Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev / Newsletter June 2020

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the department

01.06.2020 | Pernille Brink Csösz

In English below

Kære alle

Jeg håber, I nyder at være fysisk tilbage i den myretue af foretagsomhed og samarbejde, der udgør Institut for Klinisk Medicin. Her følger sidste nyhedsbrev før sommerferien for mange af jer, og nogle af emnerne kan afføde spørgsmål, som det er godt at vende i plenum. Det har vi mulighed for på tirsdag d. 23. klokken 14.30, hvor vi mødes på Zoom – se også kalenderinvitationen fra Julie Harriet Pedersen. I er velkomne til at maile spørgsmål af fælles og principiel interesse senest fredag eftermiddag.

Nye vilkår for arbejdslivet?
Flere har spurgt, om tiden med ufrivilligt hjemmearbejde kommer til at ændre grundlæggende på arbejdslivet, som vi kender det på instituttet. Svaret er både ja og nej. Vi har alle lært, hvad virtuelle møder kan (og ikke kan), og de er selvsagt kommet for at blive. En anden mulighed, der er udsprunget af tre måneders undtagelsestilstand, er hjemmearbejde i ugens løb. Der er enheder på universitetet, som i øjeblikket eksperimenterer med, at man kan arbejde hjemmefra fx onsdag og fredag, hvis man selv ønsker det – men den vej er vi ikke interesserede i at gå. Hjemmearbejdsdage kan de fleste steder aftales, når en opgave kræver arbejdsro, eller andre argumenter taler for, og sådan vil det fortsat være. Men i ledelsen oplever vi også, at fysisk tilstedeværelse øger samarbejdet og giver hurtige fleksible løsninger, og at der modsat mangler sammenhængskraft, når nogen hele tiden er væk. Det er mere oplagt at kigge ind til en kollega og vende en opgave, end det er at ringe og ’forstyrre’ folk derhjemme. Personligt ser jeg arbejdspladsen som et puslespil: Der mangler en brik, når nogen er væk.

Tænk jer om, før I holder ferie i udlandet
Tager I på ferie i et område, som Udenrigsministeriet fraråder rejser til, skal I være opmærksomme på, at det kan få økonomiske konsekvenser. De efterfølgende to ugers obligatorisk karantæne bliver for egen regning, altså uden løn. Det gælder, med mindre helt særlige forhold taler for det modsatte, eller I på forhånd har aftalt med nærmeste leder, at I arbejder hjemmefra i karantæneperioden. Bliver I smittet med covid-19 på rejsen, mister I desuden retten til løn under sygdom. Læs mere om reglerne på AU’s corona-hjemmeside og på fakultetets hjemmeside, eller kontakt ved tvivlsspørgsmål HR-partner Pia Lind Lunau Kristensen på pllk@au.dk / 87153523 / 51462717.
For de af jer, som også er ansat på AUH skærpes reglerne, så I har pligt til at orientere jeres afdelingsledelse, hvis I overvejer at rejse til risikoområder. Begrundelsen er, at I risikerer at udsætte ikke ’bare’ kolleger og samarbejdspartnere, men også patienter, borgere, klienter og deres pårørende for unødig øget smitterisiko.
Herunder følger link til Region Midtjyllands retningslinjer om udenlandsrejser i 2020, dvs. ikke bare i sommerferien, men resten af 2020 (adgang kræver RM-log in):
https://www.rm.dk/siteassets/om-os/organisation/koncern-hr/1.-ansattelses--og-lonforhold/5.-fravar---sygdom-orlov-og-arbejdsstandsning/corona-virus/faq---feriesporgsmal/2020-opdateret-06-15-retningslinjer-for-rejser-til-udlandet-i-2020.pdf
Samt link til regionens hjemmeside med FAQ (kræver ligeledes log in):
https://www.rm.dk/om-os/organisation/koncern-hr/lon--og-personaleforhold/retningslinjer/medarbejderforhold-i-forbindelse-med-coronavirus/faq---feriesporgsmal/

Vi strammer op på registrering af forskningsansøgninger
Sidste år tilflød en rekordstor pulje på over 320 millioner kroner i fondsmidler Institut for Klinisk Medicin. Det lyder umiddelbart fantastisk, og det er værd at glæde sig over, ikke mindst fordi den nødvendige eksterne forskningsfinansiering repræsenterer jeres kæmpestore engagement og arbejdsindsats. Sandheden er dog også, at pengene fordeler sig på relativt få forskningsmiljøer, og at nogle af jer godt kunne bruge en hjælpende hånd i form af sparring eller skrivebistand. Den hjælp får I kun bevilget, hvis jeg som institutleder ved, hvad I søger og får ja og nej til. Og derfor SKAL I prioritere at registrere fondsansøgninger i ReAp, som er fakultetets system til kortlægning af al ekstern forskningsfinansiering. ReAp er ikke, som nogen tror, bureaukrati og registrering for registreringens egen skyld, men et ledelsesværktøj, der i sidste ende kommer jer til gavn. For hvis jeg ikke kan sandsynliggøre med tal og fakta, at en forsker skal have en dygtig scientific writer koblet på og løftes ad den vej – eller har brug for en mentor – ja, så sker der ingenting. Det kan ende i en ond cirkel af dårlige ansøgninger, som ingen opdager, og det går i sidste ende ud over jer selv. Så tag opgaven med ReAp alvorligt og noter venligst, at 100.000 kr. er instituttets nedre grænse for, hvornår en ansøgning skal tastes i systemet. Lad mig også understrege, at ansøgninger, som pålægges offentlige overhead, der tilfalder Institut for Klinisk Medicin, er en afgørende forudsætning for, at vi kan forbedre vilkårene for jer alle og sikre vækst og flere medarbejdere. Overhead tildeles som en procentsats på offentlige bevillinger, og som ansatte mister I altså intet.

Ny ekstern hjemmeside – præsentation af jer som forskere
Institutledelsen har besluttet at skærpe Institut for Klinisk Medicins forskningsprofil med et nyt engelsksproget website. Det kommer til at præsentere udvalgt forskning kort og brugervenligt til en ekstern målgruppe bestående af fonde, fagfæller og samarbejdspartnere som fx medicinalvirksomheder. I den forbindelse får alle jer, der er professorer, lektorer og adjunkter en ny mulighed for at præsentere jeres forskningsområde appetitligt på engelsk – på 300 anslag. Selvfølgelig med mulighed for at linke videre til andre relevante websites. Hvis I vil præsenteres, skal I udfylde og returnere vedhæftede skema. Med den nye hjemmeside får instituttet et såkaldt ressourcesite: Et dynamisk visitkort, der appellerer til forskningsprofiler, vi gerne vil rekruttere, eksterne fonde, der betaler instituttets forskning, og samarbejdspartnere, vi ikke har endnu. Hjemmesiden er altså ikke til internt brug. Den har heller ikke til formål at spejle hospitalet, der har sin egen hjemmeside i regi af Region Midtjylland. Derimod skal instituttets nye hjemmeside præsenterer otte overordnede forskningstemaer, som I skal finde jer selv i:

·          Liver and gut

·          Cancer and hematology

·          Neuroscience and psychiatry

·          Women’s health and pediatrics

·          Heart and circulation

·          Infection and Immunity

·          Surgery and rehabilitation

·          Endocrinology and metabolism

Temaerne dækker ikke alt, men de favner relativt bredt og kommer til at profilere instituttet mere og bedre end den nuværende eksterne hjemmeside https://clin.au.dk/, som ingen forskning flasher – og som vi nedlægger, når det nye engelsksprogede site går i luften.

Institut-strategi for ligestilling 
Trods mange debatter om kønsbalance og –kultur er under hver fjerde danske professor kvinde, og det kan vi ikke acceptere i 2020. Institut for Klinisk Medicin har derfor indledt et arbejde, der skal føre til en langsigtet plan for, hvordan vi kommer i gang med at handle os ud af skævheden. Lige nu ligger initiativet i en gruppe bestående af sekretariatsleder Linda Ibsen, viceinstitutleder Anne-Mette Hvas og klinisk professor Ida Vogel, der i løbet af efteråret skal give et bud på, hvordan vi håndgribeligt kan understøtte kvindelige forskeres akademiske karriere. Det kommer I til at høre nærmere om, for gruppen får brug for både inspiration og muligheden for at prøve ideer af. Instituttets strategi skal spille ind i universitetets overordnede handleplan for diversitet og ligestilling, som er i høring frem til slutningen af juni 2020. Som I måske har hørt eller læst, er et af tiltagene et nyt krav om, at videnskabelige stillinger skal genopslås, hvis der ikke er kvinder i ansøgerfeltet. Det har skabt debat på blandt andet Twitter, selv om det har været praksis i flere år på bl.a. Københavns Universitet.


Knap 150 eksterne og kliniske lektorater slås op i august

Efter sommerferien (gen)opslår Institut for Klinisk Medicin knap 150 kliniske og eksterne lektorater til besættelse fra forårssemesteret 2021. Stillingsopslagene offentliggøres i løbet af august, og ansøgningsfristen bliver 15. september – derfor får I informationen nu, så de af jer, der vil genansøge, kan brygge på en ansøgning i sommerens løb. Akademiske koordinatorer, lærestolsprofessorer (og andre) bedes allerede nu tippe nye oplagte kandidater, der ikke læser vores nyhedsbrev, så vi får det bredest mulige ansøgerfelt.  
Baggrunden for de mange og desværre lidt tidspressede opslag er, at cirka halvdelen af instituttets knap 300 eksterne og kliniske lektorater udløber med udgangen af januar 2021. Samtidig ændrer vi, affødt af studierevisionen, beregningsgrundlaget, så lektoraterne fremover fordeles på baggrund af antal ph.d.-hovedvejlederskaber, specialevejledninger, konfrontationstimer, holdtimer, hovedvejledere på individuelle forløb, mundtlige eksaminationer, rette arbejde ved skriftlige eksamener, MCQ opgaver og OSCE-opgaver. Det betyder, at vi først i starten af august har endeligt overblik over det præcise antal lektorater, der skal slås op på hver enkelt afdeling/regionshospital. Spørgsmål til processen bedes rettes til specialkonsulent Emil Jensen ej@clin.au.dk eller viceinstitutleder for uddannelse Niels Uldbjerg på uldbjerg@clin.au.dk

Fik alle laboratorier lavet kemisk risikovurdering?
Alle arbejdspladser, som håndterer, opbevarer eller producerer farlige kemiske stoffer og produkter skal ifølge Arbejdstilsynets regler lave en kemisk risikovurdering, der skriftligt nedfælder, hvor og hvordan medarbejdere kan blive udsat for farlig kemi. Risikovurderingen blev indført ved lov i fjor, men retningslinjerne kom først i januar – og så kom coronavirus som bekendt og satte alting på stand by. Nu er vi på vej tilbage til normalen, og det betyder forhåbentlig, at alle relevante laboratorier vil kunne få kemisk risikovurdering bragt på plads, så vi også på det område har godt styr på jeres sundhed og sikkerhed. Instituttets daglige arbejdsmiljøleder Tina Bach Aaen har bedt mig minde om, at oplæring og instruktioner af nye kolleger ifølge reglerne skal tilpasses ikke blot den enkelte afdelings konkrete arbejdsprocesser, men også de enkelte ansatte. Se mere i vejledning fra Arbejdstilsynet eller kontakt Tina Bach Aaen på tina.bach.aaen@clin.au.dk.

Bedste hilsner

Jørgen


Dear all

I hope you enjoy being physically back at the Department of Clinical Medicine. Here's the last newsletter before the summer break for many of you, and some of the topics may raise issues that creates a general discussion. We have the opportunity to discuss some of these topics on Tuesday June 23 at 2.30 pm, where we meet at Zoom - see also the calendar invitation from Julie Harriet Pedersen. You are welcome to email questions of common and principle interest to me by this Friday afternoon.

New conditions for working life?

Several have asked whether the time of involuntary homework is going to fundamentally change the working life, as we know it at the department. The answer is both yes and no. We have all learned what virtual meetings can (and cannot), and of course they have come to stay. Another option that has emerged from the three-month state of emergency is working home during the week. There are units at the university that are currently experimenting with the possibility of working from home, for example, on Wednesday and Friday, if you so wish - but we are not interested in that solution. Home office days can be the solution when a task requires work peace or other reasons. In the department management, we find that physical presence increases collaboration and provides fast flexible solutions, and that the opposite lacks coherence when someone is constantly away. It is more likely that you visit a colleague to discuss a task than it is to call and 'disturb' people at home. Personally, I see the workplace as a puzzle:  there is missing a piece when someone is gone.

 

Think carefully before travelling abroad on holiday
If you travel on holiday to an area which the Ministry of Foreign Affairs of Denmark advises against travelling to, you should be aware that this may have financial consequences.
The compulsory quarantine for the subsequent two weeks will be at your own expense, i.e. unpaid. This applies unless there are very special circumstances arguing for the opposite, or unless you have made an agreement in advance with your immediate supervisor that you will work from home during the quarantine period. If you contract COVID-19 during your travel, you will also lose the right to pay during illness. Read more about the rules on AU’s corona website and on the faculty’s website, or contact your HR partner Pia Lind Lunau Kristensen at pllk@au.dk / 87153523 / 51462717 if you are unsure of your situation. For those of you who are also employed at AUH, the rules are tightened, so you have a duty to inform your department management if you are considering traveling to risk areas. The reason for this is that you risk not exposing 'just' colleagues and partners, but also patients, citizens, clients and their relatives to unnecessarily increased risk of infection. Below is a link to the Central Denmark Region guidelines on foreign travel in 2020, ie not just during the summer holidays, but for the rest of 2020 (access requires RM log in): https://www.rm.dk/siteassets/om-os/organisation/koncern-hr/1.-ansattelses--og-lonforhold/5.-fravar---sygdom-orlov-og-arbejdsstandsning/corona-virus /faq---feriesporgsmal/2020-opdateret-06-15-retningslinjer-for-rejser-til-udlandet-i-2020.pdf As well as a link to the region's website with FAQ (also requires login): https://www.rm.dk/om-os/organisation/koncern-hr/lon--og-personaleforhold/retningslinjer/medarbejderforhold-i-forbindelse-med-coronavirus/faq---feriesporgsmal/

 

We tighten up on registration of research applications

Last year, a record pool of more than DKK 320 million was flowing into the Department of Clinical Medicine. It sounds amazing right away, and it is worth rejoicing, not least because the necessary external research funding represents your huge commitment and work effort. However, the truth is that the money is distributed to relatively few research environments and that some of you could well use a helping hand in the form of sparring or writing assistance. You will only be granted this help if I know what you are looking for and get yes and no to. And that is why you MUST prioritize registering fund applications in ReAp, which is the faculty's system for mapping all external research funding. ReAp is not, as anyone thinks, bureaucracy and registration for the sake of registration itself, but a management tool that will ultimately benefit you. Because if I can't prove with numbers and facts that a researcher needs to have a skilled scientific writer  - or need a mentor - well, then nothing happens. It can end up in a vicious cycle of bad applications that no one discovers.. So take the task with ReAp seriously and please note that DKK 100,000 is the departments lower limit for when to apply for an application in the system. Let me also emphasize that applications imposed on public overheads accruing to the Department of Clinical Medicine are a vital prerequisite for us to improve the conditions for all of you and ensure growth and more staff. Overhead is allocated as a percentage of public grants, and as employees you lose nothing.

 

New external website - presentation of you as researchers

Department management has decided to sharpen the Department of Clinical Medicine's research profile with a new English-language website. It will present selected research briefly and user-friendly to an external target group of foundations, trade unions and partners such as pharmaceutical companies.

In this connection, all of you who are professors, lecturers and deputies will have a new opportunity to present your research area appetizingly in English - at 300 entries. Of course with the opportunity to link to other relevant websites. If you want to be presented, you must complete and return the attached form. With the new website, the department gets a so-called resource site: a dynamic business card that appeals to research profiles we would like to recruit, external funds that pay the departments research, and partners we do not yet have. The website is therefore not for internal use. It also does not aim to mirror the hospital, which has its own website under the auspices of Central Denmark Region. On the other hand, the departments new website will present eight general research topics, which you will find yourself in:

 

· Liver and gut

· Cancer and hematology

· Neuroscience and psychiatry

· Women's health and pediatrics

· Heart and circulation

· Infection and Immunity

· Surgery and rehabilitation

· Endocrinology and metabolism

 

The themes do not cover everything, but they embrace relatively broadly and will profile the department more and better than the current external website https://clin.au.dk/, which flashes no research - and which we shut down when the new English-language site launches.

 

Department strategy for gender equality

Despite many debates about gender balance and culture, every fourth Danish professor is female, and we cannot accept that in 2020. The Department of Clinical Medicine has therefore initiated work that will lead to a long-term plan for how we get started to come out of this imbalance. Right now, the initiative lies in a group consisting of Head of Secretariat Linda Ibsen, vice-head of department Anne-Mette Hvas and clinical professor Ida Vogel, who in the fall will offer how we can tangibly support the academic careers of women researchers. You will hear more about this, because the group will need both inspiration and the opportunity to try out ideas. The departments strategy must be in line with the university's overall action plan for diversity and gender equality, which is in consultation until the end of June 2020. As you may have heard or read, one of the initiatives is a new requirement that scientific positions be re-opened if there are no women in the field of applicants. It has generated debate on, among other things, Twitter, although it has been a practice for several years, among other things at the University of Copenhagen.

 

Almost 150 external and clinical associate professors will be advertised in August

After the summer holiday, the Department of Clinical Medicine will advertise almost 150 clinical and external associate professors for occupation from the spring semester 2021. The vacancies will be published during August, and the application deadline will be September 15 - therefore you will receive the information now so that those of you who want to reapply , can make an application during the summer. Academic coordinators, chair professors (and others) are kindly asked to give the information to new obvious candidates who do not read our newsletter so that we get the widest possible field of applicants. The reason for the many and unfortunately slightly time-pressed entries is that approximately half of the idepartments almost 300 external and clinical lecturers expire by the end of January 2021. At the same time, as a result of the study revision, we change the basis of calculation so that the lecturers will be distributed on the basis of the number of Ph.D., confrontation hours, main supervisor on individual programs, oral examinations, written examinations, MCQ tasks, and OSCE tasks. This means that only at the beginning of August we have a definite overview of the exact number of associate professors to advertise at each department / regional hospital.

Any questions regarding the process should be addressed to special consultant Emil Jensen ej@clin.au.dk  or vice-head of education Niels Uldbjerg at uldbjerg@clin.au.dk

 

Did all laboratories get chemical risk assessment done?

All workplaces that handle, store or produce hazardous chemicals and products must, according to the rules of the Danish Working Environment Authority, carry out a kemisk risikovurdering, which sets out in writing where and how employees may be exposed to hazardous chemistry. The risk assessment was introduced by law last year, but the guidelines first came in January - and then coronavirus came and put everything on hold. Now we are on our way back to normal and hopefully this means that all relevant laboratories will be able to have chemical risk assessment put in place, so that we also have good control over your health and safety in this area. The departments daily occupational health and safety manager Tina Bach Aaen has reminded me that according to the rules, the training and instructions of new colleagues must be adapted not only to the individual department's specific work processes, but also to the individual employees. See more in vejledning from the Danish Working Environment Authority or contact Tina Bach Aaen at tina.bach.aaen@clin.au.dk .

 

Best regards,

Jørgen Frøkiær

Administrativt, Alle grupper, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Klinisk Medicin