Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ph.d.-forsvar: Charlotte Ernst

ATP medieret diameter regulering af nethindens blodkar på forskellige forgreningsniveauer i en grisemodel ex vivo

21.12.2021 | Graduate School of Health

Dato fre 14 jan
Tid 14:00 16:00
Sted Online samt i Auditorium G206-142, Aarhus Universitetshospital, Skejby - efter gældende Covid-19-restriktioner

Fredag d. 14. januar kl. 14.00 forsvarer Charlotte Ernst sin ph.d.-afhandling med titlen "ATP mediated diameter regulation of porcine retinal vessels at different branching levels ex vivo".

Forstyrrelser i reguleringen af nethindens blodgennemstrømning er involveret i udviklingen af nogle af de hyppigste synstruende sygdomme i den vestlige verden, såsom diabetisk retinopati. Udviklingen af nye behandlingsmuligheder mod disse øjensygdomme kræver kendskab til hvilke mekanismer, som regulerer nethindens blodgennemstrømning under normale forhold.

Energi- og signalmolekylet adenosintrifosfat (ATP) har vist sig at være en af de vigtigste mediatorer for reguleringen af blodgennemstrømningen gennem de større blodkar i nethinden, mens der mangler viden om effekten på de mindre blodkar i nethinden. Derfor har formålet med denne ph.d.-afhandling været at belyse rollen af det purinerge nukleotid ATP for diameterreguleringen af blodkarrene i nethinden på forskellige forgreningsniveauer.

Til projektet blev der anvendt fridissekerede nethinder fra friske griseøjne. Disse blev monteret i et specialdesignet vævskammer, som muliggør undersøgelse af diameterreguleringen af alle vaskulære forgreningsniveauer i nethinden ved samtidig kontrol af pH, temperatur og iltmætning. Derudover blev vævskammeret modificeret til at kunne registrere calciumaktivitet i celler på overfladen af blodkarrene efter loading med en calciumfølsom fluorofor samtidig med diameteroptagelserne.

Opnåelse af ny viden om hvilke mekanismer og celler, der er involveret i diameterreguleringen af nethindens blodkar, er en forudsætning for at kunne udvikle ny og bedre behandling af de øjensygdomme, hvor ændringer i nethindens blodgennemstrømning er involveret i patogenesen såsom diabetisk retinopati.

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentligt og foregår online samt i Auditorium G206-142, Aarhus Universitetshospital, Skejby - efter gældende Covid-19-restriktioner. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt:

Ph.d.-studerende Charlotte Ernst

Mail: ce@clin.au.dk

Tel.: (+45) 28122828

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Offentligheden/Pressen, Graduate School of Health, Graduate School of Health, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder, Health