Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Optagelsestal: Health tiltrækker kvinderne

777 nye studerende har modtaget besked om, at de er optaget på en af Healths seks uddannelser. Uddannelserne er fortsat så populære, at fire ud af fem ansøgere må afvises. I år har kvinderne besat fem pct. flere af pladserne og udgør nu 72 pct. af de nye studerende.

30.07.2015 | Mette Louise Ohana

Over halvdelen af de nyoptagne (481) skal starte på medicinstudiet. Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet

Over halvdelen af de nyoptagne (481) skal starte på medicinstudiet. Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet

Fra kl. et minut over midnat i dag har de 3.626 håbefulde ansøgere til Healths uddannelser kunnet tjekke, om de er blevet optaget. Som de foregående år er det langt flere ansøgere, end der er pladser til. Særligt medicin er populær, hvorfor karaktergennemsnittet på kvote 1 i år er landet på 11,0 – en stigning på 0,3 fra sidste år. Det har sendt uddannelsen ind på top ti over de uddannelser i landet, der kræver det højeste karaktergennemsnit. Samtidig er medicin det studie på Aarhus Universitet, som kræver det højeste snit.

”Stigningen i karakterkravet på medicin er vi ikke særskilt stolte af. Man bliver ikke nødvendigvis en bedre læge af et tårnhøjt snit. Derfor fordobler vi også optaget på kvote 2 næste år på denne uddannelse, så der bliver bedre plads til de studerende, som har såvel motivationen som de rette kvalifikationer, men ikke nødvendigvis et meget højt karaktergennemsnit,” siger sundhedsdekan Allan Flyvbjerg, der ser frem til at modtage de nye studerende.

Samtidig er det blevet lidt nemmere at komme ind på nogle af de andre uddannelser. Karaktergennemsnittet på kvote 1 på idræt er faldet helt fra 8,6 til 6,8. Også på den meget søgte tandlægeuddannelse er kravet faldet en anelse til 10,1 mod 10,3 året før. 

Kvinderne dominerer på Health

Igen i år stormer kvinderne frem på Health. På idræt, hvor mændene hidtil har været i overtal, er lidt over halvdelen af pladserne i år tildelt kvindelige ansøgere. Og på folkesundhedsvidenskab udgør mændene kun fem pct. af de studerende på årets nye årgang mod 16 pct. sidste år. Sidste år kunne odontologi melde om flere mandlige tandlægestuderende, som næsten udgjorde en tredjedel af de optagne. Men det var tilsyneladende en enlig svale. I år er 79 pct. af pladserne tildelt kvindelige ansøgere.

”Vi forsøger at tiltrække flere mandlige ansøgere, da vi tror på, at en fornuftig balance mellem kønnene giver den bedste dynamik både på studiet og i arbejdslivet bagefter. Men vi må også konstatere, at pigerne klarer sig lidt bedre i gymnasiet end drengene, og dermed har de fortrinsret,” siger Allan Flyvbjerg.

I alt er 28 pct. af de nyoptagne på Health mænd, mens 72 pct. er kvinder. Dermed er der lidt flere kvinder på Health end på landsplan, hvor de tegner sig for 68 pct. af bachelorpladserne på de sundhedsvidenskabelige uddannelser.

Se de samlede optagelsestal og statistik for bl.a. alders- og kønsfordeling


Yderligere oplysninger

Dekan Allan Flyvbjerg
Aarhus Universitet, Health
Mobil: 5177 9548
dean.health@au.dk

Uddannelse, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Studerende