Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyt værktøj skal hjælpe dig med at spotte en phishingmail

Phishing er en voksende trussel mod informationssikkerheden på Aarhus Universitet. På mandag udrulles et nyt værktøj, der skal hjælpe dig som studerende med at undgå at falde i phishing-fælden.

29.01.2021 | Lotte Blåbjerg Kristensen

Nej, au@hotgirl12.com er ikke en troværdig afsender. Nej, du har ikke en afdød, millionær onkel i Afrika. Og nej, Clarissa, som skriver til dig på et tvivlsomt engelsk, er ikke dit livs kærlighed. Det ved du helt sikkert godt, men det er desværre ikke altid så nemt at gennemskue en phishingmail. Cyber-kriminelle bliver mere og mere opfindsomme og raffinerede i deres metoder, og phishing er i dag den mest udbredte form for cyberkriminalitet i Danmark. Den tendens ser vi også i indrapporteringerne til AU’s IT-afdeling.  
 
På mandag indfører AU IT derfor yderligere sikkerhed på post.au.dk. Fremover vil der være et banner i toppen af mails, der kommer fra afsendere uden for AU. Når du ser det banner er det ikke fordi, det er en phishingmail. Men det er et tegn til dig om at være ekstra opmærksom, så du undgår at blive udsat for cyberkriminalitet. 

Det, du især, skal se efter, er: 

  • Afsenderadressen. Er det ved nærmere eftersyn ikke en officiel mailadresse, fx <aarhusuniversity12@gmail.com>?  

  • Links, der ser officielle eller velkendte ud, men ved ’mouse over’ afslører, at de fører et andet sted hen 

  • Om der er opfordringer til at handle nu, fx for at din konto ikke bliver lukket, penge bliver trukket eller lignende 

  • Om der er opfordringer til at videregive fortrolige oplysninger via link i mailen eller svar på mailen, fx brugernavn og password 

  • Om der er opfordringer til at åbne vedhæftede filer. 


På studerende.au.dk/it-support/informationssikkerhed/phishing/ kan du læse mere om de særlige kendetegn, der er ved phishingmails.  
Læs også, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude, og du er kommet til at dele dine oplysninger.  

 

Et sikkert password 

Fra på mandag vil der desuden blive foretaget en kontrol af dit password på post.au.dk., hver gang du logger på din mail. Er dit password usikkert, modtager du en mail om, at du skal ændre dit password, så det lever op til sikkerhedskravene. Har du ikke ændret det, 7 dage efter du har modtaget mailen, vil du ikke længere kunne logge på post.au.dk. Så snart du har oprettet et nyt sikkert password, får du igen adgang til din indbakke.  

Læs mere på post.au.dk/faq/    
 

Vidste du, at … 

64 pct.af alle danskere har oplevet phishing-forsøg? Er du nysgerrig efter mere viden om cyberkriminalitet i Danmark, kan du læse Digitaliseringsstyrelsens nyeste rapport om Danskernes Informationssikkerhed fra december 2020.  

Administrativt, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet