Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Øget international konkurrence om fulde ph.d.-stipendier – men først fra efteråret 2018

Fra efteråret 2018 går 16 fulde ph.d.-stipendier på Health i åbent, internationalt udbud med givne projekttitler. Det skal sikre større diversitet i ansøgerfeltet, øge konkurrencen, højne kvaliteten, skabe mere transparens og give institutterne et nyt strategisk værktøj.

19.09.2017 | Nanna Jespersgård

Den nye ordning øger gennemsigtigheden ift. hvem, der får hvad på hvilket grundlag, og det kan kun være en fordel, mener Lise Wogensen Bach, som er prodekan for talentudvikling.

Med virkning fra efteråret 2018 indfører Health en årlig ’recruitment day’, hvor der rekrutteres kandidater til 16 ph.d.-projekter efter et internationalt opslag af projekttitler og tilhørende finansiering. De resterende fulde stipendier fordeles efter de hidtil gældende principper – alt sammen i en prøveperiode på foreløbig to år.

Det er bundlinjen, efter at fakultetsledelsen i sidste uge diskuterede for og imod en ny model for tildeling af fulde ph.d.-stipendier. Oprindeligt var det fakultetsledelsens tanke, at alle fulde stipendier skulle udbydes i åbne, internationale projektopslag, men efter en høringsfase har ledelsen besluttet at fare med lempe.

”Vi har lyttet til fagmiljøerne, som bl.a. har foreslået, at vi lægger ud med kun at sende 15-16 fulde stipendier, der i forvejen er allokeret til givne temaer, i internationalt opslag. Samtidig har vi lagt os fast på en to-årig forsøgsperiode, der skal evalueres, før vi eventuelt tager skridtet fuldt ud,” siger prodekan for talentudvikling på Health, Lise Wogensen Bach.

Hovedvejledere tilbyder forskningstemaer

Princippet med åbne projektopslag indebærer, at det i forhold til de 16 fulde stipendier er institutterne, der udpeger særligt strategisk vigtige faglige områder, hvorefter en hovedvejleder kan indsende en projekttitel og et kort abstrakt, der dækker temaet, til opslaget.

Herefter kan interesserede kandidater via de åbne opslag ansøge om at komme i betragtning til ét eller flere relevante projekter, selvfølgelig vedlagt ansøgers egne forslag til, hvordan projektet kan gribes an. Efterfølgende skal kandidaten udarbejde en projektbeskrivelse og en ph.d.-plan i dialog med hovedvejleder samt søge om indskrivning som vanligt. Ph.d.-stipendiet kommer først til udbetaling, når der er tilbudt indskrivning på ph.d.-skolen.

”Udover at give institutterne et nyt strategisk værktøj er målet selvfølgelig at højne kvaliteten via fri konkurrence. Samtidig øger de nye procedurer gennemsigtigheden ift., hvem der får hvad på hvilket grundlag, og det kan kun være en fordel,” siger Lise Wogensen Bach.

Hun glæder sig over, at høringsfasen bekræfter, at setup’et har stor generel opbakning blandt høringspartnerne, der tæller Ph.d-udvalget, og Akademisk Råd. Også Ph.d.-foreningen og Rekrutteringsudvalget har kommenteret forslaget.

”Dog er der i høringsfasen også kommet en række relevante indvendinger til processen med at udvælge både projekter og kandidater. Næste skridt er derfor, at Forskeruddannelsen arbejder videre med en procedurebeskrivelse, der tager højde for kritikken. Af samme årsag har vi besluttet at udskyde den første ’recruitment day’ til september 2018,” siger Lise Wogensen Bach. Hun tilføjer, at den foreslåede model er inspireret af tidligere tildelinger af mobilitetsstipendier på Health og udenlandske institutioner.

Fordelingsnøglen ligger fast

Det ligger fast, at de 16 fulde ph.d.-stipendier, der kommer i spil ved ’recruitment day´, fordeles, så Institut for Folkesundhed på forhånd er sikret 4 fulde stipendier, Retsmedicin 1, Institut for Odontologi og Oral Sundhed 1, Institut for Biomedicin 4 og Institut for Klinisk Medicin 6 fulde stipendier.

De øvrige 15 fulde stipendier fordeles med virkning fra februar-opslagsrunden efter de hidtil gældende principper.

Ved samme lejlighed har fakultetsledelsen besluttet, at puljen på 130 tilskud til ph.d.-studerende reduceres, og at de sparede penge bruges på nye tiltag, der kan sikre studenterdrevne forskningsaktiviteter herunder integrerede ph.d.’er. Også det arbejdes der videre med i de kommende måneder.


Kontakt

Prodekan Lise Wogensen Bach
Dekanatet, Health
Mail: lwb@au.dk
Telefon: 87 15 20 12
Mobil: 25 48 85 22

Forskning, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Health, Talentudvikling, Videnskabelig medarbejder, Institut for Folkesundhed, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin