Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Open Access-aftale giver fri adgang til forskningspublikationer

På vegne af de otte danske universiteter har Det Kgl. Bibliotek forhandlet en aftale med forlaget Elsevier, som giver forskere øjeblikkelig og gratis læseadgang til forskningspublikationer, som er publiceret i Elsevier.

04.02.2021 | Henriette Stevnhøj

Nem og gratis adgang til videnskabelige artikler er essentielt for forskning. Nu har Kgl. Bibliotek forhandlet en open access-aftale med forlagsgiganten Elsevier. Arkivfoto: Maria Randima/AU.

Artiklen er opdateret 5.2 kl. 16.00 med en præcisering. 


Danske forskere får nu uhindret, digital adgang til alle fagfællebedømte forskningsartikler, som er udgivet af forskere på de institutioner, som er omfattet af aftalen med danske forskningsinstitutioner. 

Aftalen er den første i Danmark, der sikrer fuld læseadgang til Elseviers tidsskrifter og gratis og umiddelbar adgang til de artikler, der bliver udgivet af forskere på de institutioner, som aftalen favner.

Det er resultatet af Det Kgl. Biblioteks forhandling med forlagsgiganten Elsevier. Dermed får de danske universiteter deres ønske om nem adgang til forskningsviden opfyldt.

De videnskabelige tidsskrifter spiller en vigtig rolle i forskningskredsløbet. Derfor er det vigtigt, at samarbejdet med forlagene foregår på vilkår, universiteterne kan være tilfredse med. Ud over øjeblikkelig Open Access til de danske universiteters udgivelser i Elsevier-tidsskrifter giver aftalen også mulighed for publicering uden merberegning.

Et eksempel på nytteværdien af Open Acess er deling af forskningsviden om COVID-19 på tværs af sektorer og landegrænser. Når data og resultater er let tilgængelige, er det muligt hurtigere at afprøve behandlingsformer, udvikle effektive vacciner og understøtte og kvalificere politiske beslutninger og retningslinjer. Sådan skrev dekan ved Health, Lars Bo Nielsen, i 2020 i et debatindlæg i Science Report om baggrunden for, hvorfor universiteterne skulle arbejde for åben adgang til forskningspublikationer.

Aftalen gælder fra 2021 til 2024, og Danske Universiteter anslår, at den nye aftale samlet set betyder besparelse på de danske udgifter til Elsevier.


Læs mere om aftalen på Det Kgl. Biblioteks hjemmeside.

Artiklen er baseret på en pressemeddelelse fra Danske Universiteter

Forskning, Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet