Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ole Bækgaard bliver ny leder af Institut for Folkesundhed

Fra årsskiftet tiltræder den 56-årige professor Ole Bækgaard Nielsen som leder af Institut for Folkesundhed. Med ham får instituttet både en person ’udefra’ og et menneske med indgående kendskab til kulturen og ledelsesarbejdet på Health.

20.11.2017 | Sabina Bjerre Hansen

Ole Bækgaard Nielsen har i mange år haft sin daglige gang på Biomedicin, hvor han er kendt som en fremragende forsker og underviser.

Ole Bækgaard Nielsen har i mange år haft sin daglige gang på Biomedicin, hvor han er kendt som en fremragende forsker og underviser.

Institut for Folkesundheds nye chef er et kendt ansigt på Health. Ole Bækgaard Nielsen er i øjeblikket professor i medicinsk fysiologi på Institut for Biomedicin og driver et lægemiddelfirma, som han også er medstifter af. Han er uddannet biolog og har en ph.d. fra Aarhus Universitet, og så har han været ansat på Institut for Biomedicin (og tidligere Institut for Fysiologi og Biofysik) siden 1993. Institut for Folkesundhed er dog – ud over de forskellige forskningssamarbejder, som han har med flere af instituttets medarbejdere – et nyt bekendtskab for ham.

”Jeg glæder mig meget til at byde Ole Bækgaard Nielsen velkommen som ny leder på Institut for Folkesundhed. Ole er kendt som en yderst kompetent forsker og en blændende underviser og har i tillæg erfaring med internationalt samarbejde og fundraising. Han har høje ambitioner og spændende visioner for instituttet, og så har han et sympatisk ledelses- og menneskesyn,” siger dekan Lars Bo Nielsen.

Respekt for fagligheden

Ole Bækgaard Nielsen glæder sig til at tiltræde stillingen og er især begejstret for, at han kan kombinere en lederstilling med muligheden for at komme tættere på den universitetsforskning, der falder godt i tråd med hans egen interesse for relationen mellem fysiologi, sundhed og livskvalitet.

”Jeg har stor respekt for faglighed og for viden i dens mangfoldige udtryk. Ledelsesmæssigt tror jeg på, at man opnår det bedste resultat ved at inddrage medarbejdernes ekspertise og erfaring og ved at give gode og trygge rammer for selvbestemmelse. Jeg glæder mig til at lære både medarbejderne og instituttet mere indgående at kende,” siger Ole Bækgaard Nielsen.

Tak til Klavs Madsen

Klavs Madsen fortsætter som konstitueret institutleder ved Institut for Folkesundhed og medlem af fakultetsledelsen frem til Ole Bækgaard Nielsens tiltrædelse.

”Jeg er meget glad for den måde Klavs har påtaget sig den store opgave med at lede instituttet det seneste halvandet år. Han overdrager et velfungerende institut til den nye institutleder. Klavs kan være meget tilfreds med – og jeg er meget taknemlig for – det store arbejde, han har udført, ikke bare for instituttet, men også for det samlede fakultet,” siger Lars Bo Nielsen.


Fakta om Ole Bækgaard Nielsen

 • Født i 1961.
 • Fik sin kandidatgrad i biologi ved Aarhus Universitet i 1990 og opnåede senere en ph.d.-grad samme sted.
 • Hans videnskabelige arbejde har særligt omhandlet ilttransport i kroppen og neuromuskulær funktion i relation til fysisk aktivitet og sygdom.
 • Leder en forskergruppe med 12 medlemmer.
 • Har publiceret 64 originalartikler, reviews og patenter inden for fysiologi.
 • Var i 2014-2016 viceinstitutleder på Institut for Biomedicin.
 • Er blevet kåret som årets underviser på medicin fire gange, senest i 2016.
 • Er medstifter af og en del af ledelsen i NMD Pharma Aps, der på nuværende tidspunkt har 25 ansatte.
 • Har deltaget i flere arbejdsgrupper under dekanatet, bl.a. om akkreditering af medicinstudiet og om revision af lægeuddannelsen.
 • Sidder i bestyrelsen for Folkeuniversitetet i Aarhus.
 • Er gift med Anne Mette, der er fysioterapeut. De har sammen datteren Nete på 24 år.
 • Har tidligere spillet basketball på højt niveau og også fungeret som både træner og dommer inden for ungdomsbasket.
Navnenyt, Administration (Faglighed), Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Folkesundhed, Health, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Retsmedicin