Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev 18 fra Institutlederen

Kære alle! Så kom maj, du søde milde – solen, varmen og nyhedsbrevet.

09.05.2018 | Siri Beier Jensen

INTERNT PÅ INSTITUTTET
Håndtering af databeskyttelsesforordningen på IOOS
Den nye databeskyttelsesforordning træder som bekendt i kraft d. 25. maj i år, og den får naturligvis også betydning for vores undervisning, forskning og klinikdrift. Grundlæggende er den nye forordning ikke meget anderledes end den gamle datalov, men fremadrettet skal flere procedurer beskrives, dokumenteres og sættes i system. Forordningen har selvfølgelig også implikationer bagudrettet, og derfor skal vi rydde op i eventuelle gamle og uddaterede data og sikre de nødvendige databehandleraftaler.

Den største knast hos os er nok vores studerendes (altså ikke-ansattes) adgang til klinikdata. Det er en gråzone, som lovgivningen ikke helt tager højde for, og som vi arbejder på at finde en løsning på. Vi har nedsat en arbejdsgruppe på instituttet, som udarbejder IOOS-retningslinjer vi kan støtte os til, når vi skal efterleve databeskyttelsesloven på IOOS. I arbejdsgruppen sidder: Klinikleder Ole Hovgaard, lektor Jens Munk Heidmann, institutsekretariatsleder Mariann Bøje, viceinstitutleder for forskning og talent Lene Baad-Hansen og jeg selv som institutleder og overordnet ansvarlig for at IOOS opfylder kravene til databeskyttelse.

Databeskyttelsesforordningen er tema på vores næste videndelingsmøde, se nærmere detaljer nedenfor. Derudover kan du følge med på AU’s hjemmeside, der er oprettet til formålet:  au.dk/databeskyttelse eller læs mere i artiklen ’Forskning og databeskyttelsesforordningen – hvad gør vi på Health? Jens Munk Heidmann, der også er vores repræsentant i Fakultetets Informationssikkerhedsudvalg (FISU), kan kontaktes, hvis der er konkrete spørgsmål, som ikke bliver besvaret i arbejdsgruppens retningslinjer eller på universitetets hjemmeside.

Videndelingsmøde tirsdag d. 22. maj kl. 15 om databeskyttelsesforordningen
Husk vores næste videndelingsmøde tirsdag d. 22. maj kl. 15.00-15.30 i auditorium 1. Denne gang vil databeskyttelsesrådgiver på Aarhus Universitet, Michal Lund Kristensen, kort og generelt gennemgå databeskyttelsesforordningens betydning på Aarhus Universitet, hvorefter Health’s databeskyttelseskoordinator Jakob Hjort fra Institut for Klinisk Medicin kort vil gennemgå arbejdet med databeskyttelse på Health. Alle oplæg fra tidligere videndelingsmøder ligger på vores medarbejderside, så du kan genopfriske eller holde dig orienteret, selv om du ikke var med til videndelingsmødet.

Forskningsstrategien – hvor langt er vi?
Ét af vores mål i år er at få udarbejdet en institutspecifik forskningsstrategi i lighed med de andre institutter på Health. Nogle har spurgt, hvad vi egentlig skal med den. Forskningsstrategien skal være med til at udpege fælles mål og en samlet retning for forskningen på IOOS, så instituttet fremstår stærkt og som en enhed, og så vi kan understøtte hinanden og styrke forskning af højest internationale kvalitet og gennemslagskraft.

Strategiarbejdet betyder ikke, at vi kun kommer til at satse på enkelte fagområder, og at forskningsfriheden på instituttet knægtes, men at vi tager udgangspunkt i de strategier, som alle vores forskere har for deres arbejdsfelt, og får synliggjort vores styrker, og hvor vi vil hen med det. Vi har stadig en fuld forskningsbaseret tandlægeuddannelse, der skal dækkes, og vi har forskere med gode idéer, der kan og skal undersøges. Ikke desto mindre er vi i en tid, hvor eksempelvis ekstern finansiering er nødvendig, og hvor konkurrencen om de dygtigste medarbejdere skærpes. Derfor er det afgørende, at vi synliggør, hvad vi kan overfor omverdenen.

I forskningsstrategigruppen har vi nedsat en lille arbejdsgruppe, som står for at udarbejde første udkast til hvilke overordnede forskningstemaer, der skal indgå i forskningsstrategien. I denne arbejdsgruppe sidder professorerne Ann Wenzel, Peter Svensson og Dorte Haubek sammen med viceinstitutleder for forskning og talent Lene Baad-Hansen og jeg selv. Første udkast til overordnede forskningstemaer diskuteres derefter i forskningsstrategigruppen i maj, og endelig skal forslaget i en kort høring i hele forskergruppen og hos dekanatet.

Efter sommerferien arbejder vi videre med hele forskningsstrategien og nedsætter mindre udvalg, der skal arbejde med hhv. en understøttende finansieringsstrategi og en rekrutterings-/fastholdelsesstrategi for videnskabelige medarbejdere.

Vores forskningsstrategi skal spille sammen med fakultetets og universitetets strategi og hænge sammen med visionen for IOOS. Arbejdet med forskningsstrategien følges tæt af prodekan for forskning Ole Steen Nielsen og dekan Lars Bo Nielsen. Har I spørgsmål til arbejdet med forskningsstrategien, så kontakt Lene Baad-Hansen, der står i spidsen for arbejdet.

Barselsvikar på projektøkonom-posten
Vores projektøkonom Thomas Poulsen er gået på barsel, og derfor siger vi velkommen til Martin Gissel Jensen, der overtager den økonomiske administration af de eksternt finansierede projekter for delregnskab 4 og/eller delregnskab 5. I praksis betyder det bl.a., at spørgsmål til de konkrete projekter samt fakturaer i IndFak og afregninger i AURUS skal sendes til godkendelse hos Martin, som kan kontaktes på tlf. 93 52 11 46 eller email: martin.gissel@au.dk.

Rettelse til beskrivelse af den tværgående ledelse
I sidste nyhedsbrev skrev jeg, at leder af forskningslaboratoriet, David Kraft, er en del af forskningsstrategigruppen. Det var en fejl og det beklager jeg. David Kraft sidder i den tværgående ledelse, og refererer som leder af forskningslaboratoriet til viceinstitutleder for forskning og talent, Lene Baad-Hansen. ____________________________________________________________________________________

UDDANNELSE, UNDERVISNING OG FORSKNING
Flotte rekrutteringsfilm fra tandplejeruddannelsen – del gerne
Vi har fået bevilget strategiske midler til to korte rekrutteringsfilm for tandplejeruddannelsen, som studieleder for tandplejer- og klinisk tandteknikeruddannelserne, Lene Meilstrup Martinussen, har været tovholder på. Målet er at få de rigtige studerende ind på uddannelsen og mindske frafaldet. Begge film ligger på AU’s bachelorguide – film nr. 2 ligger under fold-ud-menuen ’karriere’. I er meget velkomne til at dele filmene i jeres netværk på sociale platforme (særligt jer, der har tråd i de unge), så filmene kan komme ud og leve hos målgruppen.

IOOS dimissionshøjtidelighed
I år afholder vi for første gang fælles dimissionshøjtidelighed for alle vores uddannelser. Vores færdiguddannede tandlæger, tandplejere, kliniske tandteknikere, og tandklinikassistenter bliver fejret i Aulaen med festtale af dekanen, musik og lykønskning af alle dimittender, samt underskrivelse af løfteprotokol for tandlægerne. Dimissionen afholdes torsdag d. 28. juni kl. 9-11. I vil høre nærmere, når alle detaljer er på plads.

Hjælp og IT-support i undervisningslokalerne
I alle vores undervisningslokaler er der et telefonnummer til fakultetets IT-afdeling. Det skal vi fremover bruge, hvis IT-udstyret driller, og der er brug for hjælp. Supportopgaver i undervisningslokalerne hører til hos IT-afdelingen, og IT-afdelingen har dette som førsteprioritet og står derfor klar med hjælp både over telefonen og i lokalet, hvis der er problemer.

Programmet for årets sommerskole – gratis deltagelse for IOOS-medarbejdere Programmet for IOOS-sommerskolen, som løber af stablen d. 14.-16. august 2018, er klar og byder i år på 14 spændende kurser – heraf er 10 helt nye – for hele tandplejeteamet. Programmet kan ses på sommerskolens hjemmeside. Igen i år er det muligt for IOOS-medarbejdere at deltage gratis i kurserne i det omfang, der er plads. I kan forhåndstilmelde jer kurserne ved at sende en mail til sekretær Grete Pedersen på grete.pedersen@au.dk. Tilmeldingsfristen er 7. juni 2018 – I får besked i uge 25 om, hvorvidt der er plads på det ønskede kursus. ____________________________________________________________________________________

NYT OM NAVNE
Guldnål til professor Flemming Isidor
Professor Flemming Isidor, Sektion for Protetik, har som æresmedlem af Tandlægeforeningen fået en guldnål med foreningens logo. Nålen blev overrakt ved åbningsceremonien for Tandlægeforeningens Årskursus i midten af april.

Forskningsårsstuderende Mads Hagen Pedersen vinder Dentsply-konkurrencen
En af vores forskningsårsstuderende, Mads Hagen Pedersen, vandt med sin posterpræsentation The Dentsply Sirona Student Clinician Research Program-konkurrencen ved Tandlægeforeningens Årskursus. Mads Hagen Pedersen forsker i langtidsfølgerne efter koronektomi med klinisk professor Sven Erik Nørholt som hovedvejleder. Mads var oppe imod 14 andre unge forskere fra Holland samt de baltiske og nordiske lande. Med førstepladsen og æren følger også deltagelse i American Association of Dental Research (AADR) i Vancouver i 2019. Tillykke!

Stor bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond – Sundhed og Sygdom til parodontologisk forskning
Professor Rodrigo López, Sektion for Parodontologi, har modtaget en stor forskningsbevilling på 786.490 kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) til projektet: ”Effects of antimycotics on Candida associated refractory severe periodontitis - A randomized controlled clinical trial” – flot!

Indskrivning af tandlæge Olesya Svystun til fuldt ph.d.-stipendium i radiologi
Tandlæge Olesya Svystun har fået indskrivning til et fuldt ph.d.-stipendium med projektet: ”Effect of patient motion during 2D and 3D radiographic examination of the skull on image artefacts and cephalometric measurements” med lektor Rubens Spin-Neto som hovedvejleder. Tillykke!

Fuldt finansieret ph.d.-stipendium til endodontisk forskning
Tandlæge Luise Jungnickel er blevet tildelt et fuldt finansieret ph.d.-stipendium fra Health, Aarhus Universitet. Luise Jungnickel skal forske i: ”Development in endodontic status in a general population. Repeated observational and analytical population-based cohort studies” med lektor Lise-Lotte Kirkevang som hovedvejleder. Tillykke!

God Kr. Himmelfart!
Siri

Administrativt, Administration (Faglighed), Teknisk/administrativ medarbejder, IOOS, IOOS, Navnenyt, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Forskning, Arrangement