Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ørecomputer skal forudsige insulinchok

Et lille apparat i øret skal sikre diabetespatienter mod insulinchok. Det skal måle elektriske hjernesignaler ved hjælp af små elektroder og advare patienten, hvis blodsukkeret falder til et kritisk lavt niveau.

31.05.2013 | Kim Harel

Forskere sætter med 10 mio. kr. i støtte fra Højteknologifonden skub i udviklingen af en ørecomputer, som kan afkode mønstrene i hjernecellernes elektriske aktivitet og forudsige insulinchok hos diabetikere.

Diabetes er en af verdens største, hurtigst voksende og mest omkostningsfulde sygdomme. En af de mest alvorlige komplikationer ved sygdommen er hypoglykæmi, også kaldet insulinchok, der forekommer, når blodsukkeret falder til et niveau, hvor hjernen ikke længere fungerer normalt. Det er en alvorlig tilstand med risiko for både koma og død.
 
Forskere fra Aarhus Universitet sætter derfor, med 10 millioner kroner i støtte fra Højteknologifonden, gang i udviklingen af et apparat, der kan advare om insulinchok og gøre det muligt for patienten at forhindre dette ved for eksempel at spise mad med hurtigtvirkende sukkerstoffer.
 
Måler elektrisk aktivitet i hjernen
 Apparatet skal kunne detektere insulinchokket ved at måle den elektriske aktivitet i hjernen gennem små elektroder i øret.
 
”Når blodsukkeret i kroppen falder, så sker der nogle karakteristiske ændringer i de elektriske signaler fra hjernen. Disse signaler kan måles og analyseres med avancerede algoritmer, og vi kan faktisk opdage lavt blodsukker, inden det udvikler sig til insulinchok,” forklarer Preben Kidmose, lektor ved Aarhus Universitet.
 
Apparatet skal virke gennem tre små elektroder og en mikrocomputer, som kan fortolke hjernens aktivitet. Den kommer i sin udformning til at minde om et almindeligt voksafstøbt høreapparat, der vil være meget komfortabel for brugeren og næsten usynlig i øregangen.
 
Lille og diskret alarm
 Teknologien til måling af elektrisk aktivitet i hjernen hedder EEG-monitorering og er allerede kendt, men det er helt nyt, at man forsøger sig med elektroder i øret. Det har store perspektiver, fordi målingerne er meget præcise samtidig med, at apparatet er ikke-invasivt og diskret.
 
”Patienten skal stort set bruge apparatet døgnet rundt, så brugervenligheden er afgørende for produktets kommercialiseringspotentiale. Vi ville for eksempel ikke få mange mennesker til at bære en hjelm med,” siger Preben Kidmose.
 
Omkring 20 procent af patienter med insulinkrævende diabetes kan ikke mærke, når de har lavt blodsukker. Nogle patienter lider af det om natten uden at vågne af det. Og andre diabetikere går bevidst rundt med forhøjede blodsukkerværdier af frygt for at få insulinchok.
 
Kan give tryghed og bedre behandling af patienter
Alle disse mennesker vil få stor gavn af og opleve tryghed ved at have en alarm, som kan advare dem, fortæller en af Danmarks førende diabeteslæger, professor Henning Beck-Nielsen fra Odense Universitetshospital:
 
”Der findes ikke noget egnet udstyr i dag, som kan advare om insulinchok. Derfor er projektet med udvikling af et i-øret EEG apparat af den største kliniske betydning," udtaler han.
 
Succeskriteriet for projektet er at etablere et teknisk og klinisk proof-of-concept for teknologien og dermed danne grundlag for en videre udvikling mod et kommercielt produkt.
 
BAGGRUND
 
Forskerne fra Aarhus Universitet samarbejder med virksomhederne Widex og HypoSafe, der står for udvikling og markedsføringen af øre-eeg-apparatet.
 
Projektet hedder Øre-EEG baseret hypoglykæmialarm og løber over fire år. Det har et budget på i alt 20 mio. kr.
 
KONTAKT
 
Preben Kidmose, ingeniørdocent, Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet: pki@iha.dk; 4189 3321
 

Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder, IT, datalogi og matematik, Natur og teknologi