Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyudnævnt adjungeret professor i organtransplantation

Carla Baan er tiltrådt en stilling som adjungeret professor ved Transplantationscentret på Aarhus Universitet. Hun forsker i metoder, som kan forbedre livskvaliteten for transplantationspatienter.

23.04.2013 | ANDERS CORYDON FREDERIKSEN

Nyudnævnt professor Carla Baan er født den 4. juni 1962 i Gouda, Holland.

Nyudnævnt professor Carla Baan er født den 4. juni 1962 i Gouda, Holland.

Carla Baans forskning fokuserer på den medicin, som transplantationspatienter i dag får ordineret i forbindelse med en organtransplantation, og som er undertrykkende for immunforsvaret. For medicinen har en række skadelige bivirkninger, som Carla Baan vil minimere.

Medicinen har til formål at hæmme immunforsvaret hos patienter ved organtransplantationer. Ved at hæmme immunforsvaret er der større chancer for, at transplantationen bliver en succes.

”Behandlingen med medicinen er forbundet med alvorlige bivirkninger som diabetes, forhøjet blodtryk og overfølsomhed over for infektioner. Ved at minimere eller helt at undgå behandlingen med medicinen håber vi på, at bivirkninger forårsaget af medicinen bliver reduceret eller i bedste fald helt forsvinder,” fortæller den nyudnævnte adjungerede professor, Carla Baan.

Alternativ behandling uden skadelige bivirkninger

Alternativet hedder mesenchymale stamceller, som angiveligt har den egenskab, at de kan holde immunsystemet nede, så organtransplantationen kan lykkes - altså samme egenskab som medicinen, men uden de skadelige bivirkninger.

På lang sigt vil organtransplantationer uden daglig brug af medicin, som holder immunforsvaret nede, forhøje livskvaliteten for alle patienter, som får transplanteret organer.

Carla Baan ser frem til samarbejdet med Aarhus Universitet og siger:

”Jeg er beæret over og taknemmelig for muligheden, som Aarhus Universitet giver mig med det adjungerede professorat. Jeg er sikker på, at samarbejde er vejen frem, så denne nye, terapeutiske tilgang kommer ud på klinikkerne.”

Yderligere oplysninger

Professor, ph.d. Carla Baan
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Klinisk Immunologisk Afdeling
c.c.baan@erasmusmc.nl

Navnenyt, Alle grupper, Health, Erhverv og økonomi