Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev / News letter November 2018

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the department

18.01.2019 | Pernille Brink Csösz

For English version - see below

Kære alle

Det er igen blevet tid til lidt forskelligt nyt fra instituttet. Denne gang er emnerne de nye viceinstitutledere, flytteudfordringer i Dansk Neuroforskningscenter, muligheden for at blive Horizon 2020-bedømmer, tilmelding til the 2nd Annual Research Meeting, studenterforskning og ny kommunikationspartner.

Hæng på, det hele er vigtigt!

Nye viceinstitutledere fra 1. december
Det glæder mig at kunne fortælle, at tre af instituttets lærestolsprofessorer Vibeke Hjortdal, Niels Uldbjerg og Jens Christian Hedemann Sørensen fra 1. december indgår i ledelsen på Institut for Klinisk Medicin. Jeg har udpeget de tre til nye viceinstitutledere – Jens Christian Hedemann Sørensen for fagområdet forskning, Vibeke Hjortdal for talent og Niels Uldbjerg for uddannelse.

Som nogle sikkert husker, var det i sidste måned planen, at der skulle være to viceinstitutledere, men jeg føjede en ekstra under samtalerne. Det gik nemlig op for mig, at de udvalgte supplerer hinanden på forbilledlig vis. De er alle stærke faglige personligheder med masser af lederpondus, men de er også befriende forskellige i deres tilgange, temperamenter og idérigdom. Og det er som bekendt den åbne og kritisk faglige diskussion, der sætter hegnspæle og skaber sammenhængskraft, mens enighed i sig selv ’gør dum’, som Niels Hausgaard engang har formuleret det.

De tre nye viceinstitutledere bliver ansat i IKM-ledelsen på cirka halv tid. Det betyder, at de bevarer deres tilknytning til fagmiljøerne i neurokirurgien (Jens Christian Hedemann Sørensen), hjertelunge-kirurgien (Vibeke Hjortdal) og obstetrikken (Niels Uldbjerg). Samtidig kommer de alle til at drosle deres daglige arbejde ned, for det er ikke muligt at have en fuldtidskarriere som overlæge, underviser og topforsker, hvis man samtidig vil indgå kvalificeret i ledelsen af landets formentlig største Institut for Klinisk Medicin. I kan derfor regne med at finde Vibeke, Niels og Jens Christian i sekretariatet på Incuba to til tre dage om ugen. I hører selvfølgelig nærmere, når den nye ledelse er tiltrådt, og vi sammen får kigget på vores organisation, herunder nye strukturer og kommandoveje. Interesserede kan læse mere om de nye viceinstitutledere og deres baggrunde og bevæggrunde i artiklen Ny ledelse på Institut for Klinisk Medicin

Dansk Neuroforskningscenter falder langsomt, men sikkert på plads

Alle forskningsfunktioner i Dansk Neuroforskningscenter (DNC) kommer til at flytte ud af DNC-huset i Nørrebrogade og ind i nye tidssvarende faciliteter på Palle Juul-Jensens Boulevard. Desværre mangler vi at afklare, hvor nogle af forskningsgrupperne helt præcist skal have kontorer.

Sådan kan man formulere situationen nu og her for Dansk Neuroforskningscenter, der har trukket det måske korteste strå i flytteprocessen. Som nogle ved, var det planen, at den universitære basale neuroforskning skulle bo i bygning 10-komplekset på Nørrebrogade, efter at de kliniske funktioner er flyttet til Skejby. Desværre fandt vi før sommerferien ud af, at driften af hele skannerparken i kælderen bliver umuliggjort i halvandet til to år af en omsiggribende renovering. Samtidig skal CFIN’s 3 Tesla skannere i bygning 9D flyttes, fordi en del af bygningen skal jævnes med jorden, og det har samlet set fået instituttet til at sige ’nok er nok’. Derfor har jeg i samråd med dekanat og hospitalsledelse besluttet at alle flytter – og jeg kan forsikre, at vi alle arbejder for, at det skal lykkes på den bedst tænkelige måde for samtlige involverede. Den vigtige melding til forskningsmiljøerne er derfor, at vi – trods forskellige usikkerhedsmomenter – har en plan, som vi håber at kunne melde ud før jul. Vi indkalder alle interessenter til et fælles informationsmøde, så snart vi kan. Indtil da skal I have tillid til processen. I er ikke glemt, og det kan ende meget bedre, end I tror og forståeligt har givet udtryk for.

Bliv evaluator af Horizon 2020-ansøgninger

Som erfarne forskere har I mulighed for hver især at melde jer som evaluatorer eller på mere jævnt dansk bedømmere af Horizon 2020-ansøgninger, og det vil jeg hermed opfordre jer til at overveje!

Evaluatorrollen er en sjælden mulighed for at bringe sig på forkant med ny forskning og nye forskningsmetoder. Samtidig oparbejder man et professionelt netværk, hvor man via Skype eller rejser til Bruxelles (betalt af EU) mødes med forskere fra andre europæiske universiteter og industrien om at evaluere ansøgninger. Arbejdsbelastningen er, hvis man er heldig og bliver valgt ud, 10-12 ansøgninger pr. ansøgningsrunde, lønnen er 450 EUR om dagen – men vigtigst: Man får indblik i bedømmelsesprocessen og bliver derfor uundgåeligt bedre til selv at skrive ansøgninger. Man skærper sit strategiske blik og evnen til at argumentere. Og man udelukker ikke sig selv som ansøger til en EU-bevilling, hvis man udpeges til evaluator. 

For at blive udvalgt, skal man registrere sig i EU’s ekspert-database (Participant Portal), se også web-adressen http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/experts/index.html, hvorefter man skal angive sine ekspertområder og præferencer ift. virkemidler. Se meget mere under Expert Registration og tag evt. en snak med jeres nærmeste leder om emnet, når I alligevel er til MUS.

Husk tilmelding til Annual Research Meeting – deadline 1. November
Tirsdag d. 20. november gentager Institut for Klinisk Medicin sidste års succes med et Annual Research Meeting med flashtalks og posterpræsentationer samt oplæg fra særligt indbudte. Fristen for at byde ind med talks og præsentationer er for længst forpasset, men der er stadig åbent for tilmeldinger nogle dage endnu – sidste frist er 1. november. Find de nødvendige informationer på forsiden af instituttets interne hjemmeside, hvor vi linker til både tilmelding og program.
The 2nd Annual Research Meeting holdes i Auditorium A og personalekantinen på AUH fra klokken 15.30 til klokken 20. Deltagelse er gratis for instituttets medarbejdere. Hvis I er førstegangsbesøgende kan I på halvandet minut få et indtryk af arrangementet via instituttets video fra 1st Annual Research Meeting. Jeg håber at se så mange af jer som muligt, for det er en helt særlig positiv oplevelse og dag, når man er ansat på Institut for Klinisk Medicin.

Medicinstuderende vil diskutere ansvarlig forskningsformidling
Det boomer med videnskabsformidling i alverdens sammenhænge, men er den ordentlig og troværdig? Og har læger og forskere selv et ansvar for at undgå overskrifter a la ’Kræftens kur er fundet’, ’Kolesterolsænkende medicin dræber’ og hvad vi ellers ser og hører af historier, der aldrig skulle have været fortalt?
Det er den type spørgsmål, der trænger sig på, når cirka 100 prægraduate forskere – primært vores egne medicinstuderende fra kandidatdelen – samles i Sandbjerg til forårets Kongres for Medicinsk Studenterforskning 2019. Årets tema er ansvarlig forskningsformidling, og det er, synes jeg, utrolig opløftede. Det glæder mig, at vores studerende forholder sig så kritisk-konstruktivt til forskningskommunikation i en tid, hvor ’synlighed’ ikke længere er noget, man kun har over for sine forskningskolleger, men også over for offentligheden generelt.
På kongressen, der varer tre dage, præsenterer de studerende deres forskning i et trygt miljø, enten mundtligt eller på en poster, hvorefter sessionerne bedømmes af erfarne forskere. Alle præsentationer optages på video, så de studerende kan gense deres egne præstationer og tænke over godt og skidt.
Til paneldebatten om forskningsformidling har de studerende inviteret bl.a. Vibeke Hjortlund, chefredaktør på Videnskab.dk, Poul Madsen, chefredaktør på Ekstra Bladet og Jacob Klærke, der er læge og sidder i regionsrådet. En så velvalgt refleksion over praksis, medier og personligt ansvar lover godt for de studerende, som udgør fremtidens forskere.

Ny kommunikationspartner på Institut for Klinisk Medicin
Nu vi er ved kommunikation vil jeg kort nævne, at vores kommunikationspartner gennem to år, Nanna Jespersgård, har fået nye opgaver på Health og ikke længere skal lave intern kommunikation på Institut for Klinisk Medicin. Nanna har gjort en kæmpestor forskel, og jeg har fra starten værdsat samarbejdet med hende. Nanna fortsætter heldigvis med at lave presse på peer reviewed klinisk forskning, så vi siger ikke helt farvel – men jeg vil gerne på hele Instituttets vegne sige Nanna en kæmpestor tak for en super indsats. Dernæst vil jeg sige velkommen til Mette Louise Ohana, som er vores nye kommunikationspartner og som jeg håber, at I vil tage godt imod.  Mette Louise skal I fremover benytte ved alle andre kommunikationsopgaver, og I kan fange hende på mailadressen mllo@au.dk / mobil 21 84 42 08 – eller fysisk på Incuba om mandagen.

Bedste hilsner

Jørgen


Dear All

Once again it is time to launch my newsletter. This time, the topics will deal with the new vice chairmen, moving challenges at the Danish Neuro Research Center, the opportunity to become a Horizon 2020 judge, registration for the 2nd Annual Research Meeting, student research and new communication partner.

Hang on, it's all important!

New vice chairmen from December 1.

I am pleased to announce that from December 1, three of the department's chair professors, Vibeke Hjortdal, Niels Uldbjerg and Jens Christian Hedemann Sørensen, will be part of the management of the Department of Clinical Medicine.  Jens Christian Hedemann Sørensen will handle the research field, Vibeke Hjortdal will handle the talent area and Niels Uldbjerg will take care of the education area.

Some of you probably remember that the original plan was to employ two vice chairmen but I added an extra during the job interviews. These three persons complement each other in an exemplary manner. They are all strong professional personalities with lots of authority but they are also different in their approaches, temper and creativity. The three new vice chairmen will be employed half-time. This means that they retain their association with the neurosurgery (Jens Christian Hedemann Sørensen), heart-lung surgery (Vibeke Hjortdal) and obstetrics (Niels Uldbjerg). At the same time, they are going to scale down their daily work because you do not have the opportunity for a full-time career as a senior physician, a teacher and a top scientist if you also want to be qualified in the management of the country's probably largest Department of Clinical Medicine. You can therefore expect to find Vibeke, Niels and Jens Christian in the secretariat at Incuba two to three days a week. Of course, you will hear more when the new management has started and we have looked at our organization together, including new structures and lines of command. You can read more about the new vice chairmen and their backgrounds in the article Ny ledelse på Institut for Klinisk Medicin

The Danish Neuro Research Center is slowly getting into place

All research functions at the Danish Neuro Research Center (DNC) will move out of the DNC house in Nørrebrogade and into new modern facilities on Palle Juul-Jensens Boulevard. Unfortunately, we need to clarify where some of the research groups must have offices.

As you may know, the original plan was that the university's basic neuro research should stay in the DNC building at Nørrebrogade after the clinical functions have been moved to Skejby. Unfortunately, before the summer vacation, we found out that the operation of the entire scanner park in the basement would be impossible for one and a half to two years by a thorough renovation. At the same time, CFIN's 3 Tesla scanners in building 9D must be moved because part of the building has to be leveled with the ground. Enough is enough. We have, in consultation with the Dean and Hospital Management, decided that everyone is moving - and I can assure that we all work for the best possible way for all involved. The important message to research communities is that, despite various uncertainties, we have a plan that we hope to announce before Christmas. We invite all stakeholders to a joint information meeting as soon as we can. Until then, you must trust the process. We have not forgotten you, and it may end much better than you can imagine.

Become an evaluator of Horizon 2020 applications

As experienced researchers, you have the opportunity to report as evaluators of Horizon 2020 applications and I hereby encourage you to consider this.

The evaluator role is a rare opportunity to take the lead in new research and new research methods. At the same time, you will be working on a professional network, where you will meet with researchers from other European universities and industry to evaluate applications through Skype or travel to Brussels (paid by the EU). The workload is, if you are lucky and chosen, 10-12 applications per. application round, the salary is 450 EUR a day - but most importantly: one gets insight into the assessment process and therefore becomes inevitable better in writing applications themselves. You sharpen your strategic look . And you do not exclude yourself as an applicant for an EU grant if you are appointed as an evaluator.

To be selected you must register in the EU Expert Database (Participant Portal), see also the web site http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/experts/index.html, after which you must state your areas of expertise and preferences in terms of instruments. Read more under Expert Registration and talk to your immediate leader about the subject when having staff development interviews.

Remember to register for the Annual Research Meeting - deadline November 1

The Department of Clinical Medicine repeats last year's success with an Annual Research Meeting on November 20. The meeting consists of flash talks and poster presentations as well as presentations from specially invited guests. The deadline for submitting talks and presentations is overdue but registration is still open for a few days - the deadline is November 1. Find the necessary information on the front page of the Institute's instituttets interne hjemmeside, where we link to both the application and the program.

The 2nd Annual Research Meeting is held at Auditorium A and the staff cafeteria at AUH from 15.30 till 20.00. Participation is free for staff members. If you are a first-time visitor, you can get an impression of the event in one-and-a-half minutes via the Institute's video fra 1st Annual Research Meeting. I hope to see as many of you as possible because it is a very positive experience when you are employed at the Department of Clinical Medicine.

Medical students will discuss responsible research dissemination

100 graduate researchers - primarily our own medical students,  gather in Sandbjerg to the Spring Congress for Medical Student Research in 2019. The theme of the year is responsible research dissemination, and I think that is incredibly positive. I am pleased that our students are so critically-constructive in research communication at a time when visibility is no longer a matter for their research colleagues, but also for the public in general. The congress lasts three days and the students present their research in a safe environment, either orally or on a poster after which the sessions will be assessed by experienced researchers. All presentations will be recorded on video so students can see their own performance.

For the panel debate on research dissemination, the students have invited Vibeke Hjortlund, editor-in-chief of Science.dk, Poul Madsen, editor-in-chief of Ekstra Bladet and Jacob Klærke, who is a doctor and is in the regional council. Such a well-chosen reflection on practice, media and personal responsibility  promises well for the students who make up the future's researchers.

New communication partner at the Department of Clinical Medicine

Our communication partner for two years Nanna Jespersgård, has been given new tasks on Health and will no longer write about the internal communication at the department. Nanna has made a big difference, and I have from the start appreciated the cooperation with her. Fortunately, Nanna continues to communicate peer reviewed clinical research, so we're not saying goodbye - but I would like to say Nanna a huge thank you for the great effort on behalf of the department. Next, I would like to welcome Mette Louise Ohana, who is our new communication partner. Mette Louise will continue to make stories about the department, and you can reach her at the mail address mllo@au.dk  / mobile 21 84 42 08 - or physically at Incuba on Mondays.

Best wishes,

Jørgen

Administrativt, Alle grupper, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Klinisk Medicin