Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ph.d.-forsvar: Nick Yin Larsen

Karakterisering af pyramideceller i lag III i Brodmann-område 46 i skizofreni og depression - en postmortem undersøgelse af menneskelige obduktionshjerner

09.06.2021 | Graduate School of Health

Dato fre 25 jun
Tid 14:00 16:00
Sted Online via Zoom

Fredag d. 25. juni kl. 14.00 forsvarer Nick Yin Larsen sin ph.d.-afhandling med titlen "Characterization of Pyramidal Cells in Layer III of Brodmann Area 46 in Schizophrenia and Depression - A Postmortem Study of Human Autopsy Brains".

Skizofreni og svær depression (MDD) er neuropsykiatriske lidelser, der forringer en persons tanker, følelser, adfærd og øger risikoen for at begå selvmord. Forskellige medicinske billeddannelsesteknikker og histologiske undersøgelser har bekræftet strukturelle og funktionelle forskelle i hjerner fra patienter med skizofreni og MDD. Patienter med disse sygdomme viser en unormal aktivering i den dorsolaterale præfrontale cortex, inklusive Brodmann Area 46 (BA46). Den uregelmæssige hjerneaktivitet i BA46 kan være forårsaget af ændringer i den 3-dimensionelle (3D) form, størrelse, antal og rumlige organisering af pyramideceller i den menneskelige hjernebark.

Morfologiske forskelligheder i lag III af BA46 blev undersøgt i humane obduktionshjerner fra fire grupper: raske kontrolpersoner, patienter med skizofreni, patienter med depression som begik selvmord og patienter med MDD, som ikke begik selvmord.

To nye metoder blev udviklet til at undersøge neuroner i 3D ved brug af avancerede samplingsmetoder af væv og kunstig intelligens mhp at estimere strukturelle parametre, rumlig fordeling af neuroner og volumen tensorer. Der blev fundet forskelle i antal, tæthed og volumen af pyramideceller, og den rumlige fordelingsanalyse afslørede, at pyramidecellerne enten var organiseret i søjleformede strukturer eller havde en vis frastødende effekt imod hinanden. Disse fund viser, at neuroner ikke er tilfældigt arrangeret i 3D, men i stedet følger et komplekst mønster.

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentligt og finder sted online. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt:

Ph.d.-studerende Nick Yin Larsen

Mail: nylarsen@clin.au.dk 

Tel.: (+45) 51307019

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Offentligheden/Pressen, Health, Graduate School of Health, Ph.d.-studerende, Graduate School of Health, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin