Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

”Pandemien har tydeliggjort, at infektionssygdomme er en stor udfordring for samfundet”

Covid-19-pandemien har i halvandet år tydeliggjort, hvor vigtig forskning i inflammation og infektionssygdomme er. Inflammationsnetværket på Aarhus Universitet holder 11. november sit første årsmøde, og netværkets leder, Trine Mogensen, håber at samle en bred vifte af fagspecialer – også i et forsøg på at styrke AU’s position udadtil.

20.10.2021 | Jakob Binderup Christensen

Samarbejdet skulle styrkes mellem et bredt udvalg af eksperter, og det samme skulle Healths position, så fakultetet blev endnu mere attraktivt for sundhedsvidenskabelige forskere i topklasse.

Det var bagtankerne, da Aarhus Universitet i foråret 2020 etablerede Inflammationsnetværket, som rummer en lang række forskere, der beskæftiger sig med inflammation, autoimmunitet og infektionssygdomme.

11. november afholder netværket sit første årsmøde. Her håber netværkets leder, Trine Mogensen, der er professor i infektionsimmunologi på AU og speciallæge i infektionsmedicin på AUH, at kimen bliver lagt til et styrket samarbejde på tværs af mange fagspecialer.

”Jeg håber, at vi får markeret, at netværket har en stærk vision og stærke folk ombord. Og så vil vi gerne promovere det interne samarbejde, som vi målrettet kan bruge til at løfte nye tværgående og translationelle forskningsprojekter, etablere samarbejde med innovation og industri samt ansøge om nogle store bevillinger,” siger Trine Mogensen.

Kræver tværfaglig indsats

Og det er vitterligt et bredt felt af forskere, som netværket appellerer til. Sammen skal de forsøge at finde løsninger på nogle af de største sundhedsmæssige udfordringer på verdensplan.

I dag mister 3 ud af 5 mennesker livet som følge af kroniske inflammatoriske tilstande som eksempelvis kroniske infektionssygdomme, diabetes, bindevævssygdomme, nyresygdomme og fedme.

Dermed er inflammations-relaterede sygdomme den hyppigste dødsårsag på verdensplan.

Derfor kræver det også en koordineret og tværfaglig indsats, hvis man skal kunne håndtere nogle af de sundhedsmæssige udfordringer, som verden står over for.

Det faktum er blevet yderligere understreget af det seneste halvandet år med en global coronapandemi, fortæller Trine Mogensen.

”Infektion og inflammation har altid været et stort forskningsområde, og Covid-19-pandemien har tydeliggjort for alle, at infektionssygdomme er en stor udfordring i samfundet, for sygehusvæsenet og forskningsmæssigt. Men på godt og ondt har pandemien også vist, at vi hurtigt har kunnet mobilisere et stærkt samarbejde mellem basal forskning og klinikken,” siger hun.

Pandemi har ansporet til samarbejde

Covid-19-pandemien har også givet visse udfordringer for Inflammationsnetværket, der blev etableret umiddelbart efter udbruddet i Danmark.

Således har netværkets styregruppe måttet mødes virtuelt, og første årsmøde, der skulle være afholdt i foråret 2021, måtte udskydes på grund af pandemien.

Den globale sundhedskrise har dog også ansporet forskere til at samarbejde på tværs af fagområder for at finde svar på de akutte udfordringer, som pandemien har afstedkommet.

”Hvis vi skal have de positive briller på, så har pandemien gjort, at folk er blevet bedre til at gå sammen, og alle har haft lyst til at byde ind på denne nye sygdom og nye virus – fordi der har været en stor forskningsmæssig og medicinsk udfordring, og også fordi der har været mange penge at søge både nationalt og internationalt,” siger Trine Mogensen.

”På den måde synes jeg, at der har været et godt samarbejde, hvor man har konkurreret lidt mindre end normalt og i stedet har prøvet at arbejde sammen,” tilføjer hun.

Interessant for alle sundhedsvidenskabelige forskere

Mens pandemien har understreget vigtigheden af arbejdet i Inflammationsnetværket, så er Covid-19 blot ét eksempel på de mange udfordringer, som netværket forsøger at finde løsninger på.

Netværket er blandt andet etableret for at skaffe mere viden om sammenhængen mellem inflammation og kræftudvikling, om biomarkører og om de molekylære mekanismer, der ligger til grund for autoimmune sygdomme som fx gigtlidelser og diabetes.

Derfor mener Trine Mogensen også, at netværkets årsmøde vil være interessant for stort set alle sundhedsvidenskabelige forskere.

”Der er næsten ikke et speciale, hvori inflammation ikke indgår som en vigtig komponent i nogle af de store sygdomme, så vi vil rigtig gerne bredere ud til de mange forskere, der laver sundhedsvidenskabelig forskning, siger hun.


Netværkets mission

Netværket er et ansigt udadtil, som præsenterer områder, hvor Health er stærke inden for infektions- og inflammationsforskning med henblik på rekruttering af PhD-studerende, postdocs og topforskere til fakultetet både nationalt og internationalt. 

 

Netværket ønsker at bygge bro mellem de teoretiske grundforskningsaktiviteter på Institut for Biomedicin og de mere klinisk orienterede studier på Institut for Klinisk Medicin med tæt tilknytning til de kliniske afdelinger, patientmateriale og biobanker på Aarhus Universitetshospital. 


Kontakt

Professor, dr.med. og speciallæge Trine Hyrup Mogensen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Aarhus Universitetshospital, Infektionsmedicinsk Afdeling Q
Mobil: 20 12 52 80
Mail: trine.mogensen@biomed.au.dk

Arrangement, Forskning, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Inflammationsnetværket, Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Offentligheden/Pressen