Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev / news letter November 2020

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the departement

23.11.2020 | Pernille Brink Csösz

English below

Kære alle

Her følger lidt forskelligt nyt fra instituttet. Om lægemiddelforsøg, der SKAL indberettes, og en studiereform, som tegner opløftende og rigtig. Om hjælp til fondsansøgninger og andre initiativer, der vidner om, at arbejdslivet, som vi kendte det, heldigvis går videre under Coronaens svidende efterårslussing. Men jeg fornemmer også, at nogle medarbejdere er ved at være slidte af en hverdag med onlinemøder, hjemmearbejde og for nogles vedkommende ensomhed. Og det sidste er et arbejdspladsanliggende – i ledelsen såvel som kollegialt. Det kan I læse mere om herunder.

Hjemmearbejde for enhver pris?
I kender alle universitetets regler om, at man skal arbejde hjemme, hvis nærmeste leder vurderer, at det er muligt og hensigtsmæssigt holdt op imod den faglige opgaveløsning, organisatorisk sammenhængskraft og psykisk trivsel. Jeres trivsel, vel at mærke. Individuelt og gruppevis. Jeg har de seneste uger talt med medarbejdere, som ikke længere skal sidde alene derhjemme, men i stedet komme ind og møde de kolleger, der stadig færdes i fagmiljøerne på instituttet. De medarbejdere, der mistrives på hjemmearbejdspladsen er både ansatte, der lever alene, og familiemennesker, der desperat trænger til at komme ud af huset eller lejligheden. Og fælles for de fleste af os er vel, at tålmodigheden er ved at være tyndslidt. De mange alarmer – dele af verden, der lukker ned, venner og bekendte, som må isolere sig, mens de venter på test 1 og test 2 – tærer. Både på de af os, der næsten ikke orker at blive bekymrede mere og på dem, der aldrig når at falde til ro. Jeg oplever selv, at coronapandemien gør ondt på en speciel måde her i anden runde, hvor vi ikke længere synger fra altanerne om aftenen, og hvor ord som hotspot, kontaktsmitte og albuehilsen er gledet ind i vores sprog. Man finder ud af, hvor vigtigt det er for ens trivsel at kunne se frem til noget – stort eller småt. En skitur med vennerne, en vinterferie med familien til de varme himmelstrøg eller bare en tirsdagsfrokost med kollegerne fra fagmiljøet. Og i en verden, hvor meget er på stand by, er vi nødt til vi være der for hinanden. Ikke kun ’de nærmeste ti’, men også kollegialt. Jeg beder derfor ALLE om at tage fat i de af jeres kolleger, der ikke har så mange relationer. Som ikke længere siger så meget under møderne på Teams. Find lyset, gå en tur sammen, ring og snak med hinanden – ring til mig, om nødvendigt. Og har I som hjemmearbejdende brug for at komme ind og arbejde i jeres ’gamle’ miljø, så tag fat i jeres nærmeste leder og få ham eller hende til at afklare, i hvilket omfang og hvordan det er muligt for den enkelte.

Resultater fra kliniske lægemiddelforsøg skal offentliggøres i EudraCT databasen
Bøde eller fængsel i op til fire måneder. Sådan bliver straffen, der i værste fald venter forsøgsansvarlige kliniske forskere, som undlader at indberette resultater af kliniske lægemiddelforsøg til EU Clinical Trials Databasen, også kaldet EudraCT. Det er Lægemiddelstyrelsen, som nu går til yderligheder for at sikre offentliggørelse af resultater fra kliniske forsøg – og det skal I forholde jer til som ansatte på Institut for Klinisk Medicin. En undersøgelse foretaget af Lægemiddelstyrelsen har vist, at hvert fjerde kliniske lægemiddelforsøg, hvor den ansvarlige er ansat på et universitet eller hospital, registreres inden for tidsfristen (senest et år efter at forsøget er afsluttet). Og det kan ingen jo være tjent med. Det pauvre antal indberetninger fik sidste år Styrelsen til at sende rykkere og advarselspåmindelser, som hjalp en smule, men ikke nok. Næste skridt er derfor inddragelse af den offentlige anklager, se også udmeldingen på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside. Så kære medarbejdere: Få det gjort! Hvis I har hængepartier, der går tilbage i tiden, så saml dem op. Det giver sig selv, at resultater fra kliniske lægemiddelforsøg skal være offentligt tilgængelige for patienter, sundhedsprofessionelle, myndigheder og politikere – og I har ikke offentliggjort et klinisk lægemiddelforsøg, fordi I publicerer i et videnskabeligt tidsskrift, resultatet skal også tastes i EudraCT. Lovkravet omfatter forsøg, der er afsluttet mindre end 1 år før, databasen blev taget i brug i juli 2014. For forsøg afsluttet før juli 2013, er det valgfrit, hvorvidt resultater indtastes som et fuldt datasæt eller som ”Summary attachment”. Hvis systemet volder jer problemer (og det har jeg hørt, at det gør), kan I konsultere Vejledning til indrapportering af resultater, som GCP-enhederne (Good Clinical Practice) har udarbejdet. I kan også skrive til GCP-enhedens funktionspostkasse på gcp@clin.au.dk  og ved tvivlstilfælde – fx om hvor lang tid I skal gå tilbage – kontakte afdelingsleder Annette Jørgensen på anjor@clin.au.dk / 78 41 39 50.

Ny platform med vigtig viden og gode tips om sundhedsvidenskabelig forskning
Én lokal digital indgang til alt det, man har brug for at vide om sundhedsvidenskabelig forskning – især hvis man er ny i forskningsverdenen. Sådan kan man sammenfatte ideen med en ny onlineplatform, som Institut for Klinisk Medicin er gået i gang med at etablere. Ambitionen med portalen er at samle den omfattende information om de enkelte detaljer i forskningsprocessens delelementer, forskningsetik og -ansvarlighed, nationale forskeruddannelser og -ansættelser, vejen ind i forskning, forskningskommunikation, vejledning, nationalt og internationalt samarbejde, karrieremæssig vejledning samt dokumentskabeloner. Alt sammen krydret med tips og fiduser – fra forskere til forskere. I vil løbende høre mere om den nye portal, og nogle af jer vil også – i den allernærmeste tid – blive kontaktet for sparring. Ved spørgsmål kontakt venligst viceinstitutleder for forskning Anne-Mette Hvas på anne-mette.hvas@clin.au.dk / 23 34 82 52.

Vi implementerer studiereformen – og lærer undervejs
Bedre klinikforløb, der i højere grad klæder studerende på til lægerollen. Det var målet, da vi i foråret udpegede 88 engagerede læger med særlig interesse for medicinsk uddannelse og pædagogik til en ny rolle som ’uddannelsesansvarlige prægraduate lektorer’ (UPL’er). Deres opgave har især været at give vores kandidatstuderende systematiseret individuel feedback og vurdere dem ved hjælp af såkaldte kompetencekort, der var tænkt som et nyt centralt arbejdsredskab på afdelingerne. Nu har vi på godt og ondt de første vigtige erfaringer med at implementere studiereformen. På plussiden melder mange UPL’er tilbage, at selve konceptet – øget fokus på generiske færdigheder – er en væsentlig forbedring, der motiverer både studerende og undervisere. På minussiden er der på en række afdelinger brug for små eller store justeringer. Fx står det klart, at kompetencekortet er en ’ommer’ i sin nuværende form. Det er for stort og umuligt at tilgå i en praktisk klinisk hverdag. Kortet bliver nu erstattet med en ny operationel udgave – den opgave varetages af et hurtigt arbejdende udvalg med professor og kursusleder Torben Bæk Hansen i spidsen. Endelig har studiereformen åbenbaret, at det på nogle afdelinger kniber med at løfte undervisningsforpligtigelsen inden for det frikøb på halvanden time per studerende per uge, som IKM refunderer – der er simpelthen et ressourceproblem. Den udfordring er ikke ny, men tydeliggjort af reformen. Vi er på instituttet er dialog med de involverede parter vel vidende, at der næppe findes en enkelt løsning på problemstillingen. For flere informationer om UPL se videoen Den første klinik – fra teori til praksis. Ved spørgsmål bedes I kontakte  viceinstitutleder for uddannelse Niels Uldbjerg på uldbjerg@clin.au.dk / mobil 20 67 94 20.

Tid til at skrive fondsansøgninger – årets sidste skrivecafé foregår på AUH
I oktober var der premiere på skrivecafeen Time to write, hvor I kan dukke uanmeldt op med jeres pc under armen og skrive fondsansøgninger – og onsdag d. 2. december klokken 13 – 17 har I chancen igen. Her afvikler Forskningsstøtteenheden årets sidste skrivecafe på universitetshospitalet (Palle Juul Jensens Boulevard, lokale G304-127, Indgang G, G303). Initiativet skyldes, at Forskningsstøtteenheden og Health har ønsket at tilbyde et tilbagevendende rum med ro og adgang til skrivehjælp fra to af støtteenhedens faste rådgivere, som man kan spørge om alt mellem himmel og jord med relation til fonde og ansøgninger. Eventuelle spørgsmål til skrivecafeen bedes rettet til rådgiver Anne Birgitte Lindgren på mailadressen abli@au.dk / mobil 30 58 79 39.

Bliv klogere på EU’s forskningsprogrammer syv år frem – NB KORT VARSEL
Hvad kan man søge af EU-midler de næste syv år? Det har alle forskere mulighed for at blive klogere på, når Uddannelses- og forskningsstyrelsen om få dage inviterer til gratis online konference om nye EU-programmer inden for forskning, uddannelse og innovation. Det er Forskningsstøtteenheden, der har rettet min opmærksomhed mod konferencen, hvor onlineformatet muliggør, at I kan ’hoppe ind og ud’ og dermed nøjes med de oplæg, der har jeres interesse - det kan fx være sessions om sundhed eller ERC. Som I kan se på styrelsens hjemmeside, deler konferencen sig over to dage: Allerede på onsdag d. 25. november er der programmer, som omhandler EU-DK Support netværket, mens torsdag 26. november dykker ned i forsknings- og innovationsprogrammet Horizon Europe – med talere fra både Danmark og EU-kommissionen. Bemærk at konferencen afholdes overvejende på dansk – og at I selvfølgelig skal registrere jer som deltagere for at få et link tilsendt.

Cardiology-2-Go – fra en af vores ph.d.-studerende
Jeg omtaler sjældent medarbejderes bogudgivelser, for der er mange af dem på IKM - I er en foretagsom flok. Men jeg gør en undtagelse med e-bogsudgivelsen Cardiology-2-Go, som en af vores nye ph.d.-studerende, Daniel Fyenbo, står bag. Som navnet antyder, er der tale om et opslagsværk designet til at blive brugt ’on-the-go’ af medicinstuderende såvel som yngre læger, sygeplejersker og andre, der i teori og praksis diagnosticerer og behandler hjertesygdomme. Det er godt set, at formatet skal være til telefon – og det er opløftende, når unge talenter bruger tid på con amore-projekter. Og så er det imponerende, synes jeg, at Daniel, som er ph.d.-studerende hos professor Jens Cosedis, har skabt et produkt, som allerede to uger efter udgivelsen placerede sig som den relativt bedst sælgende e-bog på Apple Books i Danmark. I kan læse mere om Daniel og hans opfindelse i artiklen Cardiology-2-Go skal hjælpe fagfolk i en snæver vending.

Vi har fået en guide til Twitter
Stadig flere medarbejdere efterspørger hjælp til at komme på Twitter, hvor mange af jeres udenlandske forskerkolleger færdes hjemmevant. Derfor har Health Kommunikation nu udarbejdet en Twitterguide i to spor. Det ene spor er rettet mod de af jer, som er begyndere og skal tages i hånden helt fra nul. Det andet spor er henvendt til de af jer, som allerede er på Twitter, men som har brug for tips og tricks til fx at få et overblik over jeres feed. Find guiden på Healths medarbejderside under ’Kommunikation og event’ i underpunktet ’Sociale medier på Health’.

Hilsner,

Jørgen

­


Dear All

Here is a little news from the department. About clinical trials that MUST be reported, and a study reform in the making. About help in fund applications and other information. But I also sense that some employees are getting tired of a daily routine with online meetings, working from home, and for some, loneliness. And the latter is a workplace issue - in management as well as collegially. You can read more about this below.

 

Working from home at any cost?

You all know the university's rules that you must work from home if your immediate supervisor assesses that it is possible and appropriate to oppose the academic task solution, organizational cohesion and mental well-being. In recent weeks, I have spoken to employees who no longer have to sit alone at home, but instead come in and meet the colleagues who are still working in the professional environments at the department. The employees who do not thrive in the home workplace are both employees who live alone and family people who desperately need to get out of the house or apartment. And the common denominator for most of us is that patience is running out. The many alarms - parts of the world shutting down, friends and acquaintances who have to isolate themselves while waiting for test 1 and test 2 - corrode. Both on those of us who can hardly bear to worry anymore and on those who never have time to calm down. I personally experience that the corona pandemic hurts in a special way here in the second round, where we no longer sing from the balconies in the evening, and where words like hotspot, contact infection and elbow greeting have slipped into our language. You find out how important it is for your well-being to be able to look forward to something - big or small. A ski trip with friends, a winter holiday with the family to the warm skies or just a Tuesday lunch with colleagues from the professional community. And in a world where much is on standby, we need to be there for each other. Not only 'the next ten', but also collegially. I therefore ask EVERYONE to address those of your colleagues who do not have that many relationships. Those who no longer says so much during the meetings at Teams. Find the light, go for a walk together, call and talk to each other - call me if necessary. And if you, as a person working from home, need to work in your 'old' environment, then get in touch with your immediate manager and get him or her to clarify to what extent and how it is possible for the individual.

 

Results from clinical trials MUST be published in the EudraCT database

Fine or imprisonment for up to four months. This is the punishment that, in the worst case, awaits trial-responsible clinical researchers who fail to report the results of clinical trials to the EU Clinical Trials Database, also called EudraCT. It is the Danish Medicines Agency that is now going to extremes to ensure the publication of results from clinical trials - and you must relate to this as employees at the Department of Clinical Medicine. A study conducted by the Danish Medicines Agency has shown that every fourth clinical trial, where the person responsible is employed at a university or hospital, is registered within the time limit (no later than one year after the trial has ended). Last year, the poor number of reports prompted the Agency to send reminders and warnings, which helped a little, but not enough. The next step is therefore the involvement of the public prosecutor, see also the announcement on the Danish Medicines Agency's website. So dear employees: Get it done! If you have unfinished business that go back in time, pick them up. It goes without saying that results from clinical trials must be publicly available to patients, healthcare professionals, authorities and politicians - and you have not published a clinical trial because you publish in a scientific journal, the result must also be typed in EudraCT. The legal requirement covers trials that were completed less than 1 year before the database was taken into use in July 2014. For trials completed before July 2013, it is optional whether results are entered as a full data set or as a “Summary attachment”. If the system causes you problems (and I have heard that it does), you can consult the Guide to Reporting Results prepared by the GCP units (Good Clinical Practice). You can also write to the GCP unit's function mailbox at gcp@clin.au.dk   and in case of doubt - e.g. about how long you should go back - contact department manager Annette Jørgensen at anjor@clin.au.dk  / 78 41 39 50.

 

New platform with important knowledge and good advice on health science research

One local digital entry to everything you need to know about health science research - especially if you are new to the world of research. This is how you can summarize the idea with a new online platform that the Department of Clinical Medicine has started to establish. The ambition of the portal is to gather comprehensive information on the individual details of the research process's sub-elements, research ethics and accountability, national researcher educations and appointments, the way into research, research communication, guidance, national and international collaboration, career guidance and document templates. You will regularly hear more about the new portal, and some of you will also - in the very near future - be contacted for feedback. If you have any questions, please contact Anne-Mette Hvas, Deputy Head of Research, at anne-mette.hvas@clin.au.dk  / 23 34 82 52.

 

We implement the study reform - and learn along the way

Better clinic courses that better equip students for the role of medicine doctor. That was the goal in the spring when we appointed 88 dedicated doctors with a special interest in medical education and pedagogy to a new role as ‘education-responsible pregraduate lecturers’ (UPLs). Their task has been to provide our master's students with systematized individual feedback and assess them using so-called competency cards, which were intended as a new central work tool in the departments. Now, for better or worse, we have the first important experiences of implementing the study reform. On the plus side, many UPLs report that the concept itself - increased focus on generic skills - is a significant improvement that motivates both students and teachers. On the downside, small or large adjustments are needed in a number of departments. For example, it is clear that the competency card is a fail in its current form. It is too large and impossible to access in a practical clinical everyday life. The card will now be replaced with a new operational version - that task is handled by a fast-working committee with professor and course leader Torben Bæk Hansen in front. Finally, the study reform has revealed that in some departments it is difficult to lift the teaching obligation within the exemption of one and a half hours per student per week, which IKM reimburses - there is simply a resource problem. That challenge is not new, but made clear by the reform. We at the department are in dialogue with the parties involved, knowing that there is hardly a single solution to the problem. For more information about UPL see the video The first clinic - from theory to practice. If you have any questions, please contact Niels Uldbjerg, Deputy Head of Education, at uldbjerg@clin.au.dk  / mobile 20 67 94 20.

 

Time to write fund applications – this year’s last writing café takes place at AUH

In October, there was a premiere on the writing café Time to write, where you can show up unannounced with your PC under your arm and write fund applications - and on Wednesday  December 2 at 13 - 17 you have the chance again. Here, the Research Support Unit runs the writing café at the university hospital (Palle Juul Jensens Boulevard, room G304-127, Entrance G, G303). The initiative is due to the fact that the Research Support Unit and Health have wanted to offer a recurring space with peace and access to writing assistance from two of the support unit's permanent advisers, who can be asked about everything in relation to foundations and applications. Any questions about the writing café should be directed to advisor Anne Birgitte Lindgren at the email address abli@au.dk  / mobile 30 58 79 39.

 

Get smarter on EU research programs seven years from now - NB SHORT NOTICE

What can be applied for from EU funds over the next seven years? All researchers have the opportunity to become wiser when the Danish Agency for Education and Research invites you to a free online conference on new EU programs in research, education and innovation in a few days. It is the Research Support Unit that has drawn my attention to the conference, where the online format allows you to 'jump in and out' and thus settle for the presentations that are of interest to you - it can be sessions on health or ERC. As you can see on the agency's website, the conference is divided over two days: Already on Wednesday November 25, there are programs that deal with the EU-DK Support network, while on Thursday November 26 you will dive into the research and innovation program Horizon Europe - with speakers from both Denmark and the EU Commission. Note that the conference is held predominantly in Danish - and that you must of course register as participants to receive a link.

 

Cardiology-2-Go - from one of our PhD students

I rarely mention employees' book releases, because there are many of them at IKM. But I make an exception with the e-book publication Cardiology-2-Go, which one of our new PhD students, Daniel Fyenbo has conducted. As the name suggests, it is a reference work designed to be used ‘on-the-go’ by medical students as well as younger doctors, nurses and others who in theory and practice diagnose and treat heart disease. It is well spotted that the format should be for mobile - and it is uplifting when young talents spend time on con amore projects. And then it's impressive, I think that Daniel, who is a PhD student with Professor Jens Cosedis, has created a product which already two weeks after its publication placed itself as the relatively best-selling e-book on Apple Books in Denmark. You can read more about Daniel and his invention in the article Cardiology-2-Go to help professionals in a pinch.

 

We've got a guide for Twitter

More and more employees are asking for help to get on Twitter. Many of your foreign research colleagues are accustomed to this social media. Therefore, Health Communications has now prepared a Twitter guide in two tracks. One track is aimed at those of you who are beginners and need to be taken in hand from scratch. The second track is aimed at those of you who are already on Twitter, but who need tips and tricks to, for example, get an overview of your feed. Find the guide on Health's employee page under ‘Communication and events’ in the sub-section ‘Social media at Health’.

 

Best regards,

Jørgen Frøkiær

Administrativt, Administration (Faglighed), Alle grupper, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Klinisk Medicin