Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ph.d.-forsvar: Mikkel Bo Brent

Behandling af knogleskørhed med teriparatid og abaloparatid

25.01.2022 | Graduate School of Health

Dato fre 11 feb
Tid 12:00 14:00
Sted Lille Anatomisk Auditorie (bygning 1231, lokale 424), Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, Wilhelm Meyers Allé 3, Aarhus C eller online

Fredag d. 11. februar kl. 12.00 forsvarer Mikkel Bo Brent sin ph.d.-afhandling med titlen "Animal models of disuse and efficacy of treatment with osteoanabolic agents".

Knogleskørhed (osteoporose) er en stærkt underdiagnosticeret folkesygdom i Danmark. Det vurderes, at mere end en halv million danskere lider af sygdommen, men kun ca. 90.000 er i medicinsk behandling. Osteoporose er en kompleks sygdom, hvor knoglemassen er nedsat og knoglemikrostrukturen er udtyndet og man oplever ofte ikke symptomer før det første knoglebrud opstår. Der kan være flere forskellige årsager til at man får osteoporose. Ved nedsat evne til bevægelse eller ved fuldstændig lammelse indtræder knogletabet særdeles hurtigt og kraftigt. Patienter med rygmarvsskader og lammelser kan miste mere end 20% af deres knoglemasse i løbet af de første to år. Der er et stort behov lægemidler, som kan modvirke det massive knogletab, som opstår ved lammelse. Teriparatid er det første lægemiddel med knogleopbyggende egenskaber, der blev godkendt til behandling af osteoporose. Behandlingen kan imidlertid være forbundet med bivirkninger som forhøjet niveau af calcium i blodet. Abaloparatid er et nyt og lovende lægemiddel med en kraftig knogleopbyggende effekt, der svarer til teriparatids. Abaloparatid har en mere gunstig bivirkningsprofil end teriparatid, men er endnu ikke er godkendt til behandling af osteoporose i Europa.

Et nyt ph.d.-projekt fra Aarhus Universitet, Health har undersøgt om det nye knogleopbyggende lægemiddel abaloparatid er lige så effektivt som teriparatid til at øge knoglemassen og knoglestyrken samt at modvirke det massive knogletab, der opstår ved lammelser i dyremodeller.

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentlig og finder sted i Lille Anatomisk Auditorie (bygning 1231, lokale 424), Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, Wilhelm Meyers Allé 3, Aarhus C eller online via Zoom. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt

Ph.d.-studerende Mikkel Bo Brent

Mail: mbb@biomed.au.dk

Tel.: (+45) 26857050

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Offentligheden/Pressen, Graduate School of Health, Graduate School of Health, Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Videnskabelig medarbejder, Health