Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Peter Vuust tiltræder som professor på AU

Som professor på Aarhus Universitet bliver hjerneforsker og jazzmusiker, Peter Vuust, den første i Danmark, der både er professor på et musikkonservatorium og et universitet.

07.10.2015 | Helle Horskjær Hansen

Peter Vuust tiltræder som professor på AU og AUH. Han forsker i, hvordan musik påvirker hjernen.

Peter Vuust tiltræder som professor på AU og AUH. Han forsker i, hvordan musik påvirker hjernen.

Hvad sker der med folk, der hører musik? Hvor bor musikken i hjernen? Og hvordan kan musikere røre ved lytternes følelser? Det er nogle af de spørgsmål, der er omdrejningspunktet for Peter Vuusts forskning - de sidste 14 år har han brugt musikken som indgangsvinkel til at studere den menneskelige hjerne.

Han er leder af Danmarks Grundforskningsfonds 'Center for Music In the Brain', som er et samarbejde mellem AU og Det Jyske Musikkonservatorium. Samarbejdet gør det muligt at benytte de nyeste hjerneskanningsmetoder til at belyse spørgsmål, som udspringer af en dyb forståelse af og praktisk erfaring med musikkens grundlæggende virkemidler.

”Hjernen er skabt til at forudsige fremtiden og indkode mønstre. Og hvis man ved hvordan, hvor og hvornår mønstrene dannes, så kan den viden kortlægge nye hjernefunktioner. Det kan igen føre til mulige kliniske anvendelser ved behandling af sygdomme. Desuden kan det være vigtigt for vores forståelse af, hvordan man lærer at spille musik,” forklarer Peter Vuust.

Udover at forske på Aarhus Universitet er han professor ved Det Jyske Musikkonservatorium. Som jazzbassist og -komponist har han medvirket på mere end 85 album og har selv udgivet fem CD’er med sin egen gruppe, Peter Vuust Quartet.

Peter Vuust holder tiltrædelsesforelæsning torsdag den 22. oktober 2015 i Palle Juul Jensen Auditoriet på Aarhus Universitetshospital. Forelæsningen foregår på engelsk.


Læs mere om 'Center for Music In The Brain' i artiklen Nyt forskningscenter skal kortlægge, hvordan musik påvirker hjernen.


Yderligere oplysninger

Professor, ph.d. Peter Vuust
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Det Jyske Musikkonservatorium
Direkte tlf.: 7846 1617
pv@pet.auh.dk

Navnenyt, Offentligheden/Pressen, Institut for Klinisk Medicin, Health, Ph.d.-studerende, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder