Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev / Newsletter November 2017

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the department

05.12.2017 | Pernille Brink Csösz

For English version – see below

Kære alle

Det er igen blevet tid til lidt forskelligt nyt fra instituttet. Først vil jeg takke for de mange rørende mails, jeg modtog efter min besked om, at jeg til sommer stopper som institutleder. Jeg har ikke mulighed for at svare alle personligt, men I skal vide, at beskederne varmer hver og én. Forude er der dog otte måneder, hvor I med mig som institutleder har vigtige opgaver at løse. Nogle af dem omtaler jeg herunder.

Fokus på det interdisciplinære: Vi bliver 322 til forskermøde!

Jeg troede dårligt mine øjne og ører, men med mindre I har meldt jer til på skrømt, bliver vi 322 IKM-ansatte til The 1st Annual Research Meeting d. 14. november. Det vidner om overvældende interesse for at bruge tid på andres forskningsområder, og det er utrolig glædeligt.

Der er flere gode grunde til, at I også efter d. 14. afsætter tid til at udforske de ideer, der opstår, når indtrykkene fra fællesmødet har bundfældet sig. Vær også opmærksom på, om der kan opstå ideer til mulige forskningsprojekter, som kan udføres i EU-regi - og tag i så fald kontakt til mig.
EU-projekter er sammen med det interdisciplinære et område, vi kommer til at fokusere mere på i fremtiden, så det kommer I til at høre mere om.

Studerende på det forskningsrettede talentforløb skal ud og finde vejledere

Her i efteråret har I som forskere mulighed for at få en tidlig kontakt til nogle af de ekstraordinært talentfulde kandidatstuderende på Health. 16 af dem er lige optaget på det såkaldte forskningsrettede talentforløb, og de skal nu ud og finde vejledere i fagmiljøerne til deres forskningsprojekter. Måske har det jeres interesse?

Talentforløbet eller mere præcist ’det tværfaglige forskningsrettede forløb for særligt talentfulde kandidatstuderende’ er et nyt fakultetsinitiativ i form af et ekstracurriculært forløb på 30 ECTS-point. De 16 studerende er valgt blandt 28 ansøgere på baggrund af koordineringsudvalgets vurdering og et efterfølgende interview, og de studerende fordeler sig på medicin (ni studerende), sygepleje (to studerende), idræt (en studerende), folkesundhedsvidenskab (en studerende) og den sundhedsfaglige kandidatuddannelse (tre studerende).

En hovedvejleder skal have mindst en ph.d.-grad og være ansat på Health. Medvejledere kan være ph.d.-studerende på kandidatniveau og skal komme fra et andet institut end hovedvejlederen. En medvejleder behøver ikke være ansat på Health for at løfte opgaven. Som udgangspunkt skal de studerende på talentforløbet selv finde vejledere, og det er altså muligt, at I hører fra dem i den kommende tid.

For flere informationer kontakt venligst ph.d. og faglig koordinator på det forskningsrettede talentforløb Anja P. Einholm på ape@clin.au.dk / 93 50 84 08.

Hold øje med prisstigninger i De Kirurgiske Forskningslaboratorier!

Et lille antal kliniske forskere er ved en mailliste-fejl ikke blevet informeret om, at priserne for forsøg ved De Kirurgiske Forskningslaboratorier steg 1. juli. Især steg prisen for opstaldning af forsøgsgrise, nemlig fra 53 til 80 kroner pr dyr pr dag. For forskere med grise i langtidsstudier kan en sådan stigning ryste et budget, som er lagt på et andet grundlag – men altså i god tro. Birgitte Kousholt, der leder forskningslaboratorierne, har sammen med AU-IT identificeret de af jer, der røg af mailinglisten, da prisstigningen blev varslet i februar i år, og forskningslaboratorierne er nu i kontakt med de forskere, som ser ud til at blive påvirket. De bliver ikke straffet, men får sænket opstaldningsudgiften i samarbejde med forskningslaboratorierne, hvorefter de pågældende fra 1. januar skal følge den nye prisliste, som er trådt i kraft for alle andre.

For mig er det her anledning til at understrege, at I alle skal vænne jer til at tjekke priser løbende. Det har ingen været vant til, fordi sommerens prisstigning var den første i en lang årrække. Men I kommer desværre nok til at opleve flere prisstigninger hen ad vejen. De Kirurgiske Forskningslaboratorier arbejder nu på at gøre prislisten tilgængelig online med AU-adgangsbegrænsning, og indtil da kan I bede om den aktuelle prisliste via mail. Kontaktperson er Sidsel Lindberg Tefre på mailadressen slte@clin.au.dk
Nu vi er ved prisstigninger, skal I skrive jer bag øret, at forskningslaboratorierne 1. december genindfører brugerbetaling på grisetransporter retur til Påskehøjgård - dog kun hvis de finder sted efter klokken 14. De sene transporter faktureres fra julemåneden med 300 kroner eksklusive moms pr påbegyndt time. Transporterne skal som hidtil aftales i god tid med transportgruppen på Påskehøjgård via mailadressen paaskehojgaard@clin.au.dk

Det er aldrig for tidligt at lære ordentlig ledelse
16 lægestuderende afsluttede i starten af oktober det første tre-ugers kursus i lægelig ledelse, der bruger teamarbejde og design som redskaber til at igangsætte forandrings- og procesledelse. Jeg overværede kursisterne præsentere og evaluere de nyskabelser, som de har udviklet i teams for nogle af de afdelinger, der har studerende i klinikophold. Og hold da op, hvor de studerende tør udfordre vanen og de uhensigtsmæssige arbejdsgange!
Kurset er sat i gang af os selv og Region Midt i erkendelse af, at vi har gjort for lidt for at skabe interesse for området, selv om det er veldokumenteret, at det på en lang række parametre er væsentligt, at læger indgår i den organisatoriske ledelse af sundhedsvæsenet. Vores tilgang har været, at det er lærende organisationer og teamarbejdere, der er brug for, snarere end solister, der vil drive selv. Det kan der læses mere om i artiklen Lægestuderende lærer teaming som ledelsesværktøj – sundhedsvæsenet har ikke brug for små konger.
Nu er vores udfordring, at vi skal have kurset finansieret, så det kan fortsætte næste semester. Et tre ugers intensivt kursus i at samarbejde er en del dyrere end det nuværende obligatoriske sekstimers kursus på 4. semester af kandidatuddannelsen, der ikke overraskende batter for lidt. Kursusansvarlig har været læge og ph.d.-studerende i forandringsledelse, Marie Storkholm (Marie.storkholm@skejby.rm.dk / 61 26 38 49).

Husk at bruge mulighederne i IKM-CTU
Som kliniske forskere har I adgang til en håndfuld hjælpetilbud organiseret i IKM-CTU, vores egen Clinical Trial Unit. Nogle af jer benytter allerede muligheden for eksempelvis at få forskningsbudgetter vurderet kvit og frit af vores eksperter på AUH, men mange af jer gør det ikke. I er også en flok, der tager imod det gratis tilbud om to timers statistisk vejledning i forbindelse med kliniske forsøg fra core-faciliteten Biostatistical Advisory Service (BIAS), men også her kunne I være flere.
Det vurderer Helene Nørrelund, koordinator i IKM-CTU, og datamanager Jakob Hjort, der er særlig ansvarlig for REDCap. Sidstnævnte er det system, vi på instituttet benytter til at registrere, gemme og håndtere persondata i kliniske forskningsprojekter. Ifl. Jakob Hjort er der formentlig stadig lokale kliniske forskere, der ikke aner, at REDCap findes som nøglen til den nemme og hurtige forskningsproces. Når alt det er sagt, vil jeg benytte lejligheden til også at kreditere Jakob Hjort for en ualmindelig flot begyndelse. På de to år, hvor REDCap har været IKM’s hjælpetilbud, har 1000 forskere og samarbejdspartnere fra 800 forskningsprojekter fundet vej til systemet. Det kan Jakob godt være bekendt, hvis jeg skal udtrykke mig på jysk. Læs mere om REDCap og de øvrige hjælpetilbud i CTU på vores hjemmeside under Forskerstøtte – og læs artiklen 1000 brugere på to år kan ikke tage fejl, som tydeliggør, hvad I går glip af.

Tilskud fra ph.d.-skolen i forbindelse med fuldt eksternt finansierede stipendier vil ikke længere blive overført
Det har hidtil været kutyme på IKM, at forskergruppen i forbindelse med et fuldt ekstern finansieret PhD stipendium på trods af den fulde eksterne finansiering har fået overført 450.000 kr af tilskuddet fra forskerskolen.  Det kan desværre ikke længere gennemføres på grund af instituttets stigende udgifter til sygdom og barsel hos de PhD studerende. Fremover føler IKM sig derfor nødsaget til at beholde hele tilskuddet ved de fuldt eksternt finansierede PhD stipendier.

Skal vi forske mere i brugerinddragelse?
Brugerinddragelse skaber tilfredse patienter, uden at det koster tid og penge. Sådan lyder et vigtigt resultat i evalueringsrapporten om ’Det Brugerinddragende Hospital’, som postdoc Marianne Jørgensen og professor Kirsten Lomborg, begge Institut for Klinisk Medicin, publicerede for nylig. Mange af jer har været direkte eller indirekte involveret i projektet, der har kørt i to år på 18 afdelinger af Aarhus Universitetshospital i samarbejde med os selv og ViBIS, Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet.
Ud over voksende tilfredshed hos patienter og personale, har brugerinddragelse ført til nye, lettere arbejdsgange. Men nok så vigtigt, konkluderer Jørgensen og Lomborg, har vi brug for meget mere viden om, hvordan man meningsfuldt kan måle og dokumentere succeser med patienters selvbestemmelse. Det gælder især på afdelinger, hvor tallene er små, og kvantitative data derfor ikke giver stor mening. Kirsten Lomborg efterlyser direkte forskere fra miljøerne på Institut for Klinisk Medicin til at gå videre med den opgave. Læs mere i evalueringsrapporten og kast et blik på artiklen Brugerinddragelse skaber tilfredse patienter og koster ikke ekstra, som indeholder case-eksempler på arbejdet med at inddrage patienter med spiserørsforsnævring i mave-tarm-kirurgien og patienter med diabetes på Medicinsk Endokrinologisk Afdeling. Det er tankevækkende læsning, fordi vi som klinikere tydeligvis har tendens til at tro, at vi godt ved, hvad patienter ønsker, men det er altså langtfra altid tilfældet. Vi bliver også nødt til at begynde at inddrage patienterne/brugerne/borgerne i planlægningen af forskningsprojekter.  Det kan tænkes på mange måder, men begynd at overveje, hvordan det kan give mening.

/Kristjar

­


Dear all

Once again it is time for some news from the department. First of all, I would like to thank you for all the touching emails that I received after the news about me ending my Head of Department career summer 2018. I do not have the opportunity to answer everyone of you personally but I want you to know that I am deeply touched by all the warm and positive words I received. I am, however, still going to be here in 8 months and we have a lot of tasks to solve. Some of them I mention below.

 

Focus on the interdisciplinary: We will be 322 participants at the research meeting November 14!

I hardly believed my ears when I heard that 322 people have signed up for the 1st Annual Research Meeting on November 14. It shows an overwhelming interest in spending time on other people's research areas which I am very happy to see.

There are several good reasons why you should devote time to exploring the ideas that arise when the impressions of the joint meeting have settled. Also, be aware of the possible ideas for possible research projects that can be carried out in the European Union - and, if so, contact me. EU projects, together with the interdisciplinary, will be areas that will focus more on in the future, so you will hear more about it.

Students on the research-oriented talent course will need to go out and find supervisors

As researchers you have the opportunity this autumn to get an early contact with some of the extraordinarily talented graduate students at Health. 16 of them have just taken part in the so-called research-oriented talent course, and they are now seeking guidance in the academic communities for their research projects. Maybe it's in your interest?

The talent course or more precisely, the interdisciplinary research-oriented course for particularly talented graduate students, is a new faculty initiative in the form of an extracurricular course of 30 ECTS credits. The 16 students are selected from 28 applicants on the basis of the assessment committee's evaluation and a subsequent interview and the students are divided into medicine (nine students), nursing (two students), sport (one student), public health science (one student) and the health professional master's degree program (three students).

A main supervisor must have at least one PhD degree and be employed at Health. Co-supervisors may be graduate students and must come from a department other than the main supervisor. A counselor does not have to be employed on Health to lift the task. As a starting point, the students on the talent course must find guides themselves and it is possible that you will hear from them in the coming period. For more information please contact PhD. and academic coordinator of the research-oriented talent course Anja P. Einholm at ape@clin.au.dk  / 93 50 84 08.

 

Keep an eye on price increases in The Surgical Research Labs!

A small number of clinical researchers have due to a mail mistake not been informed that the prices for tests at the Surgical Research Laboratories increased on July 1. In particular, the price of housing experimental pigs rose from 53 to 80 kroner per animal per day. For researchers with pigs in long-term studies, such an increase may shake a budget which is laid on another basis - but in good faith. Birgitte Kousholt, leader of the research laboratories, has together with AU-IT identified those of you who was not on the mailing list as the price increase was announced in February this year and the research laboratories are now in touch with researchers who seem to be affected. It is vital that you all must get used to checking prices on a regular basis. Nobody has been used to it because this summers price increase was the first for a long time. But unfortunately, you will see more price increases along the way. The Surgical Research Labs are now working to make the price list available online with AU Access Limitation but until then you can ask for the current price list by email. Contact person is Sidsel Lindberg Tefre at the email address slte@clin.au.dk . Now that we are on the subject of price increases, you must notice that the research laboratories will reimburse the user charges on pig transports back to Påskehøjgaard - only if they take place after 14:00. Late transports are invoiced from the Christmas month with 300 kroner excl. VAT per commencement of the hour . As of now, the transports must be arranged in good time with the transport group at Påskehøjgård via e-mail paaskehojgaard@clin.au.dk .

 

It's never too early to learn proper leadership

16 medical  students completed the first three-week course in medical management at the beginning of October, using teamwork and design as tools for initiating change and process management. I watched the students present and evaluate the innovations they have developed in teams for some of the departments that have students in clinic stays.The course has been launched by ourselves and the Central Denmark Region in the midst of the recognition that we have done too little to create interest in the area, although it is well documented that it is important for doctors to be part of the organisational management of health care. Read more about it in the article Lægestuderende lærer teaming som ledelsesværktøj – sundhedsvæsenet har ikke brug for små konger. Now, our challenge is that we want the the course financed so that it can continue next semester. A three week intensive course of collaboration is a lot more expensive than the current compulsory six-hour course in the 4th semester of the master's degree program, which is not surprisingly too little. Course coordinator has been doctor and PhD student in change management, Marie Storkholm (Marie.storkholm@skejby.rm.dk  / 61 26 38 49).

 

Remember to use the possibilities in IKM-CTU

As clinical researchers, you have access to a handful of help services organised in IKM-CTU, our own Clinical Trial Unit. Some of you already use the opportunity, for example, to have research budgets assessed free of charge  by our experts at AUH but many of you do not. You are also a group of researchers who accept the free offer of two-hour statistical guidance for clinical trials from the Biostatistical Advisory Service (BIAS) core facility but here there is also room for more, estimates Helene Nørrelund, coordinator of IKM-CTU and data manager Jakob Hjort who is responsible for REDCap. The latter is the system we use to register, store and handle personal data in clinical research projects. According to Jakob Hjort there are probably still local clinical researchers who do not know that REDCap is the key to an easy and rapid research process.  I will use this opportunity to credit Jakob Hjort for an unusually nice beginning. In the two years where REDCap has been IKM's backup offer, 1000 researchers and collaborators from 800 research projects have found their way to the system. Read more about REDCap and the other CTU back up offers on our website under Forskerstøtte - and read the article 1000 brugere på to år kan ikke tage fejl.


Should we research more in user involvement?

User involvement creates satisfied patients without costing time and money. This is an important result in the evaluation report on 'The user-involving Hospital', which postdoc Marianne Jørgensen and Professor Kirsten Lomborg, both Department of Clinical Medicine, recently published. Many of you have been directly or indirectly involved in the project, which has been running for two years in 18 departments of Aarhus University Hospital in collaboration with IKM and ViBIS, the Knowledge Center for User Involvement in Health Care.

In addition to growing satisfaction in patients and staff, user involvement has led to new, easier workflows. But equally important, concludes Jørgensen and Lomborg, we need much more knowledge about how to meaningfully measure and document successes with patient self-determination. This is especially seen in departments where the numbers are small and quantitative data therefore does not make sense. Kirsten Lomborg urges researchers from the environments at the Department of Clinical Medicine to continue with the task. Read more in evalueringsrapporten and take a look at the article Brugerinddragelse skaber tilfredse patienter og koster ikke ekstra, which includes case-examples of the work involving patients with esophagus coarctation in gastrointestinal surgery and patients with diabetes at the Department of Endocrinology and Internal Medicine. It is thoughtful reading because we as clinicians obviously tend to think that we know what patients want but that is far from always the case. We also need to start involving patients / users / citizens in planning research projects. It can be thought of in many ways, but start to consider how it makes sense.

 

/Kristjar

Kristjar SkajaaInstitutleder / head of department7845 9000kristjar.skajaa@clin.au.dk

Administrativt, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Klinisk Medicin, Alle grupper