Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev / News letter July 2017

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the department

22.08.2017 | Pernille Brink Csösz

For English version – see below

Kære alle

Her følger sidste nyhedsbrev fra instituttet på denne side af ferien. Jeg ønsker jer alle rigtig god sommer.

Så er Forum ’landet’

Lige siden det nye hospital blev planlagt og i tiden derefter har der været et ønske om et vartegn i midten af hele komplekset – Forum.  Oprindelig var tanken og ønsket, at Forum skulle huse forskellige kliniske og universitetrelaterede core-faciliteter, men på et tidspunkt måtte planen med Forum opgives på grund af besparelser i byggeriet.  Som sikkert bekendt har der siden været bestræbelser på at finde alternative finansieringsmuligheder, så Forum alligevel kunne blive en realitet. Det er nu lykkes ved hjælp af FEAS (Aarhus Universitet Forskningsfonds Ejendomsselskab) at få landet en aftale, der sikrer, at der kan bygges et Forum. Forum deles mellem AUH og AU, således at FEAS bygger til AU, som derefter lejer sig ind i lokalerne, der er tiltænkt AU. Imidlertid må man se i øjnene, at Forum har ændret karakter. De universitære dele af Forum er centreret omkring en fælles moderne smådyrs stald, som kommer i stand ved at samle større og mindre dyrestalde fra Psyk/Risskov, MEA, IKM/Incuba, og Comparative Med Lab. Derudover indeholder de universitære dele af Forum laboratorier og kontorfaciliteter med relation til dyrestaldene. Derudover er der et større laboratorieområde til et fælles immun- og stamcelle center, og der er kontorlokaler til de forskningsunderstøttende funktioner og IKM’s sekretariat samt GCP enheden. Endelig er der et større kælderareal til biobanks frysere. Det er, hvad der kan rummes i de universitære dele af Forumbyggeriet, og planen er nu fastlåst og kan ikke udvides med andre funktioner.   

Mød DFF på Fredrik Nielsens Vej i august
Mandag d. 28. august klokken 9-11 har I mulighed for at møde DFF, Danmarks Frie Forskningsfond (tidligere Det Frie Forskningsråd) ved et lokalt arrangement, hvor DFF’s repræsentanterne fortæller om nye og kommende opslag. Arrangementet foregår på engelsk i mødelokale 2 i AU’s konferencecenter på Fredrik Nielsens Vej 4, og interesserede kan downloade en flyer med programpunkter via kalenderopslaget på IKM’s hjemmeside.
Som nogle nok har opdaget, skiftede DFF så sent som lørdag d. 1. juli navn og måske også profil, så det i højere grad kan blive politisk bestemt, hvad man forskningsmæssigt vil fremme, og så dårlige ansøgere kan sættes i karantæne. Det er i hvert fald, hvad der er lagt op til, selv om bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen har udtalt, at de praktiske ændringer vil være til at overse. Se evt. artiklen Råd bliver til fond og får nye muligheder i ScienceReport. Under alle omstændigheder har vi et arrangement med DFF, som interesserede kan skrive i kalenderen.

Fyraftensmøde om mindfulness i september
Tirsdag d. 12. september klokken 14-16 inviterer instituttet i samarbejde med arbejdsmiljøorganisationen til fyraftensmøde om mental sundhed og stresshåndtering. Mødet ledes af overlæge, lektor Lone Overby Fjorback, der er centerchef i Dansk Center for Mindfulness under Institut for Klinisk Medicin. Sammen med en kollega vil Lone Fjorback introducere overordnet til nogle af de mindfulness-teknikker, der beviseligt forebygger stress. Alle instituttets ansatte er velkomne. Interesserede skal dog melde sig til, så vi kan booke et lokale, der matcher antal deltagere. Nærmere information om tilmelding kommer først ud efter sommerferien, dette blot så I kan reservere eftermiddagen.
Fyraftensmødet er en del af opfølgningen på psykisk APV, der åbenbarede et behov for stressforebyggelse, god omgangstone og alt det andet, der betyder, at man trives fagligt og personligt på arbejdet.
Senere i september er Aarhus Universitet i øvrigt værter ved stor international Mental Health Conference med deltagelse af nogle af verdens førende mindfulness-eksperter. Her har I mulighed for at tilmelde jer en heldags-workshop mod betaling, men til en pris der ifl. Lone Fjorback ligger under, hvad den slags ellers koster. Fyraftensmødet 12. september er gratis for instituttets ansatte.

Hjernesamlingen kan overdrages, hvis en værdig modtager melder sig
Politikerne i regionsrådet fulgte 21. juni vores anbefaling om at nedlægge hjernesamlingen fra Psykiatrisk Hospital. Regionen er åben overfor for at de universiteter og forskere, der har sendt støttebreve til bevarelse af de 10.000 hjerner i formalin eventuelt kan overtage samlingen. Det er regionen, der står for kontakten med de universiteter og forskere, der begræder tabet, og det er også regionens rådgivere, der behandler eventuelle nye seriøse henvendelser. Selv er jeg kun blevet kontaktet af privatpersoner, som for de flestes vedkommende må afvises, fordi de fx ønsker et par hjerner udleveret til en kunstinstallation eller til at have stående derhjemme til ’pynt’. Jeg har dog også hørt fra et par stykker, som skal kontakte regionen for en nærmere vurdering. Fx har et gymnasium spurgt til muligheden for at overtage en hjerne til undervisning i biologi. Interesserede kan læse mere i artiklen Regionsrådet nedlægger hjernesamlingen – måske og enhver kan tilgå de indkomne høringssvar på regionens hjemmeside. Her finder I også den samlede sagsfremstilling og alle dokumenter under dagsordener og referater for forretningsudvalget.

Nyt lederudviklingsforløb for forskere udbydes i efteråret
AU HR, Udvikling & Arbejdsmiljø udbyder med start i oktober et internationalt lederudviklingsforløb for forskere med ledelsesansvar. Kurset henvender sig til forskningsledere på flere niveauer med international eller dansk baggrund. De fire kursusmoduler er programsat i perioden fra oktober 2017 til marts 2018, og interesserede kan konsultere den engelsksprogede kursusomtale på medarbejdersiden. Prisen for deltagelse er 36.000 kroner, og tilmelding på instituttets regning kræver selvfølgelig, at I på forhånd henter tilladelse hos nærmeste leder, dvs. den leder, som I har MUS-samtaler med.

Ph.d.-studerende skal lære at tænke i forretning
6. oktober afvikles nyskabelsen Medical Innovation Day for første gang på Health for at gøre vores ph.d.-studerende mere åbne for at forske i industriens problemer - alt sammen ud fra en betragtning om, at en idé ikke behøver opstå i universitetsmiljøet for at være interessant. På dagen mødes ph.d.-studerende og vejledere med virksomheder for at dele ideer til nye, innovative projekter og diskutere mulige løsninger af virksomhedernes konkrete problemer, og måske er der en virksomhed og en studerende, der finder hinanden omkring et projekt eller en delt ansættelse mellem firma og universitet.
Jeg håber selvfølgelig, at I som vejledere og ph.d.-studerende melder jer til, og måske har nogle af jer også kendskab til kandidatstuderende med projekter, der kunne vokse i et møde med en aftager? Giv dem i så fald et praj.
Det er en arbejdsgruppe med professor MSO Thomas Vorup-Jensen fra Institut for Biomedicin i spidsen, der står bag den første Medical Innovation Day. Fra Institut for Klinisk Medicin er det professor Hans Jürgen Hoffmann og to ph.d.-studerende, Peter Skov-Jensen og Andreas Fløe, der er med i planlægningen.
Der er tilmelding frem til 31. august. Læs evt. mere i artiklen Erhvervslivet udfordrer: Vilde ideer er velkomne.

Journalsystem for animalske biprodukter er klar til brug fra d. 17. juli
De af jer, der er involveret i den præ-kliniske forskning og skal importere animalske biprodukter til forskningsbrug, kan skrive til mailadressen clin.vet@clin.au.dk eller konsultere den ny-reviderede hjemmeside Import af animalske biprodukter. Animalske biprodukter omfatter alt materiale af animalsk oprindelse, som tilføres universitetet i ikke-færdigpakkede og ikke-kommercielt tilgængelige former. Kommercielt tilgængelige produkter af animalsk oprindelse, som fx listet i prislister og produktkataloger er ikke omfattet af den beskrevne procedure. 

Betydningsfuld musik- og neurosciencekonference til Aarhus
Danmarks Grundforskningsfonds Center for Music in the Brain ved Institut for Klinisk Medicin er blevet tildelt værtskabet for den på verdensplan mest prestigefulde konference inden for neuroscience og musik, der afvikles hvert tredje år - næste gang i 2020.
Neurosciences and Music konferencen blev senest afholdt i Boston med deltagelse af en stor del af forskerne fra Music in the Brain, der fik nyheden om værtskabet overbragt under afslutningsceremonien. Det er i sig selv værdifuldt, at en så betydningsfuld konference kommer til Aarhus, og da vi er i det interdisciplinære felt, giver forskertræffet unikke muligheder for at knytte bånd på tværs af fagområder. Det bliver den italienske fond La Fondazione Mariani, der i samarbejde med Music in the Brain skal arrangere konferencen, der ud over Boston har fundet sted i Venedig, Leipzig, Montreal, Edinborg og Dijon.

Bioanalytisk Enhed inviterer til større samarbejde
En af Healths core-faciliteter, Bioanalytisk Enhed, som hører under Institut for Retsmedicin, inviterer kliniske forskere til samarbejde om analyser til forskningsprojekter. Bioanalytisk Enhed siger selv, at de kan de levere skræddersyede analyser af stort set alt, og at deres styrke især er de analyser, som ikke er almindeligt efterspurgte. Det kan både være præcise bestemmelser af enkelte stoffer og mere generelle undersøgelser af den humane metabolisme. Enheden bedriver selv forskning inden for de områder, der relaterer til myndighedsbetjening, som toksikologi og retskemi. Hvis det har relevans for eksisterende eller kommende projekter, kan I overveje at besøge Bioanalytisk Enheds hjemmeside eller starte i artiklen Hvis det findes, kan vi måle det.

/Kristjar


Dear all

 

I hereby bring you the last newsletter on this side of the summer holidays . I wish you all the best summer.

 

Finally Forum “has landed”

Ever since the new hospital was planned and during the following period of time, there has been a wish for a landmark in the middle of the entire complex – Forum. Originally the wish and desire was that forum should host various clinical and university-related core facilities but at some point the Forum plan had to be discontinued due to savings in the construction. As you know, since then, efforts have been to find alternative financing options, so that Forum still could be a reality. It is now possible, by means of FEAS (Aarhus Universitet Forskningsfonds Ejendomsselskab) to get an agreement that ensures the building of Forum.  Forum will be divided between AUH and AU, so that FEAS builds for AU. AU then leases into the premises intended for AU. However, it must noted that Forum has changed its character. The university sections of Forum are centred around a common modern small animal stable which comes from collecting larger and smaller animals from Psych/Risskov, MEA, IKM/Incuba and Comparative Med Lab. In addition to this, the university parts of Forum contain laboratories and office facilities related to the animal stables. There will also be a larger laboratory area for a common immune- and stem cell centre and there will be office facilities for the research support functions and the department secretariat as well as the GCP unit. Finally, there is a larger basement area for biobanks cabinets. The plan is now locked and cannot be extended with other features.

 

Meet DFF on Fredrik Nielsens Vej in August

Monday August 28 at 9-11 you will be able to meet DFF, Danmarks Frie Forskningsfond (formerly Det Frie Forskningsråd) at a local event, where DFF’s representatives will talk about new and upcoming announcements. The event takes place in English in meeting room 2 at the AU conference centre on Fredrik Nielsens Vej and interested participants can download a flyer with a program through the kalenderopslagetat the department website. As some have discovered, DFF changed name and perhaps also profile  as late as July 1. See the article Råd bliver til fond og får nye muligheder .

 

After-work meeting on mindfulness in September

Tuesday September 12 at 14-16 the department invites to an after-work meeting in cooperation with the working environment organization. The subject will be mental health and stress management presented by chief physician and associate professor Lone Overby Fjorback , Head of Center for Mindfulness at the Department of Clinical Medicine. Together with a colleague, Lone Fjorback will introduce some of the acknowledged mindfulness techniques to prevent stress. All department employees are welcome but you must sign up for participation. Further information will be available after the summer holidays.

The after-work meeting is part of the follow-up on the work risk assessment which revealed a need for stress prevention etc. Later in September, Aarhus University is also hosting a major international Mental Health Conference with the participation of some of the world’s leading mindfulness experts. Here you have the opportunity to sign up for a full day workshop for a fee but at a much lower price than these events normally cost, says Lone Fjorback. The after-work meeting at September 12 is free for all employees.

 

The brain collection can be handed over if a worthy recipient comes forward

The politicians from the regional council followed our recommendation to shut down the brain collection from the Psychiatric Hospital on June 21. The region is open to the fact that the universities and researchers who have sent support letters for the conservation of the 10,000 brains in formalin may possibly take over the collection. It is the region that is in contact with the universities and researchers who are lamenting  the loss and it is also the region’s advisors who deal with any serious inquiries. I have only been contacted by private individuals, who for the most part have been rejected. Some wanted e.g. a couple of brains for an art installation or as decoration for the house. However, I have also heard from a few who will contact the region for a closer assessment. Amongst these was a high school with a wish for a brain for teaching biology classes. Interested people can read more in the article Regionsrådet nedlægger hjernesamlingen – måske and anyone can access the received hearing statements on the region’s website. Here you will also find the entire case file and all documents in  dagsordener og referater for forretningsudvalget.

 

Management training course for researchers in Autumn

AU HR, Udvikling og Arbejdsmiljø will launch an international management training course for researchers with managerial responsibility in October. The course is aimed at research leaders at several levels with international or Danish backgrounds. The four course modules are programmed in the period from October 2017- March 2018 and if you are interested you can consult the English-language publicity on the employee site. The price for participation is 36,000 kr. and it requires permission from the nearest manager i.e. the leader whom you have staff development interviews with.

 

PhD students must learn to think in business

On October 6, the Innovation Medical Innovation Day will be launched  for the first time on Health to make our PhD students more open to research in the industry problems. The philosophy is that an idea does not need to occur in the university environment in order to be interesting. During the day, PhD students and supervisors meet with companies to share ideas for new innovative projects and discuss possible solutions to the company's concrete problems, and maybe there is a company and student who find each other around a project or a shared employment between company and university.

I hope, of course, that you as supervisors and PhD students will join and maybe some of you also have knowledge of graduate students with projects that could grow in a meeting with a customer? If so, let them know.

A working group with Professor MSO Thomas Vorup-Jensen from the Department of Biomedicine will be leading the first Medical Innovation Day. From the Department of Clinical Medicine, Professor Hans Jürgen Hoffmann and two PhD students, Peter Skov-Jensen and Andreas Fløe, are involved in the planning.

Registration up to August 31. Read if possible. More in the article: Erhvervslivet udfordrer: Vilde ideer er velkomne.

 

Journal of animal by-products is ready for use from July 17

Those of you who are involved in pre-clinical research and must import animal by-products for research use can write to the e-mail address clin.vet@clin.au.dk or consult the newly revised website Import af animalske biprodukter. Animal by-products include all material of animal origin supplied to the university in non-prepacked and non-commercially available forms. Commercially available products of animal origin, such as listed in price lists and product catalogs, are not covered by the described procedure.

 

Significant music and neuroscience conference to Aarhus

Danmarks Grundforskningsfond's Center for Music in the Brain at the Department of Clinical Medicine has been assigned as host of the world's most prestigious conference in neuroscience and music, which is held every three years - next time in 2020.

The Neurosciences and Music conference was last held in Boston with the participation of a large number of researchers from Music in the Brain, who received the news of the hostess delivered during the closing ceremony. It is valuable in itself that such an important conference is coming to Aarhus, and since we are in the interdisciplinary field, the research meeting provides unique opportunities for connecting ties across disciplines. It will be the Italian fund La Fondazione Mariani, in collaboration with Music in the Brain, that are to host the conference that has taken place in Venice, Leipzig, Montreal, Edinburgh and Dijon in addition to Boston.

Bioanalytic Unit invites to a greater collaboration

One of Health's core facilities, Bioanalytic Unit, which belongs to the Department of Forensic Medicine, invites clinical researchers to collaborate on analyses for research projects. Bioanalytic Unit says that they can deliver tailor-made analyses of virtually everything and that their strength is especially the analyses that are not commonly asked for. It can be both precise determinations of individual substances and more general human metabolic studies. The unit conducts research in areas related to government services such as toxicology and law chemistry. If it is relevant to existing or future projects, you may consider visiting the website or start in the article: Hvis det findes, kan vi måle det

/Kristjar

Kristjar Skajaa
Institutleder / head of department
7845 9000
kristjar.skajaa@clin.au.dk

Administrativt, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Klinisk Medicin, Alle grupper