Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

På mandag kommer ’the medical students’

Som det første danske medicinstudium byder Aarhus Universitet velkommen til et internationalt 5. semester på kandidatdelen. Det giver nye muligheder både for de aarhusianske studerende og deres 23 nye medstuderende fra lande som Italien, Tyskland og Spanien.

26.08.2016 | Nanna Jespersgård

Andres erfaringer løfter per definition det faglige niveau og giver de studerende et udsyn, der er nødvendigt i en globaliseret verden, mener det internationale semesters projektleder, Ulla Breth Knudsen.

”In English, please”. Meget vil være nyt og anderledes, når medicinerne på femte semester af kandidatdelen på mandag klokken 8.00 møder efter sommerferien til ’introduction to the semester’.

Både forelæsninger og holddiskussioner kommer til at foregå på engelsk, og i konferencesalen i Storcenter Nord sidder 23 nye medstuderende fra Tyskland, Østrig, Tjekkiet, Spanien, Italien, Norge og Finland. De træder i stedet for 19 hjemlige medicinstuderende, der bytter et helt semesters undervisning i pædiatri, altså børnesygdomme, gynækologi og obstetrik, klinisk genetik og retsmedicin ud med en fiks og færdig fagpakke på et udenlandsk partneruniversitet.

Det internationale semester er ikke bare det første af sin art, det er også en unik chance for at se sig selv og det danske sundhedsvæsen med nye øjne, mener det internationale semesters projektleder, Ulla Breth Knudsen, som er professor og overlæge på Institut for Klinisk Medicin og Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling.

Et nyt blik på sig selv

”Når de internationale studerende deler erfaringer fra deres universitet eller klinik-ophold i hjemlandet og stiller interesserede spørgsmål til vores praksis, giver det stof til eftertanke. Det sætter vores lægeuddannelse og sundhedssystem i perspektiv og giver de studerende nye input, der er nødvendige i en globaliseret verden. Samtidig har danske lægestuderende glæde af at træne deres engelsk. Både ift. at læse artikler og begå sig i bl.a. forskning og for at kunne hjælpe patienter med anden etnisk baggrund end dansk”, siger Ulla Breth Knudsen.

Hun tilføjer, at de danske og udenlandske studerende under klinikopholdene skal arbejde to og to i en såkaldt dyade- eller ’buddy’-ordning’, så patienter til enhver tid kan tale dansk med en af de lægestuderende.

Med det internationale semester er der premiere på en systematiseret type udveksling, der er almindelig på mange andre studier, men som på medicin har været besværliggjort af at stort set alle fag er obligatoriske og veksler mellem teoretisk undervisning og klinikophold.

Svært at finde et match

Det er svært at finde andre medicinuddannelser, der tilbyder et fuldstændigt match, og det har reduceret mulighederne for udveksling til ’fire ugers klinikophold i Afrika’, som fakultetets administrative koordinator Anna Kronborg Bell fra Office of International Relations formulerer det. Hun lægger ikke skjul på, at arbejdet har været slidsomt, men konstaterer også at det er gået over al forventning:

”Belært af erfaringer fra Bergen, Tromsø og Oslo havde vi håbet at se 15 udenlandske studerende i Aarhus på mandag, men vi byder 23 velkommen. Og så har vi endda afvist nogle stykker, siger Anna Kronborg Bell.

Hun vurderer med et skævt smil, at det har taget arbejdsgruppen to år, tusindvis af mails, næsten lige så mange møder og tilstedeværelse på talrige konferencer at nå de foreløbig 58 udvekslingspladser med fagpakker, men som hun siger om pionérarbejdet:

”Nu er de her! Og det er en god fornemmelse at være lykkedes med”.

 

Mere om internationalt semester

  • Femte semester på kandidatdelen er fra på mandag internationalt. Al undervisning og holddiskussioner foregår derfor på engelsk.
  • Målet er, at 60-70 studerende skal søge om udveksling. Det er lidt over 30 procent af de studerende på et typisk semester.
  • Alle udvekslingsaftaler er med andre såkaldte High-Ranking-Universiteter i Norden, Europa og Australien.

Yderligere oplysninger

Professor og overlæge Ulla Breth Knudsen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling
Direkte telefon/mobil: (+45) 30 72 06 56
Mail: ubk@clin.au.dk

Uddannelse, Offentligheden/Pressen, Institut for Klinisk Medicin, Health, Samarbejde, Teknisk/administrativ medarbejder, Ekstern målgruppe, Videnskabelig medarbejder