Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Pas på hinanden, når I vender tilbage til arbejdet

Det er en stor glæde, at Aarhus Universitet igen kan slå dørene op for mange medarbejdere. Det bliver dog ikke den velkendte hverdag, vi vender tilbage til, understreger rektor Brian Bech Nielsen.

28.05.2020 | Sys Christina Vestergaard

Foto: Ida Jensen

Når forskere og administrative medarbejdere i disse dage kan vende tilbage til kontorer og forskningslaboratorierne og benytte undervisningslokalerne, bliver det et gensyn med de kendte rammer, men en del vil stadig være anderledes end før corona-krisen. 

Medarbejdere møder låste døre, studielivet ligger fortsat øde hen, og Aulaen og andre større sale vil ikke summe af liv fra faglige og sociale arrangementer, som vi er vant til på universitetet. Der er mange forholdsregler, som skal sikre, at covid-19 ikke breder sig. Derfor er der fx begrænsninger for fysiske møder både mellem universitetets ansatte og med eksterne gæster. Ligesom der er loft for, hvor mange der må være i frokoststuer, mødelokaler og laboratorier.

Rektor Brian Bech Nielsen understreger, at vi skal finde en ny måde at være sammen på.

”Der er naturligt nok tvivl og usikkerhed forbundet med at komme tilbage på arbejde. Covid-19 er en del af vores virkelighed, så hvad kan man, og hvad kan man ikke, når man nu vender tilbage til arbejdspladsen. Nogle af svarene vil man kunne finde i universitetets retningslinjer for genåbningen. Men det er meget vigtigt med en god dialog mellem medarbejere og nærmeste leder og derigennem afklare usikkerheder og bekymringer. Derudover er der et ansvar hos os hver især i forhold til at passe godt på os selv og på hinanden – og bruge vores sunde fornuft,” siger Brian Bech Nielsen.  

Universitetet har fælles retningslinjer for både forskningslaboratorier, undervisnings- og eksamensaktiviteter og kontorarealer m.v. – udarbejdet med afsæt i de nationale retningslinjer og sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Studerende må fortsat vente

Mens mange medarbejdere nu får adgang til universitetets bygninger, må mange studerende desværre vente til efter sommerferien med at møde ind på universitetet.

Enkelte studerende kan komme ind for at afvikle udvalgte undervisnings- og eksamensaktiviteter, men langt størstedelen foregår fortsat online.

”Det er rigtig ærgerligt for de studerende, at de skal opleve en så langvarig pause i velkendte, sprudlende studieliv, og vi mangler dem i den grad som det bærende element for den gode energi på vores campusser. Der er ingen tvivl om, at vi på Aarhus Universitet ser meget frem til gensynet med de studerende”, siger Brian Bech Nielsen.


FAKTA OM DEN POLITISKE AFTALE OG GENÅBNINGEN AF AU

Med den politiske aftale fra 20. maj om yderligere åbning af det danske samfund er det fra 27. maj blevet muligt for mange af universitetets forskere og teknisk-administrativt ansatte at genoptage arbejdet i universitetets bygninger.  

Medarbejdere, der har arbejdssted i de dele af universitetet, som ligger i Jylland og på Fyn, vil med aftalen få adgang til arbejdspladsen. Aftalepartierne har valgt, at denne yderligere åbning i Region Hovedstaden og Region Sjælland begrænses til offentlig forskning, der kræver fysisk tilstedeværelse. Som udgangspunkt omfatter det alle forskere samt herudover det tekniske personale, der er nødvendig for at udføre forskningen. 

Det er den lokale ledelses beslutning, i hvilket omfang tilbagevenden til den fysiske kontorarbejdsplads er hensigtsmæssig.

Derudover er nogle af universitetets studerende tilbage i forbindelse med undervisnings- og/eller eksamensaktiviteter. Information om eksamen og undervisning opdateres løbende på studieportalerne, men studerende har fortsat ikke fri adgang til campus.

 

FAKTA OM RETNINGSLINJER FOR GENÅBNING PÅ AU

Den yderligere åbning af Aarhus Universitet foregår i fuld overensstemmelse med de sundhedsmæssige anvisninger fra myndighederne. Aarhus Universitet har på den baggrund udarbejdet en række retningslinjer, som gælder fra 27. maj og indtil videre.

Se retningslinjer for

Administrativt, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Universitetsledelsens Stab