Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ph.d.-forsvar: Signe Krejberg Jeppesen

Retinal oxymetri hos patienter med venetrombose i øjets nethinde

04.06.2021 | Graduate School of Health

Dato tor 01 jul
Tid 14:00 16:00
Sted Aarhus Universitetshospital, Palle Juul-Jensens Boulevard, Aarhus N og online

Torsdag d. 1. juli kl. 14.00 forsvarer Signe Krejberg Jeppesen sin ph.d.-afhandling med titlen "Retinal oximetry in retinal vein occlusion".

Blodpropper i de blodkar, der fører blod bort fra nethinden, retinal veneokklusion (RVO) er en hyppig årsag til svagsynethed og blindhed i Danmark. RVO stopper blodforsyningen i et område af nethinden, hvilket fører til iltmangel og frigørelse af bl.a. vækstfaktoren vascular endothelial growth factor. Synsprognosen afhænger af varigheden af iltmanglen og størrelsen af det område af nethinden, der er påvirket af nedsat blodforsyning.

Blodproppens sværhedsgrad beskrives efter, om der er blodmangel (iskæmi), men det har vist sig, at målinger af synsstyrken er bedre end graden af iskæmi til at forudsige synsprognosen. Dette skyldes bl.a., at det er svært at kvantificere graden af iskæmi. Nedsat blodforsyning fører imidlertid til iltmangel (hypoxi), som de seneste år er blevet muligt at måle med såkaldt retinal oxymetri. Denne undersøgelse bygger på fundus fotografering foretaget ved to forskellige bølgelængder samtidig, og på baggrund af den forskellige absorption fra iltet og ikke-iltet blod kan iltmætningen i nethindens større blodkar beregnes.

Emnet for dette ph.d.-studium er derfor metodeudvikling samt klinisk anvendelse af retinal oxymetri og Doppler optisk cohærens tomografi. Iltmætningen i nethindens større blodkar undersøges hos raske personer og hos patienter med RVO med det formål at belyse forbedringspotentialet i retinal oxymetri, beskrive iltmætningen hos RVO-patienter samt at undersøge den prædiktive værdi af retinal oxymetri.

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentligt og finder sted på Aarhus Universitetshospital, Palle Juul-Jensens Boulevard, Aarhus N og online. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt:

Ph.d.-studerende Signe Krejberg Jeppesen

Mail: signekj@clin.au.dk  

Tel.: (+45) 25 12 01 42

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Ph.d.-studerende, Graduate School of Health, Graduate School of Health, Offentligheden/Pressen, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder, Health