Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ph.d.-forsvar: Kristian Stær

Biomarkører i tidlig alpha-synucleinopati

02.09.2021 | Graduate School of Health

Dato tor 09 sep
Tid 10:30 12:30
Sted Eduard Biermann Auditoriet, Aarhus Universitet, Bartholins Allé 3, 8000 Aarhus C

Torsdag d. 9. september kl. 10.30 forsvarer Kristian Stær sin ph.d.-afhandling med titlen "Follow-up on in vivo assessment of brain neurotransmitter dysfunction and microglial activation as early markers of parkinsonian disorders in patients with iRBD".

De tidlige patofysiologiske processer i alpha-synucleinopatier (f.x. Parkinson's sygdom) er endnu ikke fuldt belyste. Patienter med isoleret REM søvn adfærds forstyrrelse (iRBD), en sygdom præget af bla. ufrivillige bevægelser under REM søvn, har en høj sandsynlighed for at udvikle en form for alpha-synucleinopati senere i livet, sammenlignet med den almene befolkning. Da disse patienter derfor kan antages at være i et tidligt, præklinisk stadie af en alpha-synucleinopati, udgør de en ideel gruppe at undersøge for at opnå en bedre forståelse af de tidlige processer i disse sygdomme.

I den aktuelle afhandling blev fysiologiske ændringer, i form af betændelse og ændringer i aktiviteten af de cholinerge og dopaminerge neurotransmitter systemer i hjernen, hos iRBD patienter undersøgt med PET-scanninger i håbet om at afklare, om ændringer i disse systemer havde indvirkning på udviklingen af Parkinson's sygdom og lignende tilstande.

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentligt og finder sted i Eduard Biermann Auditoriet, Aarhus Universitet, Bartholins Allé 3, 8000 Aarhus C. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt:

Ph.d.-studerende Kristian Stær

Mail: kst@clin.au.dk

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Offentligheden/Pressen, Graduate School of Health, Graduate School of Health, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder, Health