Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev / News letter July 2019

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the department

05.07.2019 | Pernille Brink Csösz

English version - see below

Kære alle

Her er sidste nyt herfra, inden vi alle går på en velfortjent sommerferie og forhåbentlig glemmer alt om arbejde for en stund. Men inden da er der bl.a. nyt om vores strategi, vi løfter sløret for lidt af den reviderede studieordning på medicin og kan også fortælle, hvem der sidder i Instituttets nyetablerede forskningsråd.

Ny strategi for IKM
Hvilken vej skal instituttet de kommende år? Det har vi i institutledelsen spurgt os selv og den udvidede lederkreds om (lærestolsprofessorer, ledende professorer og akademiske koordinatorer) og vi har sammen arbejdet med strategien i det sidste halve år. Nu er strategien for de næste tre år vedtaget, og arbejdet går i gang.

Vores vigtigste indsatsområde er at øge den eksterne finansiering. Det går godt her midtvejs i 2019. Mange af jer har fået flotte bevillinger fra DFF, NNF og Kræftens Bekæmpelse. Vi vil fortsat have massivt fokus på overheadbelagte fondsmidler og stiller fremadrettet skarpt på at opnå bevillinger fra Innovationsfonden og ikke mindst EU. Bl.a. vil vi arbejde tæt sammen med Central Denmark EU Office, som er Midtjylland kontor i EU, og Forskningsstøtteenheden om at identificere mulighederne for EU-funding.

Et andet indsatsområde er at få flere medicinske ph.d.-studerende. Der er et bekymrende fald i antallet af ph.d.-studerende. Fra 2014 til 2018 har vi oplevet en reduktion på ca. 20% (fra 134 til 111). Men mere bekymrende er det, at vi optager meget færre ph.d.-stud med medicinsk baggrund. I samme periode har der været et fald fra 87 til 50 ph.d. studerende med medicinsk baggrund, og der har været en lille stigning i antallet af ph.d. studerende med ikke medicinsk baggrund. Hvis denne udvikling fortsætter, kan det få katastrofale konsekvenser  i forhold til at opretholde de højtspecialiserede funktioner på AUH og regionens hospitaler.

I efterårssemestret 2020 træder vores nye studieordning for kandidatuddannelsen i medicin i kraft, og implementering af den starter nu, så den er også et vigtigt fokuspunkt.

En af forudsætningerne for at komme i mål med de udvalgte indsatser er, at vi alle trækker i samme retning. Derfor arbejder vi med at sikre en velfungerende ledelsesstreng med tæt kontakt mellem institutledelsen og den udvidede ledelseskreds. Det er også vigtigt, at alle medarbejderes organisatoriske ophæng er afklaret, så I alle ved, hvilken leder, I refererer til, og at den daglige ledelse fungerer i praksis.

I kan se alle vores indsatser i strategi og handleplanen her – og I kommer selvfølgelig til at høre mere konkret om de nye tiltag, efterhånden som de tager form.

Viceinstitutleder for talent og det regionale område søges
Det fremgår af strategien, at nogle af vores tiltag inden for rekruttering og karriereudvikling afventer en ny viceinstitutleder for talent. Som I ved, forlod Vibeke Hjortdal os og sin stilling i institutledelsen i foråret. Nu går vi i gang med at finde hendes efterfølger. I modtager snart en mail, hvor I kan tilkendegive, hvis I er interesserede i stillingen som i lighed med tidligere viceinstitutleder også får udvikling af samarbejdet med regionshospitalerne som sit vigtige fokusområde.

Ny studieordning på medicin former sig
Mange af jer har været involveret og tilført processen værdifulde input, og meget har været i spil undervejs. Men nu er studieordningen sendt i høring indtil d. 1. september, så vi forventer kun små tilretninger i løbet af efteråret. Her er lidt om de vigtigste ændringer på kandidatdelen:

Vi omstrukturerer 1.- 3. semester og gentænker samtlige klinikforløb på kandidatuddannelsen. Vi ønsker at nedbringe antallet af studerende på den enkelte afdeling for at øge udbyttet, men det betyder, at de studerende kommer ud på færre afdelinger. Dermed ændrer vi lidt kurs. Vi skal fremover have større fokus på, at de studerende lærer generiske kliniske kompetencer som fx professionalisme, klinisk beslutningstagen og samarbejde med kolleger, frem for at de kommer omkring alle de lægefaglige specialer i klinikken. Det vil de selvfølgelig fortsat gøre i den teoretiske del af undervisningen. Samtidig udgår professionsporet som selvstændigt spor og kommer til at indgå i hovedkurser og klinikophold i stedet.

Derudover bliver der afsat 30 ECTS til individuelle forløb, hvor de studerende kan vælge kurser inden for forskning, klinik samt udvikling, innovation og ledelse. Det giver mulighed for at tone uddannelsen i forskellige retninger. Den nye studieordning træder i kraft fra efterårssemestret 2020, og vi begynder at arbejde med forberedelserne til det i løbet af efteråret, hvor de sidste tilretninger gerne skal falde på plads.

IKM har fået et forskningsråd
Jeg er glad for at kunne præsentere det nye forskningsråd, som nu næsten er på plads. Med i rådet sidder Signe Borgquist, Hendrik Vilstrup, Lene Iversen, Henning Andersen, Annette Haagerup, Søren Besenbacher og Torben Lund – ud over Jens Christian Hedemann Sørensen og jeg selv. Derudover vil der komme en repræsentant for de ph.d.-studerende, som bliver udpeget af ph.d.-foreningen. Forskningsrådets opgave er, at fremme forskning og udvikling på instituttet og være med til at føre vores strategi ud i livet. Derudover kommer rådet bl.a. også til at vurdere indstillinger til priser og fonde samt rådgive institutledelsen i forhold til indstillinger til ansættelser. Jeg ser meget frem til samarbejdet.

Vi arbejder videre med arbejdsmiljøet
Arbejdsmiljøorganisationen, arbejdsmiljø – og samarbejdsudvalget har kigget på resultaterne af vores APV. Godt nok var svarprocenten ikke ret høj. Men noget af det vi kan se, der er behov for at arbejde videre med, er stress og daglig ledelse, omgangstonen, hvordan vi sikrer, at flere får MUS-samtaler, og at de bliver af højere kvalitet, så de bidrager til udvikling hos den enkelte. Der er også flere fysiske forhold, der skal forbedres, bl.a. kendskab til brand- og evakueringsprocedurer. Nogle af forholdene omkring indeklima og støj, som er et issue nogle steder, har vi desværre ikke direkte indflydelse på, da det er AUH’s bygninger. Men det bliver sagt videre.

Det er vigtigt, at alle relevante ledere drøfter APV’ens resultater med medarbejdere på hele instituttet, så vi kan blive klogere på, hvor skoen trykker, og hvad vi kan gøre ved det. Der kommer en handleplan til september på baggrund af jeres input. Har I ideer eller kommentarer til jeres arbejdsmiljø, kan I altid kontakte Tina Bach Aaen, der er daglig arbejdsmiljøleder, på tina.bach.aaen@clin.au.dk.

Karriere-kurser for ph.d.-studerende
Forskeruddannelsen er d. 29. og 30. august vært for det skandinaviske ph.d.-stormøde NorDoc PhD Summit. I tre dage op til mødet afholdes der flere relevante kurser for både talent- og forskningsårsstuderende samt ph.d.-studerende. Selve NorDoc PhD Summit er en rigtig god mulighed for at få kompetenceafklaring og sparring på karrierevalg samt en oplagt lejlighed for at møde ph.d.-studerende fra andre nordiske universiteter. Det giver jer mulighed for at danne det faglige netværk, man har brug for som forsker. Læs mere om kurserne, som har tilmeldingsfrist d. 27. juli, og tilmeld jer her. Har I spørgsmål til kurserne eller NorDoc PhD Summit, så kontakt FP-leder Kamille Smidt Rasmussen og FP-koordinator Anja Einholm på clinfo@clin.au.dk

Så er der kun tilbage at ønske jer alle en rigtig god sommerferie! Vi ses igen til august.

Bedste hilsner

Jørgen


Dear All

Here's the latest news from me before we all go on a well-deserved summer holiday and hopefully forget about work for a while. But before that I can tell you a bit about our new strategy and I will also reveal a little bit of the revised curriculum on medicine . Also, you will get to know who is sitting in the department’s newly established research council. Enjoy!

New Department strategy

Which way will the department move in the years to come? We in the department management have asked ourselves and the extended management (Professors and chair, senior professors and academic coordinators) this question, and together we have worked with the strategy for the last six months. Now the strategy for the next three years has been adopted and the work is in progress.

Our main focus area is to increase external funding. It goes well here midway through 2019. Many of you have received great grants from DFF, NNF and the Danish Cancer Society. We will continue to focus heavily on overhead funded funds and will focus on obtaining grants from the Innovation Fund and, not least, the EU in the future. Among other things, we will work closely with Central Denmark EU Office, which is Midtjylland's office in the EU, and the Research Support Unit to identify opportunities for EU funding.

Another focus area is to get more medical PhD students. There is a worrying decrease in the number of PhD students. From 2014 to 2018, we have experienced a reduction of approx. 20% (from 134 to 111). But more worrying is that we take up much fewer PhD students with a medical background. During the same period there has been a decrease from 87 to 50 PhD students with a medical background, and there has been a small increase in the number of PhD students with no medical background. If this development continues, it could have catastrophic consequences for maintaining the highly specialized functions at AUH and the region's hospitals.

In the autumn semester 2020, our new curriculum for the master's program in medicine will become effective.  Implementation begins now, so it is also an important focus point.

One of the prerequisites for achieving the goals chosen is that we all pull in the same direction. Therefore, we work to ensure a well-functioning management with close contact between the department management and the extended management circle. It is also important that all employees' organizational structure is clarified, so you all know which manager you refer to and that the day to day management functions in practice.

You can see all our efforts in strategi og handleplanen her- and of course you will hear more specifically about the new initiatives as they take shape.

Wanted: Deputy Head of department

It appears from the strategy that some of our initiatives within recruitment and career development are awaiting a new deputy head of talent. As you know, Vibeke Hjortdal left us and her position in the department management in this spring. Now we are trying to find her successor. You will soon receive an e-mail where you can express your interest if you are interested in the position, which also involves the development of the collaboration with the regional hospitals as an important focus area.

New curriculum on medicine is beginning to take shape

Many of you have been involved and have provided valuable input to the process. Finally the curriculum has been sent for consultation until September 1, so we expect only small adjustments during the autumn. Here is a little about the most important changes to the candidate part:

We are restructuring the 1st and 3rd semester and rethink all the courses in the Master's program. We want to reduce the number of students in the individual ward in order to increase the outcome. This means that the students will be placed at fewer wards. In the future, we must focus more on the students learning generic clinical competencies, such as professionalism, clinical decision making and collaboration with colleagues, rather than attending all the medical specialties in the clinic. Of course, they will continue to do so in the theoretical part of the teaching. At the same time, the professional track is deleted as an independent track and will be included in the main courses and clinic stays instead.

In addition, 30 ECTS are allocated for individual courses, where the students can choose courses within research, clinic as well as development, innovation and management. It offers the opportunity to form the training in different directions. The new curriculum comes into effect from the autumn semester 2020, and we begin to work on the preparations for it during the autumn, where the last adjustments should be put in place.

The Department has got a Research Council

I am happy to present the new Research Council, which is now almost in place. The council consists of Signe Borgquist, Hendrik Vilstrup, Lene Iversen, Henning Andersen, Annette Haagerup, Søren Besenbacher and Torben Lund - in addition to Jens Christian Hedemann Sørensen and myself. In addition, there will be a representative of the PhD students who will be appointed by the PhD association. The Research Council's task is to promote research and development at the Department and help to implement our strategy. In addition, the council will also view the settings for prices and foundations and advise the department management in relation to employments. I look very much forward to the cooperation.

We focus on the working environment

The working environment organization have looked at the results of our APV. Well, the response rate was not quite high. We can, however, see that there is a need to continue working on stress and daily management, the tone of voice, how we ensure that more people get MUS conversations and that they are of higher quality so that they contribute to the development of the individual. There are also several physical conditions that need to be improved, among other things. knowledge of fire and evacuation procedures. Unfortunately, some of the conditions concerning indoor climate and noise are not issues that we can do anything about, as it is AUH's buildings. But we pass the message on.

It is important that all relevant managers discuss the performance of the APV with employees throughout the Department so that we can learn more about where problems are and what we can do about it. An action plan based on your input will come this September. If you have ideas or comments about your work environment, you can always contact Tina Bach Aaen, who is a daily work environment manager, at tina.bach.aaen@clin.au.dk .

Career courses for PhD students

The PhD program is host to the Scandinavian PhD meeting NorDoc PhD Summit on August 29 and 30. For three days up to the meeting, several relevant courses are held for both talent and research year students as well as PhD students. The actual NorDoc PhD Summit is a really good opportunity to get competence clarification and feedback on career choices as well as an obvious opportunity to meet PhD students from other Nordic universities. It gives you the opportunity to form the academic network you need as a researcher. Read more about the courses, which have the deadline of July 27, and register her. If you have any questions about the courses or NorDoc PhD Summit, please contact FP Manager Kamille Smidt Rasmussen and FP coordinator Anja Einholm at clinfo@clin.au.dk

I wish you all a really good summer holiday! We'll see you again in August.

Best wishes,

Jørgen

Administrativt, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder