Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev / Newsletter September 2017

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the department

11.09.2017 | Pernille Brink Csösz

Kære alle

Så er vi på banen igen. Der sker store ting og sager !

Ny struktur i IKM ??

Som bekendt ændrer AUH ledelsesstruktur fra 1. oktober 2017, idet centrene nedlægges. IKM’s ledelsesstruktur er jo opbygget parallelt med centerstrukturen med de koordinerende kliniske lærestolsprofessorer som viceinstitutledere i hvert sit center og med en vægtig samarbejdsrelation til centerledelsen. Nedlæggelsen af centrene vil derfor afstedkomme en ændring af IKM’s fremtidige ledelsesstruktur. Den kliniske lærestolsprofessor har fortsat og uforandret en central og afgørende rolle på afdelingsniveau. Jeg har derfor til hensigt snarest at indkalde alle lærestolsprofessorerne til et fællesmøde med dialog om ønsker/behov til en fremtidig ledelsesstruktur i IKM.  I hører nærmere om tid og sted.

Forskermøde på tværs: Tilmeld jer senest 15. september!

Inspireret af biomedicins pizzamøder inviterer Institut for Klinisk Medicin nu til forskermøde på tværs af discipliner. Arrangementet The 1st Annual Research Meeting finder sted på Aarhus Universitetshospital d. 14. november sidst på eftermiddagen. Tilmelding skal ske nu (senest 15. september), og argumenterne ligger lige for. Vi er det store bygningsløse institut, hvor spredningen i geografi og forskningsområder gør det svært at være orienteret om hinandens forskning. Samtidig er der kolleger, I ikke har en chance for at møde i hverken formelle eller uformelle sammenhænge. Begge dele er uhensigtsmæssigt i en virkelighed, hvor det tværfaglige og interdisciplinære kaster mange af de væsentligste forskningsresultater af sig.

Dekan Lars Bo Nielsen, som i øvrigt deltager som vores gæst, formulerede som nyansat behovet for det tværfaglige med ordene: ”Man siger, at en fremmed er en ven, du ikke har mødt endnu, og på samme måde kan en fremmed forsker være en sparringspartner, du ikke vidste, at du havde brug for.” Den ånd vil jeg ønske, at vi mødes i ved The 1st Annual Research Meeting.

Som det fremgår af linket, er de indbudte oplægsholdere fem seniorforskere, og det er nu op til jer i miljøerne at byde ind med forslag til tre minutters flash talks- og posterpræsentationer. Hvordan og hvornår fremgår af opslaget. Eventuelle spørgsmål til arrangementet kan rettes til sekretariatsleder Linda Ibsen på libs@clin.au.dk / 78 45 90 02.

Nye udviklingskurser for postdoc’er og adjunkter

I oktober lancerer universitetet et nyt karriereinitiativ målrettet forskere i vækstlaget og deres faglige udvikling. Et af elementerne er et kursusprogram, som udbydes på tværs af fakulteterne, med gratis kurser i bl.a. projektledelse, strategisk fondsansøgning, medietræning og karrierevejledning – alt sammen målrettet postdoc’er, adjunkter og adjunkter i tenure track. For flere informationer og tilmelding – klik her:
http://talent.au.dk/phd/career/junior-researcher-course-programme/

Bag kursusrækken står ’junior researcher development programme’, der pt hører under talentudviklingsenheden i AU Forskning og Eksterne Relationer. Opklarende spørgsmål bedes rette til specialkonsulent Stine Birk Kristensen fra talentudviklingsenheden (stinebk@au.dk / 87 15 25 59 eller 25 56 37 42).

Hjælp og inspiration til bedre fondsansøgninger

Institut for Klinisk Medicin har udviklet en ny, intern hjemmeside, Hjælp til bedre fondsansøgninger, der samler instituttets hjælpetilbud og retningslinjer, så I kun behøver lede ét sted. Det gælder, hvis I fx er usikre på, hvornår jeres lærestolsprofessor kan finde en intern reviewer, hvilke muligheder ph.d.-studerende har, hvordan man gebærder sig ved EU-ansøgninger, eller hvad Forskningsstøtteenheden bidrager med. Desuden prøver vi med en simpel nedtælling til deadline at skabe overblik over tidsfrister for bl.a. ReAp, inddragelse af projektøkonomer og underskrift hos mig (se underpunktet Planlæg jeres tid).

Vi har oprettet hjemmesiden, fordi ekstern funding er et grundvilkår og dermed et ’must win battle’ for forskningen, om vi kan lide det eller ej. Også derfor bør I se den korte video med en af fakultetets topforskere, Anders Nykjær. Han har gjort det til en vane at søge input, ikke bare fra de oplagte nærmeste forskerkolleger, men fra en bred vifte af mennesker - og mon ikke der er inspiration at hente? Hjemmesiden er ved at blive oversat til engelsk (videoen får undertekster), så også udenlandske forskere får adgang til overblik og hjælpemuligheder.

Hvis I selv har erfaringer, der med fordel kan deles, eller andre relevante input til hjemmesiden, så kontakt enten mig eller min kommunikationspartner, Nanna Jespersgård (nj@au.dk / 93 50 85 24).

Bedre undervisning i ambulatorierne – I får besøg

De kliniske lektorer på AUH og regionshospitalerne får i efteråret og vinteren hjælp fra instituttet til at forny og udvikle studenterundervisningen i ambulatorierne. Det sker ved en række workshops under fællestemaet ”Ambulant fokus”, hvor kursuslederne fra kandidatsemestrene kommer ud og indleder udviklingsarbejdet med korte, indledende oplæg til inspiration. Herefter drøfter I sammen, hvad der skal ske med jeres praktiske undervisning og de eksaminatoriske klinikker i en tid, hvor sygehusbehandling bliver stadig mere ambulant.

Målet er, at afdelingerne bruger workshoppen til at udvikle en brugbar model for, hvordan studenterne organisatorisk og pædagogisk kan inddrages mere i ambulatorierne. Jeg deltager selv i introduktionen til oplæg og workshops, hvor nøgleordene bliver samarbejde og fordybelse – det glæder jeg mig til!
De fem besøg er programsat til Viborg: 31. oktober 12.30-15.30 / Randers: 2. november 9.00-12.30 / Horsens: 8. november 9.00-12.30 / Vest: 8. december 9.30- 13.15 / AUH: januar 2018 – nærmere besked følger.
Spørgsmål til ”Ambulant fokus” kan rettes til sekretariatets specialkonsulent Emil Jensen på ej@clin.au.dk / 78 45 90 03 eller professor Jesper Stentoft på jespsten@rm.dk / 78 46 79 26 eller 78 46 71 35.

Fremover skal I selv betale for bedømmelser

Forskere og hospitalsafdelinger vil i fremtiden blive faktureret for udgiften til bedømmelse af 100 pct. eksternt finansierede forskerstillinger – en udgift som instituttet i øjeblikket afholder. Det gælder både, hvis stillingen er finansieret af en afdeling eller en ekstern fond. Og det gælder for stillinger, der finansieres af midler, der ligger på et projekt på Aarhus Universitet, såfremt der ikke fra bevillingsgiveren er givet overhead-midler til instituttet.
Beslutningen om den nye praksis for betaling er truffet af den samlede lederkreds ved Institut for Klinisk Medicin og dekanen. Begrundelsen er alene instituttets trængte økonomi, for selvfølgelig er vi alle glade for, at I som forskere er så gode til at skaffe eksterne midler.
Eventuelle praktiske spørgsmål kan rettes til AC-fuldmægtig Maria Bøndergaard Røjkjær i sekretariatet på mbr@clin.au.dk / 78 45 90 04.

Opbakning fra Cochrane til arbejdet for bedre dyreforsøg
AUGUST-netværket på Institut for Klinisk Medicin har fået indirekte opbakning fra ingen ringere end Cochrane til arbejdet med forbedring af systematiske reviews ved prækliniske dyreforsøg. Det videnskabelige netværk har givet ’The Cochrane-Reward second prize for reducing waste in research’ til hollandske SYRCLE, som er en af de førende internationale forskningsgruppe inden for feltet prækliniske litteraturstudier.

Prisen overrasker, fordi prækliniske dyreforskning ikke hidtil har haft særlig bevågenhed fra Cochrane, som mange af os mest forbinder med ’Cochrane reviews’ af kliniske forsøg. Men som alle ved, giver man priser til det, man gerne vil have mere af, og på den måde er Cochraneprisen også en fjer i hatten til universitetsdyrlæge Birgitte Kousholt og professor Gregers Wegener, der står i spidsen for det hjemlige pionerarbejde. Birgitte Kousholt kan samtidig glæde sig over, at hun allerede i foråret fik tilknyttet professor Merel Ritskes-Hoitinga, der står i spidsen for SYRCLE, som gæsteprofessor på Institut for Klinisk Medicin. Merel Ritskes-Hoitinga er her i efteråret på besøg i Aarhus, hvor hun – nu med en prestigefuld pris – hjælper med at opbygge og strukturere AUGUST, som er en forkortelse for ’Aarhus University Group for Understanding Systematic reviews­­ and metaanalyses in Translational preclinical science’.

Det glæder mig, at Cochrane anerkender nødvendigheden af at højne prækliniske dyrestudier, og jeg glæder mig mindst lige så meget over vores egen evne til at gå foran med upopulære, men nødvendige forandringer. Problemstillingen med uholdbare litteraturanalyser og deres indvirkning på forskningsresultater er tidligere beskrevet i artiklen Bedre dyreforsøg kræver holdbare litteraturanalyser på IKM’s hjemmeside. Her forklarer Birgitte Kousholt og Gregers Wegener, hvad AUGUST arbejder med og hvorfor.

Forsinket udflytning – også for forskningen
Udflytningen af en række kliniske afdelinger blev i sommerens løb sat på stand by på grund af tekniske problemer med udsugning på operationsstuer. Da klinik og forskning er tæt sammenfiltrede, venter vi også med at flytte forskningen ved Lever Mave Tarmsygedomme, Ortopædkirurgi, Diabetes og Hormonsygedomme, OP Intensiv og Center for Akutforskning. På AUH er den generelle udmeldte prognose ’i januar’, men det kan også blive før eller efter. De implicerede briefes selvfølgelig, så snart en endelig tidsplan er kendt, og indtil da fortsætter arbejdet med at gøre vores lokaler og inventar parat i Skejby. Jeg beklager uvisheden og er ganske som jer ærgerlig over de praktiske problemer, forsinkelsen medfører. Spørgsmål til flytningen bedes som altid rettet til koordinator Filippo Peder D’Andrea på 61 26 52 15 / filippo@clin.au.dk

Oprydning i De Kirurgiske Forskningslaboratorier: skal det gemmes eller ud?
De Kirurgiske Forskningslaboratorier er i gang med en større nødvendig oprydning, som betyder, at de af jer, der har apparatur og andet forskningsudstyr opmagasineret, må tage stilling til, hvad der skal ske med tingene. Skal de gemmes, afhændes til nogle andre, eller må de smides væk?

Situationen i De Kirurgiske Forskningslaboratorier er, at der gennem mange år er blevet gemt og lagret så meget forskelligt udstyr, at det efterhånden kniber med både plads og overblik. Det har været anledning til en gennemgribende oprydning – i første omgang koncentreret om det apparatur, der er opmagasineret på depoter/gange/operationsstuer/i køleskabe og printerrum.

Hvis I har udstyr stående, vil jeg derfor bede jer skrive til Sidsel Lindberg Tefre på mailadressen slte@clin.au.dk senest fredag den 17. november. Oplys hvad I har, hvor det står, og hvad der skal ske med tingene. Efter skæringsdatoen vil resterende udstyr, som ikke tilhører Det Kirurgiske Forskningslaboratorium, blive smidt ud.

Fotografering til jeres PURE-profiler ’on location’

Mange af jer mangler foto eller har foto af ældre dato i PURE-profilerne, og derfor igangsætter fakultetet nu en besøgsrunde, hvor AU’s fotograf Lars Kruse tilbyder at tage nye portrætbilleder, næsten uden at I behøver forlade kontoret. Hos os på IKM ligger besøgene fredag d. 6. oktober (Skejby),  torsdag d. 2. november (Nørrebrogade), mandag d. 6. november (Psykiatrien i Risskov) samt torsdag d. 9. november (MarselisborgCentret). Tidspunkter og vilkår for fotografering fremgår af denne oversigt på Healths medarbejderside.


Få ved samme lejlighed opdateret kontaktoplysninger (gerne med mobiltelefon), så kolleger og journalister kan få fat på jer. Hvis teknikken volder problemer, så spørg jeres persondataredaktør eller skriv til health.webredaktion@au.dk for hjælp.

/Kristjar


Dear all

We are back on track. Great and exciting things are happening!

New structure at the Department of Clinical Medicine?

As you know, AUH changes the management structure from October 1. 2017 as the centres are closed down. Department of Clinical Medicine's management structure is built up in parallel with the structure of the centres with the professors centre chairs as deputy department heads in each centre and with a compelling collaborative relationship with the centre management. The discontinuation of the centres will therefore give rise to a change of Department of Clinical Medicine's future management structure. The professors centre chairs has a continued and unchanged central and crucial role at department level. I therefore intend to call in all professors and chairs as soon as possible to a joint meeting with a dialogue on the wishes/needs for a management structure at the Department of Clinical Medicine. You will hear more about time and venue.

 

Research meeting across: Sign up no later than September 15

Inspired by the pizza meetings at the Department of Biomedicine the Department of Clinical Medicine now invites you to participate at a research meeting across disciplines. The 1st Annual Research Meeting will take place on November 14 at the Aarhus University Hospital late afternoon. Registration must be done now (no later than September 15) and the arguments are equal. We are the large building less department where the spread in geography and research areas makes it difficult to be informed about each other's research. At the same time there are colleagues you do not have the chance to meet in either formal or informal contexts. Both are unsuccessful in a reality where interdisciplinary and the cross-disciplinarity create important research results.

Dean Lars Bo Nielsen participates as our guest. He formulated as a new employee the need for interdisciplinarity with the words: "They say that a stranger is a friend, you have not met yet, and in the same way a foreign researcher could be the sounding board, you didn't know that you needed." As appears from the link, the invited speakers are five senior researchers, and it is now up to you in the environments to come up with suggestions for a three-minute flash talk and poster presentations. How and when you can see from the link above. If you have any questions regarding the event, please contact Linda Ibsen, Head of Secretariat at libs@clin.au.dk  / 78 45 90 02.

New development courses for postdocs and adjuncts

In October, the University launches a new career initiative targeted researchers. One of the elements is a course program offered across faculties with free courses in, among other things, project management, strategic fund application, media training and career guidance - all targeted postdocs, adjuncts and adjuncts in tenure track. For more information and registration - click here: http://talent.au.dk/phd/career/junior-researcher-course-programme/

Behind the course is the junior researcher development program, which currently belongs to the talent development unit in AU Research and External Relations. Clarifying questions should be addressed to special consultant Stine Birk Kristensen from the talent development unit (stinebk@au.dk  / 87 15 25 59 or 25 56 37 42).

Better education in the outpatient clinics - You receive a visit

Clinical lecturers at AUH and regional hospitals receive help from the department in autumn and winter to renew and develop student education in the outpatient clinics. This is done by a series of workshops under the joint theme "Ambulant Focus", where the course leaders from the Master's Degrees come out and start the development work with a short  introductory and inspiration. Then you will discuss what will happen to your practical teaching and the examining clinics at a time when hospital treatment is becoming more and more outpatient.

The aim is that the departments use the workshop to develop a useful model for how the students can be more organisationally and educationally involved in the outpatient clinics. I will be participating in the introduction to the presentations and workshops where the keywords are collaboration and immersion - I am looking forward to it! The five visits are scheduled for Viborg: October 31 - 12.30-15.30 / Randers: November 2 - 9.00-12.30 / Horsens:  November 8 - 9.00-12.30 / West: December 8 9.30-13.15 / AUH: January 2018 - Further notice follows .

Questions for "Ambulant Focus" can be directed to Emil Jensen at ej@clin.au.dk  / 78 45 90 03 or Professor Jesper Stentoft at jespsten@rm.dk  / 78 46 79 26 or 78 46 71 35.

In the future, you will have to pay for assessments

Researchers and hospital departments will in the future be billed for the cost of assessing 100 per cent. externally funded research positions - an expense currently held by the department. This applies both if the position is funded by a department or an external fund. And this applies to positions financed by funds on a project at Aarhus University, unless the grantor has given overhead funds to the department. The decision on the new practice for payment has been made by the entire management team at the Department of Clinical Medicine and the Dean. The reason is only the needy economy of the department.

Any practical questions can be addressed to the Maria Bøndergaard Røjkjær in the secretariat at mbr@clin.au.dk  / 78 45 90 04.

Cochrane support for work for better animal testing

The AUGUST-netværket at the Department of Clinical Medicine has received indirect support from none other than Cochrane for the work on improving systematic reviews for preclinical animal testing. The scientific network has given 'The Cochrane-Reward second prize for reducing waste in research' to Dutch SYRCLE, which is one of the leading international research groups in the field of preclinical literature studies.

The price is surprising because preclinical animal research has not so far been given much notice from Cochrane as many of us mostly associate it with Cochrane reviews of clinical trials. The Cochran Prize is a feather in the cap of university veterinarian Birgitte Kousholt and Professor Gregers Wegener who are at the head of the domestic pioneer work. Birgitte Kousholt is pleased to announce that she was already affiliated with Professor Merel Ritskes-Hoitinga who is in charge of SYRCLE as guest professor at the Department of Clinical Medicine. Merel Ritskes-Hoitinga is here in the autumn visiting Aarhus where she – now with a prestigious price - helps build and structure AUGUST which is an abbreviation for the Aarhus University Group for Understanding Systematic reviews and meta-analysis in Translational preclinical science.

I am pleased that Cochrane acknowledges the need to raise preclinical animal studies. The problem with unreliable literature analyses and their impact on research results is described earlier in the article Bedre dyreforsøg kræver holdbare litteraturanalyser on IKM's website. Here, Birgitte Kousholt and Gregers Wegener explain what AUGUST is working with and why.

Delayed relocation - also for research

The relocation of a number of clinical departments was put on hold during the summer due to technical problems with exhaust ventilation in operating rooms. As clinics and research are closely intertwined we will also be waiting to move research on liver, stomach, intestinal diseases, orthopaedic surgery, diabetes and hormone diseases, OP intensive and emergency research. At AUH, the general forecast is 'in January', but it may also be before or after. The implicated will of course be briefed as soon as a final schedule is known and until then the work will continue to make our premises and fixtures ready in Skejby. I apologise for the uncertainty and I am also quite frustrated of the practical problems caused by the delay. Questions regarding moving should always be directed to Filippo Peder D'Andrea at 61 26 52 15 / filippo@clin.au.dk .

Cleanup at the Surgical Research Labs: Should it be stored or thrown away?

The Surgical Research Laboratories are in the process of a much necessary cleanup which means that those of you who have equipment and other research apparatus stored at the lab will need to take a stand. Should the items be saved, sold to someone else or should they be thrown away?

The situation in the Surgical Research Laboratories has been the same for many years. Things have been stored throughout the years and now it is too much. There is now a need for a thorough cleanup - initially focused on the equipment stored in depots / corridors / operating rooms / in refrigerators and printer rooms. If you have equipment I would therefore like to ask you to write to Sidsel Lindberg Tefre at e-mail slte@clin.au.dk  no later than Friday November 17. Explain what you have, where it is and what's going to happen to it. After the cut-off date remaining equipment which does not belong to the Surgical Research Laboratory will be discarded.

Photography for your PURE profiles 'on location'

Many of you are missing a photo or have a photo of older date in your PURE profile. The Faculty is now launching a visit round where AU's photographer Lars Kruse offers to take new portraits almost without leaving the office. The visits on IKM are placed on Friday October 6 (Skejby), Thursday November 2 (Nørrebrogade), Monday November 6 (Psychiatry in Risskov) and Thursday November 9 (MarselisborgCenter). Timing and terms of photography can be found in this overview on oversigt på Healths medarbejderside.

At the same time please update contact information (e.g. mobile phone number) so colleagues and journalists can catch up with you. If the technique is causing problems ask your personal data editor or write to health.webredaktion@au.dk  for help.

Help and inspiration for better grant applications

The Department of Clinical Medicine have launched a new website for our researchers “Improving your grant applications”.  The website gathers all our guidelines and information on where to find further assistance and it also describes what to do if you are applying for an EU programme, which options PhD students have, when your professor and chair can help find an internal reviewer and what the Research Support Office can help with. It also includes an ideal timeline for applications including the deadlines for ReAp involving the project finance administrator and getting my signature among other things.

The website has been made because external funding is crucial as well as a ‘must win battle’ for the research whether we like it or not. We recommend that you watch the short video with one of the faculty’s top researchers Anders Nykjær. He has made a habit out of getting input from fellow researchers and not only the obvious ones but from a wide range of people – we hope his experience will inspire you. The website is in Danish with an English PDF version soon available and the video will also be texted in English so that our international researchers can find the relevant information as well.

If you have any experience you would like to share or other relevant input for the website please contact me or my communication partner Nanna Jespersgård (nj@au.dk / 93508524).

/Kristjar

Kristjar Skajaa
Institutleder / head of department
7845 9000
kristjar.skajaa@clin.au.dk

Administrativt, Alle grupper, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Klinisk Medicin