Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

P-piller påvirker kærlighedshormon

Kvinder der tager p-piller har et meget højere niveau af oxytocin i blodet – også kaldet kærlighedshormonet - sammenlignet med kvinder, som ikke bruger p-piller. Det viser et studie fra Aarhus Universitet, som hjælper med at forstå, hvorfor p-piller påvirker følelseslivet.

04.06.2020 | Helle Horskjær Hansen

Det kan lyde positivt at brugere af p-piller har et højere niveau af kærlighedshormonet, oxytocin, men kronisk forhøjet oxytocin betyder sandsynligvis en forstyrrelse i systemets normale dynamik, forklarer Michael Winterdahl. Foto: Simone van der Koelen, Unsplash

Det kan lyde positivt at brugere af p-piller har et højere niveau af kærlighedshormonet, oxytocin, men kronisk forhøjet oxytocin betyder sandsynligvis en forstyrrelse i systemets normale dynamik, forklarer Michael Winterdahl. Foto: Simone van der Koelen, Unsplash

P-piller er en effektiv og sikker form for prævention, som også er forbundet med en række bivirkninger, blandt andet ændringer i humøret. Forskning fra Aarhus Universitet viser nu, at kvinder der tager p-piller, har et konstant højere niveau af hormonet oxytocin i blodet end kvinder, som ikke bruger p-piller.

”Oxytocin er et hormon, som findes naturligt i kroppen. Og udskillelsen spiller en afgørende rolle, når mennesker knytter bånd til hinanden,” siger lektor Michael Winterdahl fra Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, der står bag undersøgelsen.

Kan man virkelig få for meget af et kærlighedshormon?

”Det konstant forhøjede niveau kan betyde, at oxytocin ikke udskilles på samme dynamiske måde som ved et lavere niveau. Og det er netop dynamikken, som vigtig for vores følelsesliv. Det kan således forklare, hvorfor følelser som nærhed, tilknytning og kærlighed synes at blive ramt hos nogle kvinder, der bruger p-piller,” forklarer han

Kan gå ud over parforholdet

Forskerne indsamlede og analyserede blodprøver fra unge kvinder i USA. Desuden havde deltagerne svaret på en lang række spørgsmål om blandt andet psykisk velbefindende. I alt kunne 185 kvinder inkluderes i studiet, og resultaterne er netop offentliggjort i Scientific Reports.

”Næsten alle kvinder i Danmark har på et tidspunkt i deres liv brugt p-piller. Vores studie præsenterer for første gang en mekanisme, der kan forklare, hvorfor nogle kvinder oplever ændret humør. Da oxytocin er vigtig for eksempelvis tilknytning til partneren, kan man forestille sig, at det konstant forhøjede niveau har betydning - ikke kun for kvinden selv, men også i bredere forstand for parforholdet,” siger forskeren.

Ifølge Michael Winterdahl åbner studiet op for, at der kan være ændringer i adfærden hos kvinder, der ellers ikke oplever mere traditionelle bivirkninger.

”Mennesket er et super socialt dyr, vi er i stand til at sætte os i andres sted, vise empati, vi frygter ensomheden og søger fællesskabet – alt sammen drevet af hjernes frigivelse af oxytocin. Selv meget små ændringer i hjernes oxytocin frigivelse vil have betydning for den måde, vi forarbejder følelser på og dermed hvordan vi interagerer med hinanden. Vores studie kan faktisk være med til at forklare, hvorfor nogle kvinder på p-piller oplever en formindsket følelse af eksempelvis nærhed”

Han understreger, at de med den nye viden nu kan begynde at undersøge risikoprofilen for forskellige typer p-piller, ligesom man på længere sigt måske kan forudsige, hvem der har risiko for at udvikle depression.

Bag om resultatet

  • Studietype: Tværsnitsundersøgelse
  • Antal forsøgspersoner: 185
  • Samarbejdspartner: Professor Paul J Zak, Claremont Graduate University, CA, USA.
  • Finansieret af: The Templeton Foundation
  • Den videnskabelige artikel er offentliggjort i Scientific Report

Pressemeddelelsen er afsat til og bragt i Weekendavisen den 4.6.2020.

Kontakt

Lektor Michael Winterdahl
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Mobil: 2517 8111
michael.winterdahl@clin.au.dk

Forskning, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Health, Offentligheden/Pressen, Health, Videnskabelig medarbejder, Udvekslingsstuderende