Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ph.d.-forsvar: Sidsel Alsing Kalaee

Et nyt molekylærbiologisk værktøj til behandling af aldersrelateret synstab

31.01.2022 | Graduate School of Health

Dato fre 11 feb
Tid 13:00 15:00
Sted Eduard Biermann auditoriet, Aarhus Universitet, Bartholins Allé 3, 8000 Aarhus C

Fredag d. 11. februar kl. 13.00 forsvarer Sidsel Alsing Kalaee sin ph.d.-afhandling med titlen " RNAi-Based Gene Therapy for Retinal Diseases".    

Aldersrelateret synstab kan skyldes karnydannelse i forbindelse med sygdommen AMD som er hyppig blandt ældre mennesker. Den nuværende behandling kræver hyppige injektioner og er ikke virksom i alle patienter. Med genterapi er det muligt at opnå en livslang effekt efter en enkelt injektion. I dette ph.d.-projekt fra Aarhus Universitet, Health, udforskes molekylærbiologiske værktøjer til brug i en genterapi-baseret behandling af AMD. Værktøjerne er baseret på små regulatoriske RNA molekyler designet til at reducere niveauet af vækstfaktorien VEGF, som er patologisk forhøjet i AMD og som driver karnydannelsen. RNA molekylerne leveres til cellerne i øjet med en viral vektor. Teknologien bliver i dette projekt udforsket i flere forskellige cellemodeller, samt i en musemodel.  Vi har udviklet specialiserede regulatoriske RNA molekyler som har en god effekt og en favorabel sikkerhedsprofil. Vores resultater viser at RNA molekylerne kan reducere mængden af VEGF og udviklingen af karnydannelse. Vi har vist at RNA molekylerne udtrykkes i retina i op til 2 måneder efter injektionen. Derudover har vi vist at RNA molekylerne kan leveres samtidig med et terapeutisk protein for at opnå en forbedret terapeutisk effekt. Projektet danner således grundlag for videre udvikling af virksom og sikker genterapi af AMD.

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentlig og finder sted i Eduard Biermann auditoriet, Aarhus Universitet, Bartholins Allé 3, 8000 Aarhus C. Se vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt

Ph.d.-studerende Sidsel Alsing Kalaee

Mail: sidselalsing@gmail.com 

Tlf.: 61682068

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Ph.d.-studerende, Graduate School of Health, Graduate School of Health