Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ph.d.-forsvar: Jakob Hansen

Bevægelsesanalyse af transitionen fra siddende til stående med henblik på anvendelse hos apopleksipatienter

10.08.2021 | Graduate School of Health

Dato tor 19 aug
Tid 14:00 16:00
Sted Mødelokale 3 i Uddannelsesafdelingen, Regionshospitalet Hammel Neurocenter, Universitetsklinik for Neurorehabilitering, Voldbyvej 15, 8450 Hammel samt online

Torsdag d. 19. august kl. 14.00 forsvarer Jakob Hansen sin ph.d.-afhandling med titlen "Measuring sit-to-stand kinematics for application in stroke patients".

Halvsidig lammelse er en ofte forekommende komplikation efter apopleksi. Det er en svækkelse af den ene side af kroppen og er ofte kombineret med hæmmet muskelkoordination samt nedsat postural kontrol. Dette medfører en øget risiko for fald blandt disse patienter, især i forbindelse med overgang fra sidende til stående stilling (STS). STS-bevægelsen undersøges ofte med 3D bevægelsesanalyse, hvor kinematikken og kinetikken af bevægelsen kan bestemmes. Det kan dog især være svært at måle bækkenets bevægelse, da bækkenet ofte er gemt væk i stolens sæde, hvilket udgør et problem, idet bækkenets bevægelse er essentiel for at udføre STS.

Derfor var formålet med ph.d.-projektet at bestemme de underliggende biomekaniske parametre, der relaterer sig til øget faldrisiko hos apopleksipatienter og undersøge hvordan patienternes bevægelse kan understøttes for at minimere faldrisikoen. Yderligere var formålet at teste forskellige markørprotokoller specifikt målrettet målinger af bækkenet ved STS.

I projektet blev det påvist at bestemte biomekaniske parametere er relateret til en øget faldrisiko hos apopleksipatienter og hvordan en ankel-fod ortose påvirker disse parametre. Ph.d.-projektet indeholder også et opslagsværk for den nødvendige datakvalitet ved bevægelsesanalyse af bækkenet, når der udføres STS. Til blev forskellige markørprotokoller til måling af bækkenet undersøgt med henblik på en anbefalet protokol til undersøgelse af STS bevægelse.

I dette ph.d.-projekt er der skabt viden om, hvilke biomekaniske parametre der kan være relevante at undersøge hos apopleksipatienter med en halvsidig lammelse. Dette kan anvedes i klinikken til at identificere patienter med øget faldrisiko og dermed kan rehabiliteringsforløbet efterfølgende målrettes patientens individuelle behov. Yderligere bidrager ph.d.-projektet med et opslagsværk for den nødvendige datakvalitet og en metodeanbefaling til måling af bækkenets bevægelse ved STS. Dette kan skabe værdi hos andre forskere, der ønsker at undersøge bækkenets bevægelsen ved STS med 3D bevægelsesanalyse.

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentligt og finder sted i Mødelokale 3 i Uddannelsesafdelingen, Regionshospitalet Hammel Neurocenter, Universitetsklinik for Neurorehabilitering, Voldbyvej 15, 8450 Hammel samt online. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt:

Ph.d.-studerende Jakob Hansen

Mail: jaohan@rm.dk

Tel.: (+45) 23959774

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Offentligheden/Pressen, Graduate School of Health, Graduate School of Health, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder, Health