Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyt projekt skal gøre det lettere at bevise drugrape

Rådet for Offerfonden støtter et nyt forskningsprojekt med 3 millioner kroner, som skal gøre det lettere at identificere brug af fantasy ved drugrape. Bag projektet står blandt andre klinisk lektor Charlotte Uggerhøj Andersen og seniorforsker Jørgen Bo Hasselstrøm fra Aarhus Universitet.

10.12.2021 | Lene Halgaard

Jørgen Bo Hasselstrøm og Charlotte Uggerhøj Andersen, som også er overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital.

Rusmidlet GHB (Gammahydroxybutyrat) – også kaldet fantasy – kan være det skyldige middel ved drugrape. Den flydende væske virker bevidstheds- og hukommelsessvækkende, men kan ikke spores i blodet 12 timer efter, det er indtaget.

Charlotte Uggerhøj Andersen og hendes forskerkollegaer fra Institut for Retsmedicin vil finde frem til alternative biomarkører for GHB end selve stoffet i blodet. De har af Rådet for Offerfonden modtaget godt 3 millioner kroner, som skal bruges til et studie af 30 personer, som enten indtager GHB eller placebo. Analyser af blod, urin, spyt, hår og tandsten skal identificere markører, der viser, at GHB har været i kroppen.

Desuden skal projektet afklare, om mulige biomarkører fundet i Institut for Retsmedicins database med blodprøver fra trafikanter, som har indtaget GHB, bliver i kroppen i længere tid end GHB selv. Hvis det lykkes at finde nye beviser for tilstedeværelsen af rusmidlet, vil det have stor betydning for at afklare brug af GHB og øge retssikkerheden for drugrape-ofre.

Kontakt:

Klinisk Lektor Charlotte Uggerhøj Andersen
Aarhus Universitet, Institut for Retsmedicin, og
Aarhus Universitetshospital, Klinisk Farmakologisk Afdeling
Mobil: +4560128430
Mail: cua@forens.au.dk

Navnenyt, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Videnskabelig medarbejder, Institut for Retsmedicin