Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyt lægemiddel giver mus større muskler

Forskere fra Aarhus Universitet har undersøgt en ny gruppe af lægemidler, som øger muskel- og knoglemassen hos mus på få uger. Det giver håb for ældre og syge personer med svage muskler og knogler.

27.03.2019 | Helle Horskjær Hansen

Ældre og syge personer med svage muskler og knogler kan have gavn af er ny gruppe af lægemidler, som øger muskel- og knoglemassen hos mus på få uger.

Ældre og syge personer med svage muskler og knogler kan have gavn af er ny gruppe af lægemidler, som øger muskel- og knoglemassen hos mus på få uger.

Det er almindeligt kendt, at vi med alderen mister en stor del af vores muskelmasse. Knoglerne er heller ikke længere, hvad de har været. Nu har Forskere fra Aarhus Universitet, i samarbejde med Erasmus Medical Center i Rotterdam, undersøgt en ny gruppe af lægemidler, som kan vise sig at være en gevinst for ældre og kronisk syge med tab af knogle- og muskelmasse.

Lægemiddelgruppen har de døbt IASPs, Inhibitors of the Activin-receptor Signaling Pathway.

”IASPs hæmmer en signalvej, som er at finde i godt og vel alle celler. Forskellen mellem lægemidlerne i gruppen er, at de hæmmer forskellige indgangsvinkler til signalvejen”, fortæller ph.d.-studerende på Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, Andreas Lodberg.


Forskerne har vist, at man kan opnå effekt på forskellige væv som muskelvæv, knoglevæv, eller blodcellerne alt efter hvilket IASP, man bruger.

”Vi fandt en øget muskelmasse på 19 procent hos mus efter blot én uge. Samtidig med en effekt på muskelmassen, så vi, at stofferne også modvirkede knogleskørhed,” siger ph.d.-studerende, Andreas Lodberg Fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

Virker som EPO

Men der er en achilleshæl: Effekten på blodcellerne har været en udfordring for forskerne. Indtil nu har stofferne i lægemiddelgruppen på potent vis stimuleret dannelsen af røde blodlegemer på højde med EPO.

”Det er selvfølgelig ikke så tosset, hvis man lider af blodmangel, lav muskelmasse og knogleskørhed på én gang – og det er der nogle, der gør. Men for de fleste, som har en normal blodprocent, øger det risikoen for blodpropper”, fortæller Andreas Lodberg.

Derfor har forskerne arbejdet på en løsning. Det er lykkedes dem at skabe et molekyle i IASP-gruppen, der for første gang virker på knogler og muskler, men ikke påvirker blodet.

Resultaterne er netop blevet offentliggjort i det internationale tidsskrift The FASEB Journal.

Andreas Lodberg og hans kollegaer er nu i gang med at undersøge, hvordan IASPs specifikt går ind og opbygger knoglen. De benytter forskellige modeller i mus til at skabe et tab af knoglemasse, hvorefter de undersøger knoglernes brudstyrke og aktiviteten af de celler, der nedbryder og opbygger knogler. 

Knoglestyrken steg lynhurtigt

”Vores resultater fra tidligere kunne tyde på, at IASPs hæmmer de celler, der nedbryder knoglevæv samtidig med, at cellerne, der opbygger, stimuleres, et fænomen, der kaldes for dual-action,” forklarer forskeren.

Et andet IASP, forskerne har testet, resulterede i en 48 procents stigning i lårbenshalsens knoglestyrke efter tre uger sammenlignet med den ikke-behandlede gruppe.

”Hvis resultaterne fra de kliniske studier fortsætter med at være lovende, kan der være god mening i at behandle skrøbelige ældre og patienter med muskeltab som følge af kroniske sygdomme med et IASP. Både for den enkelte patient såvel som for samfundsøkonomien, da fald og brud hos ældre er en kostbar affære med høj dødelighed, og tab af muskelmasse ved kronisk sygdom påvirker livskvaliteten og dødeligheden”, siger Andreas Lodberg.

Bag om resultatet

Yderligere oplysninger

Ph.d.-studerende Andreas Lodberg
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
87 16 77 72
andreas@biomed.au.dk




 



Forskning, Offentligheden/Pressen, Institut for Biomedicin, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Health, Videnskabelig medarbejder, Ph.d.-studerende