Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev / Newsletter December 2019

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the department

05.12.2019 | Pernille Brink Csösz

English version - see below

Kære alle

Her er seneste nyt fra instituttet, hvor I bl.a. kan læse om instituttets økonomi og den nye studieordning for medicinuddannelsen, som er faldet på plads og indeholder nye spændende elementer.

Økonomien er presset trods jeres flotte indsats
Både i 2018 og i 2019 har mange af jer gjort en kæmpestor indsats med at skrive rigtig mange ansøgninger. Og mange af jer med stor succes. Så igen i år kan vi alle være stolte over de mange bevillinger, I har fået, som tilfører nødvendige driftsmidler til jeres forskningsområder. Det er virkelig flot – og helt afgørende for at opretholde den fornemme forskningsaktivitet som I bidrager med! På trods af de mange bevillinger er instituttets økonomi dog presset nu og i de kommende år. Det skyldes bl.a. et strukturelt underskud og faldende uddannelsesindtægter. Det kommer I til at høre mere om i det nye år, og vi arbejder i mellemtiden videre med det i institutledelsen. Det er samtidig vigtigt, at I fortsætter det gode arbejde med at skaffe forskningsbevillinger, da det er afgørende for at kunne vende økonomien. Særligt de overhead-belagte midler gør en stor forskel.

ReAp er et middel til bedre fondsansøgninger
Hvis vi skal blive bedre til at skaffe midler, er vi nødt til at have et bedre overblik over, hvor vi gør det godt, og hvor vi kan blive bedre. Det skal vi bruge ReAp til. Nogle af jer bruger det allerede og tak for det, men vi skal have jer alle med. Jeg har hårdt brug for viden om, hvilke fonde I søger, og hvordan succesraten er. Uden det overblik aner vi ikke, hvor og hvordan vi skal sætte ind i forhold til at blive bedre til at få eksterne fondsmidler. Det er helt afgørende for vores økonomi og jeres muligheder, at vi bliver bedre. Alle ansøgninger på mere end 100.000 kr. skal registreres. Husk også at registrere, når der er svar fra fonden. Det er ikke nogen stor opgave – det tager 5-10 min. at udfylde det hele. Der er vejledning til ReAp her.

Annual Research Meeting
Mange af os var samlet til årets Annual Research Meeting onsdag d. 27. november. Det var igen i år fantastisk at se de mange spændende forskningsprojekter, der er i gang på instituttet, gennem masser af oplæg og ikke mindre end 130 posters. Flere hundrede af jer mødte op for at høre om hinandens forskning, og den opbakning og interesse er noget af det, der glæder mig allermest ved det arrangement. Jeg håber, at I blev inspirerede, og at nogle af jer fik gode ideer til nye samarbejder eller videndeling. Et kæmpe tak til organising committee for at stable det på benene. Og et stort tillykke til de to vindere, ph.d.-studerende Anne Mette F. Hvass og forskningsårsstuderende Klara Rydahl, der vandt prisen for henholdsvise bedste flash talk og bedste poster.

Studieordningen for medicin er på plads
Efter to et halvt års arbejde er studieordningen for hele medicinuddannelsen blevet godkendt. Tusind tak til alle jer, der har gjort et stort stykke arbejde i diverse arbejdsgrupper for at få den på plads. Den træder i kraft til efterårssemestret 2020, og forberedelserne er i gang. Det er nu, vi skal omsætte de mange gode tanker til praksis. Her spiller alle jer, der underviser, en rolle – også selv om undervisningen måske kun er få timer.  Vores undervisning skal aktivere de studerende. De skal på færre klinikforløb, men have mere ud af dem, de er på gennem bedre oplæring og feedback. Alle afdelinger får derfor en UPL (uddannelsesansvarlig prægraduat lektor), som får dedikeret tid til den opgave. De studerende skal lære generelle kompetencer om, hvordan man tager kliniske beslutninger, kommunikerer med patienter og samarbejder med andre faggrupper. Her skal de se flere cases, så teori forbindes med virkeligheden. Og de skal i højere grad se og mærke den røde tråd i uddannelsen. Ligesom I skal se jeres bidrag i en større sammenhæng. De studerende får også mulighed for at vælge et individuelt forløb på i alt 30 ECTS inden for enten forskning, klinik eller innovation, så de får lidt større valgfrihed på en meget struktureret uddannelse, og vi er i øjeblikket i gang med af finde nye forsknings- og klinikforløb til det formål.
De næste par år skal vi vænne os til at gøre tingene på en ny måde, og det er er altid krævende. Til gengæld får vi en virkelig god kandidatuddannelse ud af anstrengelserne. Med så stort et arbejde, der allerede er lagt i revisionen af studieordningen, er det vigtigt, at vi følger omlægningen helt til dørs. I kommer til at høre mere snarest fra jeres kursusledere.  Læs mere om den nye medicinuddannelse 

AU skifter Blackboard ud
Det sker dog ikke øjeblikkelig idet det nye system først bliver ibrugtaget fra efteråret 2021, så dette er blot et tidligt varsel. Årsagen til skiftet er, at AU var forpligtet til at sende systemet i udbud. Den nye læringsplatform hedder Brightspace og er efter sigende brugervenlig og bruges allerede af mange udenlandske universiteter. Det er virkelig vigtigt, at I fortsætter med at udvikle jeres undervisning og gøre brug af de digitale muligheder i Blackboard også selv om der er udsigt til et systemskifte. Vi er midt i en proces, hvor vi gentænker undervisningen og gør den mere involverende, så de studerende får et større udbytte. Det arbejde må vi ikke sætte på hold i to år nu. Den gode nyhed er, at eksisterende materiale kan flyttes fra Blackboard til Brightspace. Det har været et krav i udbuddet, og I får hjælp, hvis det ikke foregår automatisk. Læs mere om skiftet til Brightsurf.

Hvad bringer fremtiden ellers på uddannelsesfronten?
På årets uddannelsesdag på Health kigger vi endnu længere frem i horisonten end den nye studieordning og Brightsurf. Derude hvor kunstig intelligens og big data giver os nye muligheder for bedre behandlinger i sundhedsvæsenet. Nogle steder er vi allerede begyndt at mærke det. Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at forholde sig os til den stigende digitalisering, også i uddannelsen af fremtidens læger. Kom og hør to eksterne professorer fra henholdsvis VIVE og Datalogisk Institut på KU fortælle om, hvad fremtiden bringer. Hør også om hvad der er kommet ud af omlægningerne af studieordningerne på alle Healths uddannelser, og hvordan det går med kønsbalancen på medicin. Det foregår fredag d. 13. december kl. 10-15 på universitetet.
Læs mere og tilmeld jer her.

Husk MUS-samtalen
Jeg ved, at ikke alle synes, at MUS er vigtig, men det er faktisk er en god mulighed for at stoppe op i en travl hverdag og se på, om man bevæger sig den rigtige vej i sit job og sin karriere. Er I ikke allerede indkaldt, så henvend jer til jeres forskningsleder, hvis I ønsker en MUS-samtale.

Vil du til Stanford University?
Novo Nordisk Fonden udbyder et 4-årigt fellowship på Stanford Bio-X i Californien til forskere, som har erfaring med biomedicin eller bioteknologi, og som har en ph.d., der ikke er mere end fem år gammel.  Bio-X er et interdisciplinært institut, som forsker i life science ved at sætte bl.a. klinikere, biomedicinere, ingeniører, fysikere og statistikere sammen. Vores eget InnoX har et tæt forhold til BioX og afholder et webinar, hvor folk fra Stanford Bio-X fortæller om opholdet, og I har mulighed for at stille spørgsmål. Webinaret afvikles d. 10. december klokken 17-18 hos InnoX Health på Tangen 17, Aarhus N. Tilmelding pr mail til direktør for InnoX Health, Martin Vesterby på martin@innox.au.dkLæs mere om stipendiet her.

Bedste hilsner

Jørgen

Dear All

Here is the latest news from the department, where you can read about the departments finances and the new curriculum for the medicine program, which has fallen into place and contains new exciting elements.

 

The economy is under pressure despite your great efforts

Both in 2018 and in 2019, many of you have made a huge effort writing many applications. And many of you with great success. So again this year, we can all be proud of the many grants you have received that will provide the necessary operating resources for your research areas. It is really nice - and absolutely crucial to maintaining the distinguished research activity that you contribute to! However, despite the many grants, the departments finances are under pressure now and in the years to come. This is due to a structural deficit and declining educational income. You will hear more about this in the new year, and in the meantime we will continue to work with the issue in the department management. At the same time, it is important that you continue the good work of obtaining research grants, as it is crucial to be able to turn the economy around. Especially the overhead-coated funds make a big difference.

ReAp is a means to better fundraising

If we are to get better at raising funds, we need to have a better view of where we are doing well and where we can get better. We need ReAp for that. Some of you are already using it and thank you for this, but we need you all to join. I really need to know what funds you are looking for and what the success rate is. Without that overview, we have no idea where and how to invest in terms of getting better at getting external fundraising. It is absolutely crucial to our economy and your opportunities that we get better. All applications of more than DKK 100,000 must be registered. Also remember to register when you receive answers from the fund. It is not a big task - it takes 5-10 min. to fill it out. There is a guide for ReAp here.

 

3rd Annual Research Meeting

Many of us attended this year's Annual Research Meeting on Wednesday, November 27. Again it was amazing to see the many exciting research projects at the department through lots of presentations and no less than 130 posters. Several hundred of you showed up to hear about each other's research, and that support and interest is one of the best things about that event. I hope you were inspired and that some of you got good ideas for new collaborations or knowledge sharing. A huge thank you to the organizing committee for arranging the event and a big congratulations to the two winners, PhD student Anne Mette F. Hvass and research year student Klara Rydahl, who won the award for best flash talk and best entries respectively.

 

The curriculum for medicine is in place

After two and a half years of work, the curriculum for the entire medicine program has been approved. Thank you so much to all of you who have done a great job in various work groups to get it in place. It becomes effective from the fall semester 2020 and preparations are underway. This is the time to put the many good thoughts into practice. Here, all of you who are teaching play a role - even though teaching may be only a few hours. Our teaching must activate the students. They are going to fewer clinics but they will have more training and feedback. All departments are therefore given a UPL (Education Responsible Graduate Lecturer), who is given dedicated time for that assignment. Students must learn general competencies on how to make clinical decisions, communicate with patients and collaborate with other professional groups. The theoretical knowledge of the medical specialties is strengthened outside the clinic. Here they will see more cases so that theory is connected to reality. And they need to see and feel the red thread in education. Just as you should see your contribution in a larger context. The students are also given the opportunity to choose an individual course of a total of 30 ECTS in either research, clinic or innovation, giving them a little more freedom of choice in a highly structured education, and we are currently in the process of finding new research and clinic sessions for that purpose.

Over the next few years, we must get used to doing things in a new way, and that is always demanding. In return, we get a really good master's degree out of the effort. With such a large amount of work already underway in the revision of the curriculum, it is important that we see the change completely through. You will hear more from your course leaders soon. Read more about the new medicine education

 

AU replaces Blackboard

However, this does not happen immediately as the new system will be put into operation from the autumn of 2021, so this is just an early warning. The reason for the change is that the AU was obliged to send the system into tender. The new learning platform is called Brightspace and is reportedly user-friendly and is already used by many foreign universities. It is really important that you continue to develop your teaching and make use of the digital opportunities in Blackboard even if there is a prospect of a system change. We are in the midst of a process where we rethink teaching and make it more engaging so that students get a greater benefit. We must not put that work on hold for two years now. The good news is that existing material can be moved from Blackboard to Brightspace. You can get help if it is not done automatically. Read more about the change to Brightsurf.

 

The future of the education front?

On this year's education day at Health, we look even further into the horizon than the new curriculum and Brightsurf. Out there where artificial intelligence and big data give us new opportunities for better health care treatments. In some places we have already begun to feel it. There is no doubt that we will deal with the increasing digitalization, also in the training of doctors of the future. Come and hear from two external professors from VIVE and the Department of Computer Science at the University of Copenhagen about what the future brings. Also hear about the results of the reorganization of the curricula of all Health's education programs, and how the gender balance of medicine is going. It takes place on Friday, December 13 at. 10-15 at the university. Read more and sign up here.

 

Remember the MUS (Staff development interview)

I know that not everyone thinks MUS is important, but it is actually a good opportunity to stop in a busy day and see if you are moving the right way in your job and career. If you have not already been called, please contact your research leader if you want a MUS interview.

 

Do you want to go to Stanford University?

The Novo Nordisk Foundation offers a 4-year fellowship at Stanford Bio-X in California to researchers who have experience in biomedicine or biotechnology and who have a PhD that is no more than five years old. Bio-X is an interdisciplinary institute that researches life science by clinicians, biomedicine, engineers, physicists and statisticians together. Our own InnoX has a close relationship with BioX and holds a webinar where people from Stanford Bio-X talk about the stay and you have the opportunity to ask questions. The webinar will be held on December 10 at 17-18 at InnoX Health at Tangen 17, Aarhus N. Registration by mail to InnoX Health Director, Martin Vesterby at martin@innox.au.dk.

Best regards,

Jørgen

Administrativt, Alle grupper, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Klinisk Medicin