Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Overvægtige børn risikerer blodpropper senere i livet

Risikoen for at få en blodprop i ben eller lunger som voksen er højere hos de personer, der var overvægtige som børn. Den gode nyhed er dog, at et vægttab inden teenageårene mindsker risikoen. Det viser forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

18.06.2019 | Helle Horskjær Hansen

Hvert femte barn i Danmark vejer for meget og ofte fortsætter vægtproblemerne i voksenlivet. 70 procent af de overvægtige børn bliver også overvægtige som voksne, blandt andet fordi de aldrig slipper af med de usunde vaner, som de har fået grundlagt i barndommen.

Hvert femte barn i Danmark vejer for meget og ofte fortsætter vægtproblemerne i voksenlivet. 70 procent af de overvægtige børn bliver også overvægtige som voksne, blandt andet fordi de aldrig slipper af med de usunde vaner, som de har fået grundlagt i barndommen.

I Danmark er hvert femte barn overvægtigt, og for mange kilo på sidebenene kan få store konsekvenser senere i livet. Et nyt resultat offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of the American Heart Association viser, at overvægt i barndommen øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme som voksen.

Forskerne kiggede på børn i syv til 13 års alderen. Ud fra deres BMI blev børnene inddelt i grupper af normalvægtige til moderat og svært overvægtige. De blev sammenlignet med børn med et BMI i normalområdet og derefter fulgt gennem voksenlivet for at registrere, hvem der udviklede blodprop i ben eller lunger.

”De, som var overvægtige som børn, fik oftere blodpropper i ben og lunger som voksne, og sammenhængen var tydeligere, jo mere overvægtigt barnet var,” siger Jens Sundbøll, der står bag undersøgelsen. Han er ph.d. på Institut for Klinisk Medicin, Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Overvægt er et stort problem

Eksempelvis var risikoen for blodprop hos kvinder, som i barndommen var i BMI-kategorien ’svær overvægt’ ved syv eller 13 års alderen cirka 50 procent højere end hos kvinder med et normalt BMI som børn. For mænd var risikoen næsten den samme men dog lidt lavere.

Resultaterne bekymrer Jens Sundbøll, da stadig flere børn og unge kæmper med overvægt.

”Overvægt og fedme hos børn og unge er et problem, som vokser eksplosivt i hele verden. I løbet af de seneste 35 år er antallet af overvægtige børn steget næsten 50 procent – og vi kan se, at de bliver stadigt yngre, når de bliver overvægtige,” fortæller han.

Overflødige kilo skal væk inden puberteten

Dog har studiet også et positivt budskab.

”Risikoen for blodprop hos dem, som var overvægtige tidligt i barndommen, men som tabte sig inden puberteten, var på samme niveau som hos dem, der var normalvægtige gennem hele barndommen,” siger Jens Sundbøll.

Derfor bør fokus ifølge forskeren være på at hjælpe børn med at tabe sig og holde den slanke linje for at forebygge hjerte-kar-sygdomme i voksenalderen.

”Med den viden vi har nu, skal vi som samfund være langt mere opmærksom på, at børn ikke udvikler overvægt. Det sker jo ikke hen over natten, så en forebyggende indsats er mulig,” siger han.

Bag om resultatet

  • En befolkningsbaseret kohorteundersøgelse. 313.998 børn - 154.987 piger og 159.011 drenge - var en del af studiet.
  • Samarbejdspartnere: Thorkild I. A. Sørensen, Jennifer L. Baker, Lars Ängquist, og Line Klingen Gjærde fra Københavns Universitet og Kasper Adelborg, Anne Ording og Henrik Toft Sørensen fra Aarhus Universitet.
  • Undersøgelsen er finansieret af Program for Clinical Research Infrastructure fra Lundbeckfonden og Novo Nordisk Fonden, Aarhus Universitets Forskningsfond og EU’s Horizon 2020 Research and Innovation Programme.

Den videnskabelige artikel kan læses i Journal of the American Heart Association

Kontakt

Læge, ph.d. Jens Sundbøll
KEA, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og
Aarhus Universitetshospital
Mail: jens.sundboll@clin.au.dk
Tlf.: 78 45 22 55

Forskning, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder