Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ph.d.-forsvar: Olesya Svystun

Patientbevægelse under røntgenoptagelsen kan påvirke et kraniebilledes kvalitet

18.08.2021 | Graduate School of Health

Dato fre 27 aug
Tid 13:00 15:00
Sted Via Zoom

Fredag d. 27. august kl. 13.00 forsvarer Olesya Svystun sin ph.d.-afhandling med titlen "Artefacts in sensor-based cephalograms and the effect of head movement".    

Blandt specialtandlæger anvendes ofte et cefalogram (røntgenbillede af kraniet) af patienten i forbindelse med udredning og behandlingsplanlægning inden ortodontisk behandling. Optagelsen af et cefalogram er en proces, der varer mellem 15-20 sekunder i specielle apparater, og det er ikke sjældent, at patienten kommer til at bevæge sig under optagelsen. Dette kan fremprovokere artefakter i det dannede billede. Dette projekt vurderede forekomst, hyppighed og sværhedsgrad af artefakter på cefalogrammer og deres forbindelse med hovedbevægelser. Desuden blev det undersøgt, om bevægelse havde en effekt på visse analysepunkter i billedet. Projektet blev udviklet som tre individuelle studier, offentliggjort i internationale peer-reviewed tidsskrifter. Den generelle konklusion var, at bevægelse under optagelsen, og udformningen af den digitale sensor i røntgenapparatet havde en direkte relation til forekomst og sværhedsgrad af artefakter på cefalogrammer. Et af studierne fandt yderligere, at patientbevægelse fremprovokerede forvrængning af billedet. Dette kræver en dybere undersøgelse af effekten på den kliniske behandlingsplan.     

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentligt og finder sted via Zoom. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt:

Ph.d.-studerende Olesya Svystun

Mail: olesyas@dent.au.dk  

Tel.: (+45) 61867700

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Offentligheden/Pressen, Health, Graduate School of Health, Ph.d.-studerende, Graduate School of Health, Videnskabelig medarbejder, Institut for Odontologi