Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ph.d.-forsvar: Gitte Hoff Valentin

Social inequalities in incidence and consequences of fragility fractures

06.10.2021 | Graduate School of Health

Dato ons 27 okt
Tid 11:00 13:00
Sted Mødelokale 2, Konferencecenteret, Studenternes Hus, Fredrik Nielsens vej 2-4, 8000 Aarhus C samt online

Onsdag d. 27. oktober kl. 11.00 forsvarer Gitte Hoff Valentin sin ph.d.-afhandling med titlen "Social inequalities in incidence and consequences of fragility fractures". 

Det overordnede formål med denne ph.d.-afhandling var, at undersøge om der er social ulighed i forekomst og konsekvenser af knoglebrud blandt ældre. Viden om socialt betingede forskelle i forekomst og konsekvenser af knoglebrud er vigtig for at kunne styrke og målrette forebyggende og rehabliterende indsatser til sårbare ældre.

Forskningsprojektet er baseret på bl.a. systematisk litteraturgennemgang og analyser af spørgeskemadata fra mere end 100.000 danskere over 50 år. Projektet viste, at ældre som enten har kort uddannelse, lav indkomst eller som bor alene har højere risiko for at få et knoglebrud. Forskelle i sundhedsvaner, som fx rygning, alkohol og fysisik inaktivitet kan forklare en stor del af de socialt betingede forskelle i forekomst af knoglebrud. Projektet viste også at mindre ressorcestærke ældre har en højere risiko for at dø efter et hoftebrud. Derudover fandt projektet, at fysisk såvel som mentalt helbred efter et knoglebrud er ringere hos lavtuddannede.

Disse fund kalder på øget opmærksomhed på mindre ressourcestærke ældre i forhold til frakturforebyggelse og rehabilitering efter et knoglebrud. Indsatserne bør omfatte populationsbaserede tiltag rettet mod at facilitere en sundere livsstil gennem hele livet (fx reducere rygning og alkoholindtag samt at sikre bedre kost og øget fysisk aktivitet). Derudover bør der iværksættes specifikke indsatser rettet mod risikogrupper. Disse initiativer bør indeholde national implementering af såkaldte frakturforebyggelsesprogrammer (FLS) samt øget fokus på særlige behov for pleje og rehabilitering efter et knoglebrud til mindre ressourcestærke ældre.

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentligt og finder sted i mødelokale 2, Konferencecenteret, Studenternes Hus, Fredrik Nielsens vej 2-4, Aarhus C samt online via Zoom. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt:

Ph.d.-studerende Gitte Hoff Valentin

Mail: Gitte.valentin@rm.dk

Tel.: (+45) 24276188

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Offentligheden/Pressen, Graduate School of Health, Graduate School of Health, Ph.d.-studerende, Institut for Folkesundhed, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Health