for at vi sammen løfter instituttets forskningsprofil. En vigtig information for institutledelsen og dermed et vigtigt ledelsesværktøj er information om jeres fondsansøgninger. Vi vil sammen med jer arbejde på, at vi får tilført endnu flere forskningsmidler, og at vi dermed får stigende succesrater. Sammen med Fakultetsledelsen er det blevet besluttet at relancere ReAp, og systemet bliver nu modificeret, så det bliver nemmere at bruge. Jeg vil derfor bede jer alle registrere i ReAp, hver gang I sender en forskningsansøgning på 100.000 kr. og derover, og om den blev bevilget eller afvist. Det er ikke for at overvåge jer, men for at gøre det muligt for os at hjælpe jer. Vi har selv stor erfaring i at søge midler og finde de rigtige virkemidler, og vi vil gerne hjælpe jer, så I har størst mulige chancer for at få bevillinger. Og det kan vi kun, hvis I bruger systemet. Det tager typisk kun 5-10 min. at indtaste oplysningerne. I kan finde link og vejledning her.

Endnu et flot Annual Research Meeting
Den 20. november afholdte vi instituttets Annual Research Meeting for anden gang og igen må jeg sige, at det var fantastisk at få et indtryk af al den spændende forskning, der foregår rundt omkring på instituttet. Det var jeg tilsyneladende ikke ene om at synes, for igen i år var der stort fremmøde og masser af snak på kryds og tværs, hvilket var utrolig positivt at se. Og det er jo netop videndeling og netværk, vi skal bruge det møde til, så nye idéer og samarbejde kan opstå. Jeg vil gerne sige en kæmpestor tak til arrangementets organizing committee og tillykke til Cecilie Siggard Jørgensen og Marie Bagger Bohn, der vandt for henholdsvis bedste flashtalk og bedste poster.

Ny medicinuddannelse begynder at forme sig
Alle arbejdsgrupperne, som mange af jer har været involveret i, har nu afleveret deres forslag til den nye studieordning for medicinuddannelsen. Nu skal projektgruppen og studienævnet vurdere dem, og afhængig af tilbagemeldingerne skal arbejdsgrupperne muligvis kigge på dem igen. I foråret 2019 bliver logistik og økonomien vurderet, og til sommer skal studieordningen så til endelige godkendelse hos studienævnet. Så det begynder at blive konkret nu, og det bliver spændende at følge, hvordan puslespillets brikker ender med at fordele sig. Der tegner sig allerede nu en lang række spændende perspektiver, som vil skabe mere sammenhængende undervisning og komme os alle til gode i form af fremtidige læger i topklasse.

Inspirerende stormøde om klinisk undervisning
Apropos omlægning af undervisningen var næsten 100 undervisere og andre interesserede troppet op til instituttets stormøde d. 26. november om fornyelse af den kliniske studenterundervisning på hospitalsafdelingerne. Eftermiddagen bød på inspirerende oplæg fra undervisere, som var lykkedes med at forny studenterundervisningen organisatorisk eller pædagogisk. Og det var en fornøjelse at se det store engagement og flotte fremmøde, hvor også alle regionshospitaler var repræsenteret. Instituttets kursusledere løftede desuden sløret for nogle af tankerne i den kommende studieordning. Det er klart, at instituttet i de kommende år står over for store opgaver i forhold til undervisningen, men der er også rigtig mange fine initiativer i gang, så vi er godt på vej. Og herfra vil jeg gøre mit bedste for at sikre, at vi er så godt rustet til denne opgave som muligt.

Vi streamer undervisningen
Fra næste semester streamer vi al undervisning på første semester (inflammation) og halvdelen af forelæsningerne på sidste semester (akut-kronisk) på kandidatuddannelsen i medicin. Det gør vi for at gøre undervisningen mere fleksibel, så studerende kan følge forelæsninger, selv om de fx er i klinik langt fra universitetet, er syge eller på udlandsophold. Samtidig giver det de studerende mulighed for at mindske de lange dage med forelæsninger, hvilket kan forbedre indlæringen.

Ny fast indgang til hjælp til forskningsformidling
Er du både ansat på IKM og AUH, og vil du gerne have hjælp til at få dine forskningsresultater, som er publiceret i peer-reviewed tidsskrifter, i pressen, skal du fremover kontakte kommunikationsafdelingen på AUH. Health Kommunikation på universitetet vil fortsat stå for en del af pressearbejdet, men for nemheds skyld er der nu kun én indgang, hvorefter AUH visiterer, hvor opgaven skal løses. Klinisk Epidemiologisk Afdeling og psykiatrien er dog undtaget og skal fortsat kontakte IKM’s kommunikationspartner Mette Louise Ohana eller andre i Health Kommunikation direkte. På AUH er det Lars Elgård Pedersen og Anne West, som kan kontaktes på kommunikation@auh.rm.dk.

Opdateret PowerPoint om IKM til præsentationer
Skal I ud og repræsentere instituttet og har brug for opdaterede informationer eller billeder fra instituttet, kan I nu hente en opdateret PowerPoint på instituttets medarbejderside. Her kan I plukke relevante slides eller udbygge præsentationen og tilpasse den efter behov. 

Rigtig glædelig jul og godt nytår til jer alle!

Mange hilsner

Jørgen


Dear All

This is this year's final newsletter from the department. In this edition you can read about theft at the department, the start of the new deputy head of department, good advice on the applications from the Novo Nordisk Foundation and on new forms of teaching at the medical training.

Serious theft in the surgical research laboratories

As some of you might have heard, there has been a theft in the surgical research laboratories where 46 boxes of the drug fentanyl have been stolen. It's a serious matter, not least because it's a very strong substance that is 100 times stronger than morphine. Therefore, the police have warned about it in the pressen. If anyone has seen or heard anything that may affect the clarification, please contact me or vet Birgitte Kousholt.

New deputy heads of department have started

In the secretariat, we have welcomed the instituttets tre nye viceinstitutledere Vibeke Hjortdal (talent and the regional hospitals), Niels Uldbjerg (education) and Jens Christian Hedemann Sørensen (research) who started in their new positions on December 3. Together with Linda Ibsen and I, they constitute the department's management. I am sure that Vibeke, Niels and Jens Christian will be a huge resource for the department, and cooperation with them will be important to ensure progress in all the department's work areas. One of the first things we will do together is to develop the department’s governance and research strategy, which will also help define the deputy heads of department duties more precisely.

A research strategy was also one of the recommendations we received from the Health Advisory Board meeting in November. The board consists of leaders from other European universities. They visited all faculty institutes and looked at us with fresh eyes. Read the artiklen about their good advice. You will hear more about the plans as they fall into place.

Once again AUH is named best hospital in Denmark

Every year in December Dagens Medicin elects the best hospital in Denmark. AUH has been voted the country's best hospital for the 11th time. It's incredibly nice and I wish you all congratulations. Read more about the award in this artikel

Call for better applications from the Novo Nordisk Foundation

Cooperation between researchers across disciplines is something that is increasingly emphasized by for example the Novo Nordisk Foundation. There are big grants to retrieve in their Tandem and Synergy programs, if you seek jointly. In addition, the fund emphasizes that many applications are generally indicative of the fact that the researchers have not properly addressed the guidelines. I certainly think we can do better. There are prospects for increasing funding from the Novo Nordisk Foundation, as their earnings are rising rapidly. They will also begin to use funds to support education. See the recommendations of the Novo Nordisk Foundation in this artikel.

Easier to use ReAp

Supporting your research efforts is crucial for the joint development of our research profile. An important information for departmental management and thus an important management tool is information about your fund applications. Together with you, we will work on the prospect of receiving even more research funding and that we will get rising success rates. Together with the Faculty Management, it has been decided to relaunch ReAp, and the system is now modified to make it easier to use. Therefore, I would like to ask you to register in ReAp every time you submit a research application of DKK 100,000 or more and whether it was granted or rejected. It's not for monitoring you, but for enabling us to help you. We have a great deal of experience in seeking funds and finding the right tools, and we want to help you so that you have the greatest chances of getting funding. And we can only do that if you use the system. It typically takes only 5-10 minutes to enter the information. You can find links and instructions her.

Another great Annual Research Meeting

On November 20, the department held the 2nd  Annual Research Meeting and once again I  must say that it was great to get an impression of all the exciting research that takes place around the department. Apparently, I am not the only one who finds this interesting as lots of people showed up making the meeting even bigger than last year. The meeting is fantastic in order to share knowledge and networking. I would like to say a big thank you to the event's organizing committee and congratulations to Cecilie Siggard Jørgensen og Marie Bagger Bohn, who won for best flashtalk and best poster, respectively.

New medical education begins to shape

All the workgroups that many of you have been involved in have now submitted their proposals to the new curriculum for medical education. Now the project team and the board of study must assess them, and depending on the feedback, the workgroups may need to look at them again. In spring 2019, logistics and the economy will be assessed, and this summer the study plan will be final approved by the board of study. So it's getting concrete now, and it's exciting to follow how the pieces of the puzzle end up spreading. There are already a lot of exciting perspectives that will create more coherent education and benefit all of us in the form of future top-level doctors.

Inspirational mass meeting on clinical education

Almost 100 teachers and other interested  showed up for the mass meeting on November 26 about the renewal of clinical student education at the hospital departments. The afternoon offered inspirational presentations by teachers who had succeeded in renewing student education organizationally or pedagogically. And it was a pleasure to see the great commitment and great attendance, where all regional hospitals were also represented. The department's supervisors also lifted some of the thoughts in the upcoming curriculum. It is clear that the department will face major tasks in the coming years, but there are also a lot of fine initiatives going on, so we are well on our way. And from here I will do my best to make sure that we are as well equipped for this task as possible.

We are streaming the lectures

From next semester we will stream all first-semester teaching (inflammation) and half of the lectures last semester (acute-chronic) at the master's program in medicine. We do this to make teaching more flexible so that students can follow lectures, even if they are in a clinic far from the university, are sick or abroad. At the same time, it gives students the opportunity to reduce the long days of lectures, which can improve the learning process.

New permanent entry for help with research communication

Are you employed both at IKM and AUH, and would you like to get help in getting your research results published in peer-reviewed journals in the press? Then you should contact the communication department at AUH. Health Communication at the University will continue to be a part of the press work, but for convenience, there is now only one entrance, after which AUH refers where the task is to be solved. Clinical Epidemiological Department and Psychiatry, however, are excluded and should continue to contact IKM's communications partner Mette Louise Ohana or others in Health Kommunikation directly. At AUH there are Lars Elgård Pedersen and Anne West, who can be contacted at kommunikation@auh.rm.dk .

Updated PowerPoint on IKM for presentations

Should you represent the department and need updated information or images from the department, you can now download an updated PowerPoint at the department's staff page (instituttets medarbejderside). Here you can pick relevant slides or expand the presentation and customize it as needed.

I wish you all a very Merry Christmas and a Happy New Year!

Best wishes,

Jørgen

Administrativt, Alle grupper, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Klinisk Medicin