Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Øget fokus på komorbiditet, socioøkonomisk status og tidlige symptomer kan forbedre prognosen hos kræftpatienter med sarkomdiagnose

Ny ph.d.-afhandling fra Aarhus Universitet har undersøgt betydningen af komorbiditet på prognose og dødelighed i forbindelse med kræft i muskler, bindevæv og knogler. Konklusionen er, at patientrelaterede faktorer som komorbiditet og socioøkonomisk status har en markant betydning for dødeligheden

09.11.2018 | Dorthe Toftdahl Nielsen

Foto: Colorbox

Foto: Colorbox

Sarkom er en sjælden og meget heterogen kræftform, der udspringer fra bl.a. muskler, knogler og bindevæv. Under 1 % af nydiagnosticerede kræftpatienter har sarkom. Langt de fleste sarkomer opstår uden kendt årsag. Symptomerne på sarkom er vage og uspecifikke, og dette sammenholdt med den sjældne forekomst gør det svært for læger og patienter at opdage sygdommen i tide, modtage bedre behandling, og derved potentielt få et bedre udfald.

Læge, ph.d.-studerende Mathias Rædkjær har i ny ph.d.-afhandling undersøgt, om patientrelaterede faktorer som komorbiditet og socioøkonomisk status har indflydelse på overlevelse og prognose, samt undersøge hvor mange og hvilke sundhedsydelser sarkompatienterne benytter sig af op til diagnosetidspunktet.

Resultater

I studie I fandt vi ud af, at 20% af sarkompatienterne havde komorbiditet. Risikoen for at dø generelt blev øget betydeligt af tilstedeværelse af sygdomme i mave-tarm-system og andre typer kræft forud for sarkomdiagnosen. Risikoen for at dø af sarkom blev øget betydeligt hvis patienterne havde haft anden form for kræft forud for sarkomdiagnosen. Dette gjaldt kun sarkompatienter uden metastaser på diagnosetidspunktet.

I studie II fandt vi ingen klar sammenhæng mellem socioøkonomisk status og risikoen for at blive diagnosticeret med et sarkom med en dårlig prognose. Derimod fandt vi ud af at dødeligheden steg markant med op til 30% hos patienter med lav socioøkonomisk status.

I studie III fandt vi en markant øgning i brug af forskellige sundhedsydelser op til diagnosetidspunktet, sammenlignet med baggrundsbefolkningen. Det markant øgede antal konsultationer startede allerede omkring et år før diagnosetidspunktet.

Konklusion

Med denne afhandling har vi således vist, at patientrelaterede faktorer som komorbiditet og socioøkonomisk status har markant betydning for dødeligheden hos sarkom patienter, og derfor kan anses som deciderede prognostiske faktorer. Derudover har vi vist, at der er en betydelig forsinkelse i opsporingen af tidlig sygdom hos sarkompatienterne, og at der i det tidsrum, der findes fra patienterne begynder at gå til læge, og til de får deres sarkomdiagnose, er mulighed for forbedringer. Øget fokus på komorbiditet, socioøkonomisk status, tidlige symptomer og rettidig henvisning kan således forventes at bedre prognosen hos disse patienter.

Ph.d.-afhandlingen og de tre tilknyttede videnskabelige artikler udgår fra Health ved Aarhus Universitet. Projektet er udført i tæt samarbejde mellem Ortopædkirurgisk afdeling, AUH, Ortopædkirurgisk afdeling, Rigshospitalet og Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis (CaP), Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus.

Yderligere oplysninger

Læge Mathias Rædkjær
Institut for Klinisk Medicin, Ortopædkirurgisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital
E-mail: raedkjaer@clin.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, CAP, CAP