Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ph.d.-forsvar: Marie Louise Holm Milo

The risk of radiation-associated heart disease in patients with early breast cancer

29.09.2021 | Graduate School of Health

Dato fre 29 okt
Tid 14:00 16:00
Sted Auditorium A (G206-145), Aarhus Universitetshospital, Palle Juul-Jensens Boulevard 99, indgang G, 8200 Aarhus N

Fredag d. 29. oktober kl. 14.00 forsvarer Marie Louise Holm Milo sin ph.d.-afhandling med titlen "The risk of radiation-associated heart disease in patients with early breast cancer".

Brystkræft er den hyppigste kræftform hos kvinder. Langt størstedelen af patienter diagnostiseres i et tidligt stadie, hvor strålebehandling spiller en vigtig rolle, da den reducerer risikoen for tilbagefald af brystkræften og øger overlevelsen. Strålebehandling mod brystregionen kan dog medføre stråledosis til hjertet, og tidligere studier har vist en øget risikoen for hjertesygdom. I starten af årtusindeskiftet skete der flere ændringer i den adjuverende behandling af brystkræftpatienter, både den medicinske behandling og strålebehandling, hvor CT-baseret planlægning af strålebehandlingen blev indført.

I et ph.d.-projekt fra Aarhus Universitet, Health, er risikoen for hjertesygdom undersøgt  i en kohorte på 22.056 brystkræftpatienter strålebehandlet mellem 1999 og 2016. I en subgruppe af patienter strålebehandlet med CT-baseret teknik er stråledosis til hjertet og hjertets substrukturer undersøgt.

Ph.d.-projektets konklusioner er, at for patienter strålebehandlet med CT-baseret planlægning er der ikke tegn på en øget risiko for hjertesygdom inden for de første 10 år efter strålebehandlingen. Generelt var stråledosis til hjertet lav, og der blev ikke observeret nogen forskel i stråledosis til hjertet og hjertets substrukturer for patienter med efterfølgende hjertesygdom sammenlignet med tilsvarende bestrålede brystkræftpatienter, der ikke udviklede hjertesygdom.    

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentligt og finder sted i auditorium A (G206-145), Aarhus Universitetshospital, Palle Juul-Jensens Boulevard 99, indgang G, 8200 Aarhus N. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt:

Ph.d.-studerende Marie Louise Holm Milo

Mail: milo@oncology.au.dk 

Tel.: (+45) 20962648

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Offentligheden/Pressen, Graduate School of Health, Graduate School of Health, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder, Health